Dziś propozycja dla lubiących świeżo wyciskane soki. Sok wieloowocowy to idealny dodatek do śniadania lub do lunchu. Co będzie potrzebne do przygotowania? Marchewka, grejpfrut, pomarańcze, banany i łodygi selera naciowego odrobina świeżych liści mięty i melisy. Wszystkie składnik wycisnąć w wyciskarce ślimakowej, cała operacja trwa kilka minut. Szybko, zdrowo i smaczne! Print Sok wieloowocowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)full svg * { fill: #343434; } Course Napoje Prep Time 8 minutes Total Time 8 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 2 duże marchewki 2 czerwone grejpfruty 2 małe łodygi selera naciowego 2 pomarańcze 4 łodygo mięty ok.12 cm długości kilka listków świeżej melisy 2 banany Instructions Owoce umyć, obrać ze skórki Pokroić na kawałki, przepuścić przez wyciskarkę Gotowy sok pić najlepiej
SprawdzonaKuchnia.plPappardelle z szarpaną wołowiną Mięso umyć, osuszyć i jeżeli jest w jednym kawałku pokroić na mniejsze i posypać solą i pieprzem czarnym mielonym. Cebulę, marchew i łodygi selera naciowego obrać, umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na wysokiej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzać olej, a następnie włożyć kawałki mięsa(...)jeżeli potrzeba dolać nieco oleju i włożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez chwilę, aż nieco zmięknie. Następnie dodać czosnek, pokrojoną w drobną kostkę marchew i łodygi selera naciowego. Smażyć na średnim ogniu często mieszając ok. 5 min. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, wino, cukier i całość zagotować. Dodać podsmażoną wołowinę
ememe kitchenwodzie, którą na końcu wylejemy. Najlepiej wrzucać kalafiora na wrzątek i gotować max 4 minuty albo jeść surowego :-) Sałatka z surowego kalafiora Składniki: 200 g kalafiora; 1 łodyga selera naciowego (około 45g); 100 g ogórka świeżego; 30 g pomidorów suszonych (w oleju); 100 g sera feta; 2 łyżki kiełków brokuła; pieprz czarny; pieprz ziołowy; bazylia; czosnek granulowany. Zaczynamy(...)Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam na najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki, a ogórka w kostkę. Następnie pomidory suszone odsączone z zalewy kroję w paski. Składniki wrzucam do miski, dodaję pokruszony ser feta, kiełki oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą się". Kalafior jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, dlatego polecany jest
Życie na widelcuskorzystałam tylko z głównych składników, dodałam kilka innych i nie robiłam specjalnego dressingu. Zdrowa i smaczna sałatka :) Składniki (4 porcje): - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 łodygi selera naciowego - garść pomidorków koktajlowych - pół małej cukinii - 1 cebula - pokruszona feta (140 g) - garść prażonego słonecznika - olej rzepakowy do smażenia - oliwa do polania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, Soczewicę ugotuj(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju i przypraw. Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj słonecznik, przyprawy i posyp pokruszoną fetą. Na koniec polej oliwą
Corner With RecipesKoktajl z marchewki, jabłka, selera naciowego, grejpfruta i cytryny, osłodzony miodem do smaku (możecie pominąć w diecie odchudzającej) wzmacnia odporność, odtruwa i oczyszcza nasz organizm, poprawia wygląd skóry, chroni serce i wzrok, działa alkalizująco, obniża poziom cholesterolu, ciśnienia tętniczego, przeciwdziała miażdżycy. Picie soku z marchewek działa przeciwrakowo i nie bez przyczyny razem z jabłkami stanowią podstawę w najbardziej znanej diecie(...)używać wyłącznie produktów ekologicznych. Pamiętajmy, aby sokami nie popijać żadnych leków, gdyż wiele z nich może wchodzić w interakcje niekorzystne dla naszego zdrowia! The post Koktajl z marchewki, jabłka, selera naciowego i grejpfruta appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaZapiekanka ziemniaczana z rybą, w śmietanowym sosie z górą kopru Składniki na 4 porcje: 6 dużych ugotowanych ziemniaków 300 g świeżego łososia lub innej ryby, którą lubisz 5 łodyg selera naciowego duży pęczek kopru lub dwa małe 200 g śmietany 18% 3/4 szklanki wody łyżka mąki pszennej pieprz sól morska sok z 1/3 cytryny starty ser żółty do zapiekania(...)Zapiekanka ziemniaczana z łososiem - sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry i poukładaj luźno w naczyniu do zapiekania. Pokrój seler naciowy w drobne cząstki i rozsyp na ziemniakach. Rybę pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na zapiekance. Sos śmietanowy do zapiekanki - sposób przygotowania: Posiekaj 3/4 kopru, który masz. Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę
Gary Bez dnadoceniany przez gości w upalne dni. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie: 1 godz. Porcja dla 4 osób: ● 300 g pomidorów ● 200 g arbuza ● 1 czerwonej papryki ● ½ dużego ogórka ● 2 gałązki selera naciowego ● 1 ząbek czosnku ● 3 listki świeżej bazylii ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina ● 2 dwie kromki chleba tostowego (opcjonalnie) ● sól, pieprz(...)Przygotowanie: Pokrój w kostkę miąższ arbuza. Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białą błonę. Zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Pomidory obierz ze skórki (możesz je uprzednio zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by ułatwić obieranie), usuń pestki, a następnie pokrój miąższ
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajestem mięsożerny :) ale sałatka jak najbardziej podbiła moje podniebienie :) Składniki na 2-3 osoby : 200 gr serka tofu 2 garście mixu sałat 2 łyżki kukurydzy 2-3 łodygi selera naciowego marynata do tofu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz, kilka kropel sosu sojowego oliwa do smażenia Dresing : 2 łyżki jogurtu ząbek czosnku mała papryczka chilli (ew. słodka mielona(...)było łagodniej) łyżeczka musztardy d'jon sól, pieprz Przygotowanie : Ser tofu kroimy w ok 1 cm kostkę i marynujemy w przyprawach ok 30 minut. Sałatę mieszamy z selerem naciowym i kukurydzą i dzielimy na 2 talerze. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy tofu na złoty kolor i dzielimy po równo na obie porcje. Dresingiem z jogurtu, startego ząbku czosnku, poszatkowanej
Mechanik w kuchnikrótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły! SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania): upieczona dynia papryka czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej(...)pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie gotowe łączymy dynię, warzywa i makaron a wierzch obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
wege i kropkaSkładniki: 2 średnie pomidory; 1 średni ogórek wężowy; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 średniej zielonej papryki; 1/2 średniej czerwonej cebuli; 2 laski zielonego selera naciowego; 2 ząbki czosnku; 1 litr dobrej jakości soku pomidorowego; 2 łyżki octu 10%; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki cukru; 1/4 szklanki oliwy z oliwek; Sól; Pieprz(...)pokrojonych pomidorów. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych warzyw. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do miski/garnka z pokrojonymi warzywami. Laski selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystkie pokrojone
Gospodyni MiejskaŚwiderki z bakłażanem i kurczakiem Świderki z bakłażanem i kurczakiem Składniki: 8 sztuk podudzi z kurczaka 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku oliwa 1 bakłażan 6 gałązek selera naciowego 1 kg pomidorów 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielone chili opakowanie makaronu świdry <!- t Świderki z bakłażanem i kurczakiem Marynata do kurczaka 2 cebule(...)dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką
Pomysłowa kuchniamnie. Sałatka jest smaczna i sycąca. Sprawdzi się na imprezowym stole oraz jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane(...)ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy
Smaki Na Talerzujablkowa z jalowcem Składniki : 1 łyżeczka owoców jałowca 2-3 nasiona zielonego kardamonu 2 nasiona ziela angielskiego kawałeczek laski cynamonu kilka gałązek natki pietruszki 3 duże jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 250ml cydru 75-100ml śmietany sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło(...)przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zmiażdżony czosnek, seler naciowy drobno pokrojony, jabłka pokrojone w kostkę oraz imbir starty na tarce. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut. Dolać bulion i cydr oraz wszystkie przyprawy: jałowiec, kardamon, cynamon, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut
Codzienne Gotowaniektóre w tym roku są niezwykle soczyste. Składniki (na 4 porcje): 2 płaty suma sól pieprz nasiona kolendry 2 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki słonecznika fenkuł 3 łodygi selera naciowego słodkie jabłko chili gruba sól morska 2 limonki pół pęczka kolendry 2 łyżki oleju lnianego Płaty suma opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowy. Pokroić każdy płat na 3-4 kawałki(...)kolendrą. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Warzywa umyć. Łodygi selera obrać z włókien obieraczką, z chili ewentualnie usunąć pestki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Fenkuł i seler naciowy pokroić na cienkie talarki. Polać olejem lnianym i dodać szczyptę grubej soli. Wymieszać. Jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do warzyw. Chili rozdrobnić według uznania
Weekendy w domu i ogrodziePożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym , polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze względu na obecność(...)naszą urodę. Jeśli surowy brokuł przypadł Wam do gustu polecam przepis na “ Sałatkę z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy”. The post Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja