seler naciowy - 4547 przepisów (strona:53/304)

Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 270

wegan bez sosu czosnkowego. Porcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 papryki (mogą być różne kolory) 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki przyprawy garam masala 1/2 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżki wody pieprz, sól(...)opakowaniu. Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt

Apetyt na Zielone
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato 93

krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 125ml mleka – 100g chudego boczku (w plastrach) – 4 łodygi selera naciowego – 2 marchewki – 1 cebula – 4 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti, tarty parmezan, listki bazylii(...)małym ogniu, aż się zrumieni. Przesuwamy go na bok, a w wytopiony tłuszcz wkładamy drobno posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając

Be Fit Be Strong
Makaron z pulpetami wołowymi i warzywami 136

się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego  2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziarenek ziela angielskiego zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie(...)masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony.  Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę całość podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać pulpety, podlać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie

magiczna kuchnia Kasi
Pierś z kurczaka na warzywnej kaszy jaglanej. 388

pracy dla każdego kto dba o linię. Inspiracją był ten blog :) Składniki: kasza: 2 torebki kaszy jaglanej 8-10 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem koniecznym) 1/2 pęczka natki pietruszki mięso: pierś z kurczaka szczypta kurkumy 2 łyżki(...)kaszę (odejmując 2 min od długości gotowania na opakowaniu). Wodę do gotowania solimy i dodajemy trochę oliwy z pomidorów suszonych. W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową drobno pokrojonego selera naciowego, pokrojoną w talarki cukinię i szparagi pokrojone na 4 części.  Gdy warzywa będą miały ładne prążki od patelni, łączymy z kaszą, dodajemy jeszcze trochę oliwy z pomidorów. Podajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z pieczonego kalafiora 145

szkl. jogurtu greckiego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1-2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1/2 czerwonej cebuli 3 łodygi selera naciowego 3 jajka sól, pieprz Umyty kalafior dzielimy na różyczki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika(...)około 20-25 minut (pod koniec pilnujemy, by zbyt mocno się nie przypiekł). W międzyczasie gotujemy na twardo jajka. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą. Następnie łączymy z przestudzonym kalafiorem i pozostałymi składnikami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem

Smaki Na Talerzu
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 135

pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany garść natki pietruszki posiekany 1 1/2 l bulionu drobiowego(...)rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut

karmelowy
Gęsta, kremowa zupa z resztek kurczaka, ryżu, brokułów i zielonego groszku 157

litr bulionu (może być ugotowany na korpusie po pieczonym kurczaku) 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 cebula (mała lub średnia), drobno posiekana 1 marchewka, drobno posiekana 1 łodyga selera naciowego, drobno posiakana 150 gramów brokułów, łodyżki posiekane na cienkie plasterki, różyczki podzielone na mniejsze części 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego 1/2 szklanki ryżu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła(...)kilka gałązek świeżego tymianku, oderwane listki lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz do smaku W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać marchewkę, łodygi brokułów i seler naciowy. Chwilę smażyć mieszając. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć uważając, aby czosnek się nie spalił. Dodać masło, a kiedy się rozpuści wsypać mąkę. Przemieszać i chwilę smażyć. Wlać bulion

olalacooking
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, GRANATU I AWOKADO 145

akcji „Nasiona roślin strączkowych na talerzu” na durszlak.pl Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 200 g zielonej soczewicy ● ½ l wody mineralnej ● 2 gałązki selera naciowego ● 2 dojrzałe awokado ● 1 owoc granatu ● ½ pęczka świeżej mięty ● ½ pęczka kolendry ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy* ● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru ● 1 łyżeczka(...)rozpadać (w razie potrzeby dolej odrobinę wody podczas gotowania). Odstaw do ostudzenia. Przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Przełóż ugotowaną, przestudzoną soczewicę do miski. Dodaj drobno pokrojone gałązki selera naciowego, pokrojone w talarki awokado, ziarenka granatu i drobno posiekane zioła. Wlej dressing, delikatnie wymieszaj całość.  *Możesz użyć również zmielonej kurkumy, dodaj wówczas ok. trzy szczypty kurkumy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z awokado i tuńczykiem 113

możecie też przygotować w swoich kuchniach kanapkę filadelfijską . Obie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka z awokado i tuńczykiem trzy awokado trzy łodygi selera naciowego dwie puszki tuńczyka czerwona cebula pęczek kolendry limonka trzy łyżki oliwy sól i pieprz Tu znajduje się bogaty wybór przypraw do wielu przepisów. Przepis – Sałatka z awokado(...)robimy też z pozostałymi awokado. Następnie awokado kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie do miski dodajemy odsączonego z puszek tuńczyka. W drobną kostkę kroimy cebule i seler naciowy. Całość trafia również do miski. Na koniec wyciskamy sok z limonki i dodajemy go do naszej sałatki. Na koniec do sałatki dodajemy oliwę, pieprz i sól według smaku. Całość

Kuchennyviral.pl
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 123

porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo słodkiego żółtego) pół cebuli marchew (użyłam fioletowej) 2-3 łodygi selera naciowego 2 białe papryki pół chili 3 ząbki czosnku 3 natki pietruszki łyżeczka ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości(...)warzywny). Całość zamieszać. Czynność powtarzać co jakiś czas, gdy na patelni nie będzie płynu. Obraną lub dokładnie wyszorowaną marchew pokroić w krążki lub półplasterki. Dorzucić na patelnię. Wymieszać. Łodygi selera naciowego pokroić na plastry grubości ok. 4 mm. Dorzucić na patelnię po trzecim dolaniu wody. Wymieszać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na małe kawałki. Rozdrobnić chili, posiekać natkę pietruszki. Przed

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczne, pikantne skrzydełka Buffalo 324

mnie klasyk - Frank's Red Hot ); 60 g masła; 1 łyżka czerwonego octu winnego; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Dodatkowo: Olej do smażenia; Laski selera naciowego - do podania; 2 duże  marchewki - do podania. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Sposób przygotowania: Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć(...)celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Usmażone skrzydełka zamaczać w rondelku z gorącym sosem i układać na talerzu. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z słupkami marchewek i laskami selera naciowego oraz np. z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Skrzydełka należy panierować bezpośrednio przed włożeniem do gorącego oleju. Ja smażyłam skrzydełka

Gospodyni Miejska
Faszerowane cukinie w pikantnym sosie pomidorowym 135

braku inspiracji na pyszny obiad Proporcje na 3 dość spore cukinie Na farsz: 3 okrągłe cukinie 250 gramów mielonej wieprzowiny 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1 nieduża marchewka, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz szczypta(...)wydrążyć miąższ, zachowując ok 0,5 cm warstwę wewnątrz warzywa. Miąższ jednej lub dwóch cukinii drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę, marchew i seler naciowy. Smażyć, aż lekko zmiękną i się zrumienią. Dodać posiekany miąższ cukinii i lekko go zezłocić. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać wszystko i smażyć

olalacooking
Sałatka brazylijska z jajkami 5025

width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka brazylijska z jajkami – Składniki: 2 łodygi selera naciowego 3 jajka 110g szynki (ulubionej, u mnie ‘szynka pyszna’) pół puszki kukurydzy (ok. 140g po odsączeniu zalewy) pół puszki ananasa (5 plastrów; ok. 170g po odsączeniu syropu) kilka(...)zawrzenia wody), obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym), doprawić solą i pieprzem

Kulinarne Przeboje
Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 129

Składniki pół kalafiora średniej wielkości ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ilość według uznania) 1 litr bulionu drobiowego ok. 50 gram boczku wędzonego 15 cm pora białej części 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 225 gram) najlepiej już rozmrożone 12 sztuk krewetek tygrysich obranych i oczyszczonych 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób(...)Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu

Modern Cave Girl
SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKOWYCH TARTALETKACH 126

łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej  Sałatka śledziowa: 3-4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 5 łodyg selera naciowego 1/2 dużego mango 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy curry pieprz Dekoracja: ziarenka granatu Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy(...)stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W kubku mieszamy majonez, jogurt naturalny

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania