Prosta, ale pełna aromatów i smaku od zawartych w niej składników. Bo chyba nic nie dodaje takiego smaku sałatkom jak (mój ukochany) seler naciowy 😎 Ja wykorzystałam w przepisie wędzonego indyka, ale równie dobrze możemy zrobić ją z wędzonym kurczakiem, albo dobrą szynką konserwową. Bo wiadomo, że przy robieniu jakiejkolwiek sałatki panuje całkowita dowolność 😉 Ja użyłam: 300 g wędzonego indyka(...)łodygi selera naciowego pęczek rzodkiewki 3-4 ogórki gruntowe 1 małą (200g) puszka kukurydzy 125 g ugotowanego, drobnego makaronu szczypiorek koperek sól pieprz odrobinę suszonego czosnku majonez 2 łyżki pikantnego ketchupu (nie widać go, a podkręca dodatkowo smak) Wykonanie: Indyka, seler naciowy, rzodkiewkę oraz ogórki kroimy w kostkę. Z ogórków gruntowych wycinam wcześniej zawsze gniazda nasienne, aby nie puszczały soku
Walijskie Pichcenietaki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)minut. 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, łodyga selera naciowego, upieczone warzywa, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 opakowania passaty pomidorowej, bulion warzywny / bulion drobiowy / woda oliwa, masło W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając
Plate of Joytakie warzywo które może leżeć bardzo długo, więc zawsze jest w moim domu. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Jeżeli macie dobry blender można imbir wrzucić w całości. Do garnka wlać wodę, dodać dynię, marchew(...)selera naciowego, imbir, chili, paprykę ostrą w proszku, oregano, sól do smaku, kurkumę. Gotować przez 15 minut. Teraz czas na serki. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę, wymieszać Lekko przestudzić i zmiksować na gładką masę. Podawać ze świeżym pieczywem. Polecam, pycha. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę rosołową, obraną i pokrojoną dynię, marchewki, seler naciowy, imbir
Kuchnia PokoleńSoczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g) 4 łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej(...)osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu. Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw
Pyry na GazPołączenie wędzonego kurczaka, żurawiny i selera naciowego dla wielu osób może wydawać się dziwne. Zmienicie zdanie, po skosztowaniu tej sałatki. Ta nietuzinkowa i bardzo smaczna sałatka z wędzonym kurczakiem i żurawiną smakuje rewelacyjnie. Składniki te idealnie do siebie pasują. Sama sałatka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wcześniej pomoczyć we wrzątku żurawinę, by spęczniała(...)SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I ŻURAWINĄ – PRZEPIS Składniki 3 garści żurawiny 200 g jogurtu naturalnego 400 g kurczaka wędzonego 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 6 łodyg selera naciowego 2 łyżki majonezu pieprz, sól Wykonanie Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić 20-30 minut, aż spęcznieje, osuszyć. Fasolę, kukurydzę odsączyć z zalewy, osuszyć. Łodygi selera naciowego przekroić na pół, następnie
Alle Dobre!Pewnie myśląc o kiszonych warzywach, na myśl przychodzą Wam ogórki, kapusta i ewentualnie czosnek. Ale okazuje się, że inne płody ziemi takie jak kalafior, seler naciowy, marchewka, papryka też wspaniale smakują ukiszone – tak właśnie robi się w ormiańskiej kuchni. A jeśli dodamy buraka czerwonego, to nasza kiszonka będzie miała piękny i apetyczny kolor Powstały przy kiszeniu sok jest bardzo(...)również jako dodatek do kanapek. Polecam Składniki: 1 główka małej białej kapusty 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 3-5 ząbków czosnku 2 marchewki burak czerwony kilka łodyg selera naciowego kilka ogórków gruntowych papryka chilli lub słodka (opcjonalnie) Przyprawy: 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 4 owoce jałowca świeże zioła: koperek, pietruszka, kolendra, liście selera (ilość według uznania) Zalewa
Lamarida.pltylko na kanapki. Nic z tych rzeczy, doskonale smakują również jako dodatek do obiadu. Z przepisu wychodzi ok. 10 litrowych słoików Co potrzeba: 4 kg większych ogórków, 1 szt. selera naciowego, 1 liść laurowy na słoik, 2 szt. ziela angielskiego na słoik, Gorczyca Co potrzeba na zalewę: 10,5 szklanki wody, 3,5 szklanki cukru, 3,5 szklanki octu spirytusowego(...)łyżek curry, 3,5 nieczubatych łyżek soli Wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy do dużej miski w plastry ok. 3 mm wzdłuż ogórków. Do osobnej miseczki dajemy seler naciowy pokrojony w ok 1,5 cm kawałki. Do każdego słoika dajemy po jednym liściu laurowym, 2 szt. ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, układamy ciasno pokrojone ogórki, na wierzch dajemy seler naciowy rozdzielony
Bułka z ChlebemPotrzebne składniki: 2 średnie selery 4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe 3 ziarna jałowca 3 ziarna ziela an gielskiego łyżeczka papryki wędzonej ostrej łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 4 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka łyżeczka(...)pęczka pietruszki zielonej 2 łyżki czosnku nied źwiedziego pieprz, sól Przygotowanie: Seler - bulwa obieramy ze skóry dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler naciowy myjemy i też ścieramy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, jałowiec , liść laurowy i podsmażamy na oleju kokosowym . J ak cebula się zeszkli dodajemy starty korzeń selera
Łycha smakówwszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić(...)pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy
magiczna kuchnia Kasichilli sin carne czyli danie z fasolą Chilli con carne ( tu porcja dla 5 osób ) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 laski selera naciowego 1/ 2 chili czerwonego ostrego 1 puszka fasoli ( u mnie tym razem czarna, ale czerwona też będzie super ) puszka kukurydzy czerwona papryka 1 łyżeczka kuminu 0,9 litra sosu(...)pieprz do smaku szczypta cukru olej zielone ( może to być kolendra : ) lub zielona pietruszka ) Na początku przygotujmy wszystko : cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, seler naciowy kroimy w małe kawałeczki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Odlewamy z zalewy kukurydzę oraz fasolę. W garnku ( lub dużej głębokiej patelni ) rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, seler
Kuchnia na wzgórzudeser, a dziś proponuję go w wersji na ostro jako dodatek do dania głównego lub ryby z grilla. Słodycz arbuza została przełamana ostrością papryczki chilli, a całości dopełniają, cebula, seler naciowy i pomidory. Salasa najlepiej smakuje w upalne dni i z daniami z grilla. Print Salsa arbuzowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Salsa arbuzowa, wspaniały(...)cukrowa 1 garść świeżej kolendry 1 garść świeżej mięty 2 małe pomidory sól do smaku płatki chilli lub 1 świeża papryczka 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łodyga selera naciowego Instructions Miąższ z arbuza wypestkować, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć na sitko, aby ociekł nadmiar soku. Cebulę i seler naciowy, również pokroić
SprawdzonaKuchnia.plTaka najprostsza, znana z dzieciństwa - tarte na dużych oczkach buraki i śmietana. Postanowiłam jednak wyjść poza ramki tradycji i urozmaicić nieco tę podstawową wersję dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler naciowy, a śmietanę zastąpiłam serkiem wiejskim z dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka. Z kromką świeżego chleba smakowała cudownie:) Składniki: 2 upieczone buraki (ok 400g(...)kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika) sól świeżo mielony pieprz Buraki obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie
Obiad gotowyilością natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-) Gdy ktoś lubi może również dodać seler w korzeniu, ja nie dodaję (nie lubię jego smaku w wersji gotowanej), używam tylko selera naciowego. Z podanych ilości uzyskałam ok.4,5l zupy. U mnie porcja na dwa dni. Składniki: - ok.1,5-2 litrów wywaru (u mnie nagotowany na żeberkach, ale może być warzywny(...)marchewki - duży korzeń pietruszki lub pasternaku - 3 łodygi selera naciowego - kawałek pora - ok.400g obranych ziemniaków - 5 pełnych łyżek kaszy gryczanej białej - 5 pełnych łyżek kaszy jaglanej - duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze - sól do smaku (u mnie himalajska) Do wywaru mięsnego dodaję pokrojone w kostkę marchew i korzeń pietruszki, dorzucam pokrojone w plastry łodygi selera naciowego i por. Gotuję
Smaczne Zdroweidealnym dodatkiem do prawie wszystkiego. Świetny pomysł na szybkie i smaczne danie fit na lunch do pracy, kolację na grilla lub przyjęcie. Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorami koktajlowymi, posiekanym selerem naciowym oraz orzeszkami - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki: 1 opakowanie szpinaku baby około 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki 1 łodyga selera naciowego, pozbawiona żyłek(...)mirin, dodać czosnek, orzeszki i oregano, doprawić do smaku solą morską oraz pieprzem cytrynowym. Do tej samej miski dodać szpinak i wymieszać. Krok 2. Na szpinaku ułożyć pomidorki, pokrojonego selera naciowego, następnie posypać pokruszoną fetą. Na koniec oprószyć pieprzem cytrynowym oraz suszonym oregano i spryskać sałatkę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Kilka innych przepisów na sałatki, które mogą
Moja Książka Kucharskamnie zgrozą. Teraz nie wyobrażam sobie smaczniejszej i bardziej sycącej zupy niż ta – idealna na jednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 2 garści pomidorków koktajlowych połowa cukinii 50g drobnego makaronu szklanka passaty pomidorowej płaska łyżeczka suszonego tymianku i oregano liść laurowy(...)bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan do posypania Marchewki, batata i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewki. Cukinię myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Do dużego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy
Smaczna Strona