seler naciowy - 4547 przepisów (strona:52/304)

Bolognese bez mięsa. Jak zrobić wegańskie spaghetti bolognese? PRZEPIS 93

się bez mięsa, a jednocześnie pysznie zjeść. Spróbujcie wegańskiego sosu alla bolognese. Przepis na wegański sos bolognese Składniki: 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 3 ząbki czosnku, 5 łodyg selera naciowego, 3 średnie marchewki, 1 puszka ugotowanej ciecierzycy (400g), 2 puszki pomidorów w zalewie (razem 800g), pęczek natki pietruszki, łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej) oregano suszone, sól, pieprz, oliwa(...)oliwek. Jak zrobić wegańskie bolognese? Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, smaż kilka minut, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj seler naciowy i marchewkę – pokrojone w drobną kostkę – smaż jeszcze około 5 minut, dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Teraz na patelnię wlej zalewę z ciecierzycy, ją samą natomiast wyłóż na deskę

Kulinarna Polska
Ryżowa sałatka ze śledziem na Wielki Post i "Apetyt na więcej" 171

Niżej podaję kolejną bezglutenową propozycję, którą można zapakować do lunch boxu i zabrać do pracy.   Składniki : 150 ml ryżu 4 płaty śledziowe pół czerwonej papryki jabłko 2- łodygi selera naciowego 3-4 łyżki majonezu natka pietruszki sól pieprz Ryż wypłukać w kilku wodach (aż woda będzie przezroczysta).  Zalać ryż 300 ml wody, zagotować, a potem gotować na palniku(...)wchłonięcia płynu przez ziarna. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Płaty śledziowe przeciąć wzdłuż na 3 części, a potem pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na kawałki wielkości kostek śledzia. Paprykę pokroić na kawałki podobne do kostki jabłka. Całość wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Mule w pomidorach 166

kupić świeże mule, a nie tak jak duża część sklepów oferuje „już ugotowane mule”. Mule w pomidorach – składniki puszka krojonych pomidorów 1 kg muli 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnki odrobina oliwy garść świeżej bazylii cukier sól pieprz Mule w pomidorach – składniki Przygotowanie posiłku musimy zacząć od bardzo dokładnego umycia muli . Jeśli jakieś(...)będą już otwarte – należy je wyrzucić. W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory w puszce i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy też drobno posiekaną bazylię . Do garnka wkładamy umyte mule, przykrywamy i dusimy do momentu kiedy mule się otworzą. Co jakiś

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka hokus pokus 162

kilka chwil pyszną sałatkę mamy. Świetne połączenie ciekawych składników. Rewelacyjna sałatka o bardzo oryginalnym smaku. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego garść żurawiny 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 100g żółtego sera pół pęczka szczypiorku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (u mnie złocista) olej do smażenia(...)przyprawą do kurczaka, mieszamy *** *** Filety smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano, odkładamy do wystudzenia *** *** Żurawinę zalewamy na 10 minut gorącą wodą aby zmiękła, następnie odsączamy na sitku *** *** Seler naciowy oraz cebulę kroimy w drobną kostkę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy

Blog z Apetytem
Lekki gulasz z indyka z warzywami 141

polędwica z indyka, możemy zamienić na filet z kurczaka ok 500 gram, 1 puszka pomidorów krojonych 1 większa cebula 2 pietruszki 1 papryka czerwona 3 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ulubiona przyprawa do drobiu, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany ok 200 ml śmietany 12 lub 18 % olej/oliwa do smażenia(...)półplasterki. Selera drobno kroimy, na dużej patelni na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy mięso i smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. Następnie do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz liście laurowe, przyprawiamy słodką papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, smażymy co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach dodajemy paprykę i seler naciowy. Dolewamy połowę wody. Mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Miotły - przekąska imprezowa 114

zwiewnych szatach i z rozwianymi włosami zmierzającymi na sabat w kierunku Gór Świętokrzyskich. Gdyby którejś z nas zabrakło miotły, spieszę z pomysłem na jej wykonanie 😉 Składniki : paluszki lub seler naciowy (w wersji bez glutenu) plastry sera żółtego długi kawałek pora Zdjąć jedną warstwę z pora. Pokroić ją wzdłuż na cienkie paski. Wrzucić na wrzącą wodę i wyjąć po chwili(...)talerz. Plastry sera przekroić na 3 kawałki. Każdy z nich przepołowić w poprzek. Kawałki sera ponacinać, jak pokazuje to zdjęcie. Ponacinany ser żółty zwinąć na paluszku lub kawałki selera naciowego.  Związać ser za pomocą zblanszowanego pora ( próbowałam wiązać za pomocą szczypiorku, ale okazał się kłopotliwy, bo się łamał

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kiełkami, nowalijkami i tuńczykiem 134

kwiatów. Mój mikroskopijny balkonik od razu nabierze charakteru przy takim ukwieceniu :) W trakcie obsadzania :) Składniki na 1 średnią miskę: SAŁATKA: 2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki gruntowe 1 garść szczypiorku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym DRESSING: 2 łyżeczki soku(...)cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć 3 łyżeczki oleju rzepakowego sól, pieprz - do smaku Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka z puszki lekko podrobić. Przygotować dressing. W małym naczynku wymieszać dokładnie sok z cytryny

Grunt to przepis!
Zapiekanka pasterska w wersji FIT 235

przepyszną, kremową, kalafiorową pierzynką. Spróbujcie sami! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na nadzienie:\r","600g mielonego mi\u0119sa z piersi kurczaka\r","1 \u015brednia cebula\r","2 \u0142odygi selera naciowego\r","2 \u015brednie marchewki\r","1\/2 szkl. groszku\r","3 z\u0105bki czosnku\r","3 \u0142y\u017cki przecieru pomidorowego\r","sk\u00f3rka i sok z po\u0142owy pomara(...)pokrojeniem, inaczej rozpadnie si\u0119. Gotowe!"],"recipeYield":"6"} Zapiekanka pasterska w wersji FIT Yield: 6 Składniki Na nadzienie: 600g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1/2 szkl. groszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego skórka i sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz

Mostek w kuchni
Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem 141

Dodatkowo fajnie chrupie i ogólnie jestem bardzo zaskoczona jego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży koper włoski (fenkuł) 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 2 łyżki prażonych pestek dyni garść lub dwie małych liści sałaty Dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka brązowego(...)składniki dressingu umieszczamy w słoiczku z wieczkiem. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia. Odstawiamy. Koper włoski kroimy na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Drobno siekamy, na cieniutkie plasterki. Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy wraz ze skórką na cienkie półplasterki. Pestki dyni prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce

Smaki Na Talerzu
Gulasz paprykowy i "Deniwelacja" 151

owoce postanowiłam wykorzystać do przygotowania warzywnego gulaszu, w którym wiodącą rolę pełni właśnie papryka. Składniki : 500 g różnokolorowej papryki 10 cm pora (zielona część) 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 suszone chili 600 ml wody sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka śmietany olej do smażenia koperek Z papryk usunąć(...)talarki pora i również poddusić. Wyjąć na talerzyk. Do garnka ponownie wlać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim marchew i pietruszkę. Do warzyw dolać wodę, dorzucić chili, łodygi selera naciowego (przekrojone tak, by zmieściły się do garnka), liście laurowe, ziele angielskie i 3/4 łyżeczki soli. Gotować do miękkości marchewki. Gdy marchew zmięknie, dodać paprykę i pora. Zagotować. Po wyłączeniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 234

roślinny do smażenia 1 ząbek czosnku, posiekany 1 cebula, pokrojona w piórka 2 papryki czerwone, pokrojona w paski 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina chilli, sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie(...)rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek i cebulę i smaż do jej zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, marchewkę i selera naciowego i ponownie podsmaż przez 2-3 minuty. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidorki i passatę, przykryj garnek i gotuj przez godzinę mieszając co jakiś czas. W połowie duszenia wlej

karmelowy
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 273

wegan bez sosu czosnkowego. Porcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 papryki (mogą być różne kolory) 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki przyprawy garam masala 1/2 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżki wody pieprz, sól(...)opakowaniu. Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt

Apetyt na Zielone
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato 96

krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 125ml mleka – 100g chudego boczku (w plastrach) – 4 łodygi selera naciowego – 2 marchewki – 1 cebula – 4 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti, tarty parmezan, listki bazylii(...)małym ogniu, aż się zrumieni. Przesuwamy go na bok, a w wytopiony tłuszcz wkładamy drobno posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając

Be Fit Be Strong