Dobry sos bolognese wymaga dobrych składników i chwilę czasu, ale naprawdę warto. W sosie obowiązkowe są mięso wołowe, marchewka i seler naciowy. Do sosu warto też dodać sporą porcję parmezanu oraz dobre czerwone wino, bo dzięki tym składnikom Twoje danie wyniesiesz na inny poziom. Ta zapiekanka makaronowa jest nieco zaskakująca, bo makaron stawia się w naczyniu na sztorc i wypełnia(...)makaron z szynką – domowy makaron ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego 4-5 ząbków czosnku sól i mielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 150 g passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wina
nietylkopasta.plZawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy w pół, łączymy i związujemy ciasno białą, bawełnianą nicią. Do zaostrzenia smaku swojej zupy nie używam pieprzu . Na tą porcję(...)Rosół powinien się gotować naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości
Karo in the Kitchenroku nie miałam za dużo do gadania, jeżeli chodzi o przetwory z ogórków. Piję tutaj głównie do nowych przepisów, bo kiszone i curry z selerem naciowym to już tradycja. Kiszone ogarnęłyśmy w górach z moją przyjaciółką. Z tego co pamiętam zrobiłyśmy około 50 słoików, dochodzą sobie teraz kulturalnie w starym domu w Milówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy je sobie(...)grzyba tak długo zwlekałam z robieniem tego typu przetworów? Nie mam pojęcia. Myślę, że ogórki kanapkowe z chili na stałe wejdą do letniego przetwarzania tych warzyw. Kiszone, curry z selerem naciowym i kanapkowe z chili. Tak właśnie będzie. Bardzo polecam Wam ten przepis. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (spróbujcie dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4 papryczki chili na każdy
Kardamonovywarzyw. Zresztą, nie będę ukrywać, że w dzieciństwie również byłam niejadkiem i brak sympatii do niektórych produktów pozostał mi do teraz. Nie ma szans, żebym włożyła do buzi np. selera naciowego, a wyciśnięty z niego sok bardzo smakuje nam wszystkim, więc zawarte w nim witaminy i przeciwutleniacze spożywamy niemal każdego dnia. Niemal, ponieważ posiadanie w domu wyciskarki do soków sprawia(...)testować to: Podwójny wlot : 45 mm i 82 mm- łączący w sobie zalety wyciskarki pionowej i poziomej. Do mniejszego możemy wrzucić (w całości!) długie warzywa takie jak np. marchew, seler naciowy, ogórek, a także różnego rodzaju zioła i zieleninę. Do dużego natomiast zmieszczą się całe owoce takie jak jabłka, gruszki czy też cytrusy. Zaznaczyłam, że długie (i twarde również) warzywa
Mienta blogwitamin i minerałów pochodzących z warzyw – wszystko co najlepsze ukrywa się pod ich skórką, dlatego warzywa do tego bulionu nie są obierane – nawet czosnek i cebula. Im bardziej zielony seler naciowy- tym więcej beta karotenu. Im świeższa im młodsza marchew – tym zdrowsza i bardziej wartościowa. Jeśli marchew czy pietruszka mają wąsy – nie mają już wielkiej wartości odżywczej. Świadczy(...)obieramy żadnego używanego do zupy warzywa – wszystkie zostają w skórce. Selerowi korzeniowemu i porowi odcinamy wąsy. Seler korzeniowy kroimy na ósemki, pora – w poprzek na pół. Marchewki, imbir, seler naciowy i pietruszki – na kilka mniejszych, w miarę równych kawałków. Całe ząbki czosnku w łupinkach miażdżymy, a cebulę w łupinie kroimy na ćwiartki. Pęczek pietruszki i lubczyk łamiemy na pół
Karo in the Kitchenwędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi selera naciowego 1 szara reneta 100 ml białego wina 400 g ugotowanej ciecierzycy olej rzepakowy sól morska pieprz kajeński do smaku 6 małych dyń hokkaido Piekranik rozgrzać do 180°C. Mięso(...)paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Dynie hokkaido dobrze umyć. Odkroić wierzch, odłożyć. Ze środka
Pełny talerzkoloru. Składniki CHŁODNIK 500 ml jogurtu naturalnego 500 ml kefiru 2 sztuki awokado 4 ogórki małosolne lub kiszone 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łodygi selera naciowego 100 ml zalewy z ogórków małosolnych lub kiszonych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chlorelli w proszku 1 łyżka soku z cytryny CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW 250 g ziemniaków Vitelotte Noire(...)dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości. CHŁODNIK Awokado obieramy, jedną sztukę rozgniatamy widelcem, drugą kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, seler naciowy, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek. Wlewamy zalewę z ogórków, sok z cytryny, kefir i jogurt. Opcjonalnie dodajemy 1 łyżeczkę chlorelli w proszku. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy
Tajemnice Smakupotrawa o włoskim rodowodzie, została mocno "obdarta" ze składników, które początkowo wchodziły w jej skład. Składniki sosu bolońskiego, to nie tylko pomidory, oliwa i czosnek, ale również, naciowy seler, papryka, czy w końcu masło, które na północy Włoch, z lubością dodawane jest do wielu potraw. A jak wiadomo Bolonia to już nawet nie środkowe, lecz północne Włochy(...)przepisie, nie może zabraknąć dodatku z twardego, długo dojrzewającego, parmeńskiego sera. składniki dla trzech osób 300 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 3 pomidory 500 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania
Miód i pieprzSmoothie bananowo – jabłkowe to propozycja na zdrowy, odżywczy koktajl. Tego typu koktajle są idealne po zimie, bo dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolację do podgryzania seler naciowy z sosem czosnkowym Składniki: - seler naciowy - śmietana mała 12% - 3 ząbki czosnku (ja lubię dużo ale zawsze można dać mniej) - majeranek - sól - estragon Seler myję i działkuję na węższe paski. Do śmietany dodaję rozgnieciony czosnek, majeranek, sól, estragon. Pałki z selera maczam w sosie. Doooobre
upichconaziarna czarnego pieprzu, czarnego sezamu, czarnuszki Przy pomocy np. dużej strzykawki wyciskamy majonez tworząc oczy. Na majonez układamy pieprz, sezam lub czarnuszkę. 2. Mandarynkowe dynie – mandarynki – seler naciowy Mandarynki obieramy. Seler naciowy kroimy w cienkie słupki i wbijamy w mandarynki. 3. Oczy z melona – czekolada mleczna – melon/arbuz Przy pomocy łyżki do wykrawania kulek wykrawamy z miąższu
Be Fit Be StrongPodobno szklaneczką takiego soku rozpoczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina ;) Wypity na czczo oczyszcza i nawilża skórę. Wzmacnia włosy i chroni ciało przed działaniem wolnych rodników przyspieszających starzenie. Seler naciowy to punkt obowiązkowy w każdej diecie oczyszczającej i odchudzającej. Składniki na 1 szklaneczkę: 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka Łodygi selera i jabłka umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok. Dokładnie wymieszać
Moja Galeria Smakuszpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie w z puszki 4 grube łodygi selera naciowego ok. 10 dag sera dojrzewającego (u mnie Bursztyn) pieprz oliwa sok z cytryny Szpinak i sałatę dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucić do salaterki. Łodygi(...)selera naciowego obrać z włókien. Seler pokroić na talarki i półtalarki. Rozrzucić na sałacie. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Dodać do salaterki. Ser pokroić zwykłym nożem lub nożem do serów na kawałki (wielkość to kwestia upodobań). Rozrzucić na brzoskwiniach. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Tuż przed podaniem całość polać oliwą (u mnie ok. 3-4 łyżki
Weekendy w domu i ogrodzieposzukiwaniu nowych smaków... ...eliksir młodości i zdrowia SKŁADNIKI: 1 pomarańcza 1 grejpfrut czerwony imbir 3 łodygi selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łodygi selera naciowego przepuszczamy przez sokowirówkę, następnie wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta, ścieramy około 1 cm imbiru. Wszystko łączymy i mieszamy
wege i kropkaDzisiaj proponuję Wam selera naciowego w zalewie słodko – kwaśnej. Seler naciowy ma specyficzny smak i zapach i nie każdemu, "podchodzi" ale w marynacie octowej wyraźnie łagodnieje. Można go wykorzystać do sałatek lub jako dodatek do mięsa, albo tak pochrupać. Jest pyszny. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie