seler naciowy - 4708 przepisów (strona:41/314)

Zupa Tajska z kurczakiem 100

szybko a składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym większym markecie. 4 porcje 2 filety z kurczaka 1 podwójny ok 500 g 1 szalotka 2 małe marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała papryka dowolnego koloru nie pełna szklanka zielonego groszku mrożonego korzeń imbiru 1 łyżeczka startego 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka sosu rybnego(...)sosu sojowego 1 szklanka 250 ml  dobrze wymieszanego mleczka  kokosowego kolendra lub szczypior do podania Kurczaka pokroić w cienkie paski. Marchewkę, paprykę na zapałkę. Szalotkę w piórka. Seler naciowy, czosnek na plasterki. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego dodać szalotkę i chwilę podsmażyć następnie dodać czosnek

Andzia Pichci
Lekka sałatka z fetą i Remuladą duńską. 231

powiecie na pyszną lekką sałatkę z roszponki , pomidorków koktajlowych , ogórka , selera naciowego i sera feta , a do tego pyszna Remulada duńska firmy Folwark . Taką sałatkę można spokojnie zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy lub szkoły na śniadanie , jest sycąca i z pewnością zaspokoi wasz  głód(...)Zapraszam :)   Składniki : 2 garści roszponki 1 łodyżka selera naciowego  około 5 pomidorków koktajlowych kawałek ogórka wąż 2, 3 łyżki sera feta 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Do polania  Remulada duńska firmy Folwark   sól morska , pieprz do smaku Wykonanie : Roszponkę myjemy i osuszamy , ogórka myjemy i kroimy w pół plasterki , pomidorki myjemy i kroimy w ósemki. Roszponkę

Sama słodycz i szczypta chili
Szparagi grillowane w szynce parmeńskiej z risotto z zielonym groszkiem i szpinakiem. 127

była najlepsza decyzja w naszym życiu serio! Polecam każdemu! Ale wróćmy do tematu risotto, u mnie dzisiaj pyszne i proste risotto z warzywami zielonymi tj. szparagi, groszek zielony, seler naciowy i szpinak. Całość zwieńczyła odrobina pesto i szparagi grillowane w szynce parmeńskiej. Takie proste i takie dobre! Wciąż nie przestanie mnie zadziwiać, jak pysznie można jeść łącząc kilka prostych składników(...)SZYNCE PARMEŃSKIEJ - 200 g ryżu  - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka masła - 2-3 ząbki czosnku - 2 garście świeżego szpianku - 2 garście zielonego mrożonego groszku - 1 łodyga selera naciowego - mleko lub śmietanka - woda - szynka parmeńska - sól morska - domowe zielone pesto - zielenina: koperek, lubczyk, kolendra - pęczek szparagów *opcjonalnie parmezan Na patelni z grubym dnem rozpuść masło i oliwę z oliwek

SMYKWKUCHNI
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 251

łyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku                         - ½ łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung

Wegańska kuchnia orientalna
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 253

niej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka(...)ziaren jałowca sól pieprz   Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy

Blondynka Gotuje
Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo 144

Dzień dobry :-) Już piątek, ale ten czas leci :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny gulasz z chorizo, selerem naciowym i fasolką. Przepis znalazłam na blogu Agu Agula i jak tylko moi panowie go zobaczyli, to od razu byli na niego chętni. Lubią dania jednogarnkowe :-) Gulasz jest pyszny, wyrazisty i syty. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 cebule(...)chorizo 2 ząbki czosnku 250 g fasoli 1 główka selera naciowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 2,5 l bulionu 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe suszony czosnek niedźwiedzi majeranek sól pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Dzień wcześniej fasolę musimy namoczyć. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chorizo w półplasterki

kruche babeczki
SAŁATKA MIX 196

bidi-font-family:"Times New Roman";} SAŁATKA MIX     Dzisiaj sałatka mix według Mojego pomysłu.   Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania.  SKŁADNIKI   Około 10 brukselek   5 pieczarek ( według uznania)   Pół główki kapust pekińskiej         Pół(...)woreczka kaszy jaglanej   Pół   puszki czerwonej fasolki   1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak )   Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji)   1 ząbek czosnku   Zioła prowansalskie    Przyprawa curry   Pieprz czarny   Sól   Pieprz ziołowy   Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy   Oliwa z oliwek

Zdrowo i kolorowo
Zupa krem z selerem naciowym 167

wspomaganie odchudzania i organizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości.  Polecam przygotować zupę 🍴 ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗.  Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi(...)selera naciowego, 200 g cukinii, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego, 500 -600 ml gorącej wody, 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego, sól do smaku, ponadto: mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem . P rzygotowanie: Selera, marchew, pietruszką kroimy

Moniki Smakołyki
FASOLKA BO BRETOŃSKU. TYM RAZEM SZPARAGOWA 47

bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło jej smak.  Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉 Składniki: 600 g żółtej fasolki szparagowej 3 pętka kiełbasy kawałek wędzonego boczku(...)czerwona papryka 1 żółta papryka 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka sól pieprz przecier pomidorowy, passata lub koncentrat koperek olej Wykonanie: Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części. Wkładamy do garnka i gotujemy ok 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zostawiając trochę wody

Walijskie Pichcenie
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 199

duży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno, cebulę również. Selera i marchew obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Łodygi selera naciowego drobno kroimy, w kosteczkę.   Podgrzewamy w garnku 3-4 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy przyprawy – cynamon, tymianek, oregano. Wrzucamy selera(...)średnie sztuki 500g mielonego mięsa – wołowe, wieprzowo-wołowe, jagnięce- lepsze chude, około 5-8% tłuszczu 200g cebuli – 1 duża ¼ bulwy małego selera 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 puszka pomidorów bez skórki olej rzepakowy

Karo in the Kitchen
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 178

wygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula(...)ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle

Czerwień i błękit
Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą 134

Schabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze szpinakiem i selerem naciowym z  delikatnym serem mozzarella i suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Skladniki: 5 grubych plastrów schabu bez kości(...)liści świeżego szpinaku 2-3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera  mozzarella 8  suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty

Wanilia i Kardamon
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 150

wołowina bardzo mi smakuje - jest miękka i nie wymaga wielkiego nakładu czasu. Sos jest aksamitny, a fasolka szparagowa zyskuje nowy wymiar smaku ;) Warto spróbować! WOŁOWINA W FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki(...)czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry) - 125 mililitrów bulionu wołowego - 4 łyżeczki wody - sól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy

Życie zamknięte w smaku
Zupa brokułowa na maśle, z ciecierzycą i selerem naciowym 157

Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad.  Składniki: 1 średni brokuł 15 cm średniego pora 3 łodygi selera naciowego 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki delikatnej w smaku oliwy lub oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 100 g masła Czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno(...)przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w półplasterki. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Seler naciowy pokroić w niezbyt cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać czosnek, smażyć krótko na średnim ogniu, nie powinien się przypalić. Dodać por i mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać brokuły, wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz wołowy z warzywami 49

następujących składników: Mięso wołowe (najlepiej z chudej części, np. rostbef) – 500g Cebula – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Papryka czerwona – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Seler naciowy – 2 łodygi Ziemniaki – 4 sztuki Pomidor – 2 sztuki (lub przecier pomidorowy) Wołowy bulion – 500 ml Oliwa z oliwek – 2 łyżki Papryka w proszku(...)przygotować gulasz wołowy z warzywami, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Najpierw mięso wołowe pokrój na nieduże kawałki. Następnie obtocz je w mące pszennej. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Marchew, selera naciowego, ziemniaki oraz paprykę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyłóż je na talerz

Ania i Marcin gotują