Dzień dobry :) Dzisiaj coś lekkiego i pysznego, sałatka z kapusty pak choi, selera naciowego, oliwek, fenkuła itd..Idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 2 małe kapusty pak choi 1 duża marchewka 3 laski selera naciowego kawałek fenkuła 1/2 szklanki zielonych oliwek 5 plastrów szynki z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 puszka na raz cieciorki(...)łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki kukurydzy Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.Kapustę kroimy w paski. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, seler naciowy, oliwki, paprykę, szynkę kroimy w dużą kostkę lub w pół plasterki, przekładamy do miski, następnie dodajemy odsączoną cieciorkę i kukurydzę.Sałatkę przyprawiamy według uznania solą i pieprzem, dodajemy majonez i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę(...)minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy kiedy makaron i warzywa są lekko twarde. Dekorujemy listkami bazylii i selera naciowego. Artykuł
Ugotowane pozamiataneHola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran(...)minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru
Pyry na Gaznajmniej ryżu, a więcej składników typu warzywa czy drób. Ryż jest dobrym uzupełnieniem dania, ale z węglowodanami nie powinno się przesadzać :) Tym razem pierwszy składnik, który wybrałam to seler naciowy. Kupiłam go wczoraj w E.Leclercu za 0,99zł i mimo, że nigdy wcześniej go nie próbowałam, cena mnie przekonała :) Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, seler naciowy jest również bogaty(...)posiada 1,6g błonnika. Krótko mówiąc, warto go wprowadzić na stałe do swojej kuchni. RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka
Zgrabne GotowanieChrupiąca i smaczna sałatka z selerem naciowym to wyśmienita propozycja dla niespodziewanych gości lub na imprezę domową, szybka, prosta i kolorowa znakomicie zaspakaja apetyt . składniki na 3 porcje pojedynczy filet z kurczaka seler naciowy papryka czerwona 3 jajka 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju większa szczypta przyprawy do kurczaka pieprz sól przepis Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy(...)czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z gazu i studzimy. Umyte łodygi selera kroimy w mniejsze kawałki a paprykę w drobną kostkę . Do salaterki wrzucamy podsmażonego kurczaka dodajemy seler naciowy i paprykę . Ugotowane jajka kroimy w plasterki i przeciskamy przez specjalne sitko do sałatki lub kroimy w kostkę, dodajemy majonez i całość mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite DaniaDzisiaj polecam zupę ze szparagami Zupa ze szparagami Składniki na dwie porcje jako ¼ łodygi selera naciowego 250 g szparagów łyża oliwy 500ml gorącego bulionu sól Wykonanie Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno posiekać. Zmieszać z posiekanym selerem naciowym, doprawić szczypta soli. Odłamać zdrewniałe końcówki szparogów. Pozostałą część szparagów dobrze wypłukać i obrać. Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki(...)wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować do momentu aż łodygi szparagów będą miękkie. Zmiksować szparagi z bulionem na gładką zupę i doprawić do smaku. Podawać posypane jajkiem zmieszanym z selerem naciowym. Artykuł Zupa ze szparagami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaWspaniała i bardzo szybka sałatka na imprezę. Zawsze się sprawdzi! Jest standardowo jarzynowa, ale wzbogaciłam ją i odświeżyłam chrupiącą papryką i selerem naciowym. Doda lekkości i smaku! Wydaje mi się, że każdy robił już jarzynówkę(...)dlatego nie podaję składników, bo nigdy nie patrzę na ilość- mam to daję, nie mam pomijam . Składniki: - kilka ziemniaków - kawałek selera korzeniowego - pietruszka - marchewki - jaja na twardo -ogórki kiszone - kukurydza konserwowa - groszek konserwowy - papryka czerwona - seler naciowy - szczypiorek i natka pietruszki - majonez - musztarda -sól i pieprz do smaku Wszystkie jarzynki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój
Z Kuchni Do Kuchnismaczna sałatka, z dużą dawką białka (kurczak, fasola). Kompozycja składników - własna :) Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę no i mój ukochany seler naciowy. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie) paczka (100g) ziaren słonecznika mała kapusta pekińska(...)łodygi selera naciowego majonez łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji
Walijskie PichcenieBardzo lubię czerwoną fasolę, zdecydowanie bardziej niż białą. Uwielbiam też seler naciowy - jego smak i zapach... Postanowiłam, więc połączyć w jednej sałatce moje ulubione składniki. I nie żałuję, bo sałatka wyszła bardzo smaczna. Na pewno nie raz wrócę do przepisu ... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 mała (200g) puszka kukurydzy 1 mały słoik(...)papryki czerwonej konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 150g szynki konserwowej lub drobiowej sol pieprz majonez Wykonanie: Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą, aby pozbyć się resztek zalewy, odcedzamy. Seler naciowy, paprykę konserwową, szynkę oraz ogórki konserwowe kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez (nie wiele, tylko tyle, aby składniki połączyły się) sól
Walijskie PichcenieDoskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 3-4 płaty śledziowe 1 czerwona cebula 1 seler naciowy 1 jabłko 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pieprzu 4-5 suszonych pomidorów olej do zalania Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy(...)wodą. Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi. Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski. Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski. W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony
Smaczne mojefasolą. Zielenina . Szpinak, jarmuż, kapusta włoska – zielenina musi się pojawić minestrone. Szpinak jest najdelikatniejszy w smaku, ale jeśli chcecie czegoś bardziej aromatycznego, wybierzcie kapustę lub jarmuż. Marchew i seler naciowy. Ten duet stanowi bazę wielu dań kuchni włoskiej, więc nie mogło go zabraknąć i w tym sztandarowym przepisie. Marchewka nadaje zupie delikatnej słodyczy, a seler gwarantuje chrupnięcie. SPRAWDŹ TEŻ(...)obiad, zupa, zupa jarzynowa, zupa warzywna Całkowity czas przygotowania 40 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 liście laurowe 400 g krojonych pomidorów 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej 400 g ziemniaków 2 puszki
Na-talerzu.plPodstawą mojej misy jest domowe puree z brokuła, które można łączyć z całą resztą podawanych składników. Puree z brokuła: - 400g brokuł, użyłam mrożonych marki Poltino - 4 łodygi selera naciowego - 4 ząbki czosnku - olej - sól - pieprz 1. Wodę w dużym rondlu lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy do niej brokuły i seler naciowy. Gotujemy(...)składniki na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego
Apetyczna babeczkarównie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy makaron i odcedzamy. My użyliśmy chińskiego makaronu do dań z woka, nazywa się "Wok Egg Noodels". Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w kostkę. W multicookerze ustawiamy program MULTICOOK, temperaturę 160 stopni i czas 30 minut. Przez 10-15 minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI: 1 szklanka czerwonej soczewicy (suchej) 1,5 l bulionu warzywnego 500-600 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół czerwonej lub żółtej cebuli 1-2 laski selera naciowego 2-3 garści świeżych liści szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 czubate łyżki śmietany(...)sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Zacznij od posiekania warzyw: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Selera naciowego pokrój też w niewielką kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż najpierw cebulę, do czasu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż dosłownie minutę i dodaj selera naciowego. Smaż 2-3 minuty, po czym wlej gorący bulion
nietylkopasta.pl