seler naciowy - 4708 przepisów (strona:56/314)

FODMAP leczo 561

problemu :) Dzisiaj zamieszczam pierwszy lowFODMAP przepis na najzwyklejsze, szybkie leczo. W diecie fodmap nie można jeść m.in. czosnku i cebuli, dlatego moje leczo jest tych produktów pozbawione. Użyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo(...)proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą.  Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka chilli łyżka kurkumy 2 łyżki tymianku łyżka oregano łyżka lubczyku łyżeczka kolendry

pyszne zdrowości
Surówka z selera naciowego i jabłka 236

Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól  pieprz Seler umyć i pokroić

Kuchcik gotuje
Seler faszerowany – dieta dr Dąbrowskiej 79

lubicie seler naciowy ! Uwielbiam taki seler i bardzo chętnie go zajadam – w sumie mogłabym spokojnie tylko nim się najeść. Jest też super przystawką na przyjęcia i imprezy. Świetnie sprawdza się do lunchboxa na wynos. Seler w ogóle ma potencjał, można nafaszerować go różnymi pysznymi pastami. PRZEPIS SELER FASZEROWANY Składniki: 1 seler naciowy 1 kalafior 1 ząbek czosnku sól czarna Kala

Dorota Smakuje
Caponata 172

Karufeny, zwanej dawno temy na Sycylii Capone, z którą miało coś wspólnego. Jedni mówią, że podobny smak, a drudzy, że była nieodłącznym jej dodatkiem. Składniki: - bakłażan - seler naciowy - pomidory w puszce - oliwki zielone' Wykonanie: Bakłażany i seler naciowy kroimy. Podsmażamy najpierw seler, potem bakłażany, następnie za jakiś czas dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem. Dodajemy oliwek i jeszcze chwilę dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka z szynką i ananasem 386

Sałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem 158

kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne!   SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz

Pyry na Gaz
Papryki faszerowane warzywami i amarantusem 151

razem oprócz pomidorowych wykorzystuję papryki pomarańczowe. Składniki (na dwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki czerwonej czubrycy sól Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ok. 2 łyżek oleju na papier. Papryki(...)środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć papryki w oleju i ustawić na papierze. W misce przygotować farsz, czyli wymieszać rozdrobnione: fenkuł (łącznie z młodziutką natką), paprykę, seler naciowy, chili, pomidor, pietruszkę naciową z przyprawami i amarantusem. Faszerować papryki przygotowaną masą. Przykryć papryki kapeluszami. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA SELEROWA 365

już wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia.  Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej(...)drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z kurczakiem 135

language:#0400;} Po prostu zakochacie się ;) Składniki:  500 g filetów z udka kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 100 g sera bursztynowego sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Fasolę osączamy z zalewy. Seler kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy w łódki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy

R'n'G Kitchen
Domowa pomidorówka na króliku z dodatkiem soczewicy i quinoy 170

makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 marchew 1 mała łodyga selera naciowego mały kawałek selera około 100 gram 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka nasion(...)ognia. Królika myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i wstawiamy, żeby się gotował. Gdy woda się zagotuje, dodajemy do niego pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler i seler naciowy) oraz podduszoną cebulę z czosnkiem, liść laurowy ziele angielskie i sól. Gotujemy pół godziny, dorzucamy utarty w moździerzu kminek i kolendrę oraz soczewicę, po 5-10 minutach dodajemy quinoę, doprawiamy

Quinoa Raz!
Orzeźwiająca sałatka z bottarga di muggine 184

Osobiście wolę smak bottargi niż kawioru.  Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw (dobrze łączy z masłem, białym winem, makaronem). Lubię ją też samą lub w towarzystwie orzeźwiającego selera naciowego. Składniki: 4 łodyżki selera naciowego Bottarga - cieniutkie plasterki - wedle uznania Sok z cytryny lub limonki (dodałam też odrobinę skorki) Sól Pieprz Chlust oliwy z oliwek Selera pokrój

Cytryna&Co.
Sałatka Tysiąca Wysp 2938

Ciekawe połączenie smakowe zawarte w małej salaterce. Lubię chrupkość, którą w tej sałatce gwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy

Zainspirowana w kuchni
Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą 146

Bardzo smaczne połączenie boczku, roztopionej mozzarelli i oryginalnego w smaku selera naciowego. Nie bójmy się selera, bo to naprawdę bardzo zdrowe i smaczne warzywo, pomimo tego specyficznego smaku. Ja osobiście bardzo lubię seler i w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych.       Składniki 2 porcje: filety z kurczaka 2 szt.  seler naciowy 2 długie łodyżki(...)zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce

Kuchnia Paulettes
Bulion drobiowy, to baza dla zup. 131

mięsa nie jest ruiną finansową, bo skrzydełka czy korpusy kurczaka, są naprawdę niedrogie. Składniki: 600 g skrzydełek kurczaków zagrodowych 1 duża cebula 2 duże marchewki 2 pietruszki 2 pałki selera naciowego lub 1/2 średniego(...)selera 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej 3 litry wody Przygotowanie: Mięso wypłukać pod bieżącą wodą. Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Gdy na powierzchni wody wytworzy się piana, zszumować bulion, czyli zebrać pianę łyżką cedzakową. Zmniejszyć ogień i dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera naciowego

Codziennik Kuchenny
Domowe bulionetki/kostki rosołowe 151

proste do zrobienia, przechowywane w zamrażarce świetnie spełniają rolę bazy do wielu sosów i zup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram obranej marchwi 200 gram obranej pietruszki 200 gram selera naciowego 200 gram obranego selera bulwiastego 100 gram pora 100 gram cebuli 8 ząbków czosnku pół pęczka posiekanego drobno koperku pół pęczka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek

Blog kulinarny S9.PL

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję