lubię najbardziej! Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem i selerem naciowym. Całość posypałam chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :) Mieszanie ryżu z bulionem(...)pięknie podane risotto? Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 350 g ryżu do risotto (np. Arborio) 100 ml białego wytrawnego wina 800 ml ciepłego wywaru warzywnego (postaw go na małym ogniu na palniku, aby był cały
Chilli Czosnek i Oliwazdrową przekąskę. Sałatka z łososia i jajek na twardo to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy albo do szkoły. Sałatka z dodatkiem pomidora, selera naciowego i fety, doprawiona świeżo mielonym pieprzem oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy, czosnku i świeżych ziół. Przepis na sałatkę z łososia jest naprawdę prosty - przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Zamiast(...)łososiem - przepis. Do przygotowania sałatki z łososiem potrzeba: 4 porcje 300 g łososia(wędzonego lub gotowanego) mała główka sałaty , podzielona na liście 2 pomidory, pokrojone w kliny 1 gałązka selera naciowego, pokrojona na kawałki 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki 1/2 opakowania sera feta sałatkowego, pokrojonego w niewielką kostkę posiekany szczypiorek Dressing do sałatki z łososiem
Moja Książka Kucharskawierzchu zamknąć i mocno zezłocić. W czasie kiedy mięso się piecze zabieramy się za bulion, w którym będziemy piec klopsy – marchewkę obieramy i kroimy na małe kawałki. Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na kawałki tej samej wielkości jak marchew. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ząbki czosnku można zostawić w łupince – rozgniatamy je, dociskając mocno dłonią(...)dużym rondlu – takim, który nadaje się do włożenia do piekarnika i w którym zmieszczą się wszystkie klopsy – rozgrzewamy na ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy białe wino, wsypujemy suszony lub świeży tymianek, dodajemy liście laurowe i wlewamy rosół. Na małym ogniu doprowadzamy całość
Karo in the KitchenPyszna wegańska paella z dużą ilością warzyw: cukinią, kolorową papryką, świeżymi pomidorami, selerem naciowym, marchewką i czarnymi oliwkami. Pełna smaku dzięki dodatkowi wytrawnego białego wina i jarzynowego bulionu z szafranem. Przed podaniem skropiona oliwą wymieszaną ze startym czosnkiem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Serwowana z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Całe danie przygotujecie na jednej patelni w mniej niż(...)następnie postępujemy jak w przepisie). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1 duża cebula 1 marchewka 4 ząbki czosnku 1 cukinia po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory malinowe garść czarnych oliwek ze słoiczka 3 łyżki oliwy lub oleju 300 g ryżu arborio lub carnaroli 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr
cool and mintymarchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego(...)drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wlej bulion
karmelowykasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy, pomidorki koktajlowe, garść kolendry i ... soczyste ziarenka granatu, które są "kropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się(...)oliwek 1 mała czerwona cebula 2-3 cm papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonymasło orzechowe z groszkiem oraz frytki z ryżem i makaronem... Okej, jeśli jeszcze nie jesteście wystarczająco zniechęceni, przejdźmy do przepisu: Składniki (2-3 porcje): -2 marchewki - 2-3 łodygi selera naciowego - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - łyżeczka oregano, łyżeczka kuminu, sól, pieprz, łyżeczka wędzonej papryki - pół kubeczka groszku cukrowego (może być groszek z puszki, ale w ostateczności(...)Wszystko razem mieszamy i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. 2) Następnie do garnka wlewamy szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dorzucamy do garnka. Seler naciowy wrzucamy w większych kawałkach (będziemy chcieli go później bezproblemowo wyjąć). 3) Wrzucamy garść orzeszków ziemnych i 3 łyżki masła orzechowego. Dodajemy kolejne 2 szklanki wody. Mieszamy i dusimy
Roślinożerni urlopowiczegumbo wrzuci można, a czego kategorycznie nie. Gumbo kreolskie, nowoorleańskie, zagęszczane jest bardzo ciemną francuską zasmażką. Zrobimy ją. Ale najpierw… Umyjcie i pokrójcie drobno papryki, szczypior, 7 gałązek selera naciowego, jedną cebulę, czosnek. Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się(...)spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie
Karo in the Kitchenkażdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów i każda jest oryginalna Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina.. i ciemne piwo, a dokładniej Irlandzki Guinness. Chociaż, znalazłem też kilka przepisów, które pomijały ten składnik ale były jakieś smutne(...)Koźlaka 12-14 małych (wielkości piłeczki pingpongowej), młodych ziemniaków lub odpowiednio mniej dużych do pokrojenia 1 bardzo duża cebula 3 średnie, młode marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gruba łodyga selera naciowego 3-4 ząbki czosnku 2-3 gałązki cząbru ( lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżka miodu lub cukru 1 świeży liść laurowy lub 2 suszone ( świeży jest bardziej intensywny
Ogrodnik w podróżyDobry sos bolognese wymaga dobrych składników i chwilę czasu, ale naprawdę warto. W sosie obowiązkowe są mięso wołowe, marchewka i seler naciowy. Do sosu warto też dodać sporą porcję parmezanu oraz dobre czerwone wino, bo dzięki tym składnikom Twoje danie wyniesiesz na inny poziom. Ta zapiekanka makaronowa jest nieco zaskakująca, bo makaron stawia się w naczyniu na sztorc i wypełnia(...)makaron z szynką – domowy makaron ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego 4-5 ząbków czosnku sól i mielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 150 g passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wina
nietylkopasta.plZawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy w pół, łączymy i związujemy ciasno białą, bawełnianą nicią. Do zaostrzenia smaku swojej zupy nie używam pieprzu . Na tą porcję(...)Rosół powinien się gotować naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości
Karo in the Kitchenroku nie miałam za dużo do gadania, jeżeli chodzi o przetwory z ogórków. Piję tutaj głównie do nowych przepisów, bo kiszone i curry z selerem naciowym to już tradycja. Kiszone ogarnęłyśmy w górach z moją przyjaciółką. Z tego co pamiętam zrobiłyśmy około 50 słoików, dochodzą sobie teraz kulturalnie w starym domu w Milówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy je sobie(...)grzyba tak długo zwlekałam z robieniem tego typu przetworów? Nie mam pojęcia. Myślę, że ogórki kanapkowe z chili na stałe wejdą do letniego przetwarzania tych warzyw. Kiszone, curry z selerem naciowym i kanapkowe z chili. Tak właśnie będzie. Bardzo polecam Wam ten przepis. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (spróbujcie dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4 papryczki chili na każdy
Kardamonovywarzyw. Zresztą, nie będę ukrywać, że w dzieciństwie również byłam niejadkiem i brak sympatii do niektórych produktów pozostał mi do teraz. Nie ma szans, żebym włożyła do buzi np. selera naciowego, a wyciśnięty z niego sok bardzo smakuje nam wszystkim, więc zawarte w nim witaminy i przeciwutleniacze spożywamy niemal każdego dnia. Niemal, ponieważ posiadanie w domu wyciskarki do soków sprawia(...)testować to: Podwójny wlot : 45 mm i 82 mm- łączący w sobie zalety wyciskarki pionowej i poziomej. Do mniejszego możemy wrzucić (w całości!) długie warzywa takie jak np. marchew, seler naciowy, ogórek, a także różnego rodzaju zioła i zieleninę. Do dużego natomiast zmieszczą się całe owoce takie jak jabłka, gruszki czy też cytrusy. Zaznaczyłam, że długie (i twarde również) warzywa
Mienta blogwitamin i minerałów pochodzących z warzyw – wszystko co najlepsze ukrywa się pod ich skórką, dlatego warzywa do tego bulionu nie są obierane – nawet czosnek i cebula. Im bardziej zielony seler naciowy- tym więcej beta karotenu. Im świeższa im młodsza marchew – tym zdrowsza i bardziej wartościowa. Jeśli marchew czy pietruszka mają wąsy – nie mają już wielkiej wartości odżywczej. Świadczy(...)obieramy żadnego używanego do zupy warzywa – wszystkie zostają w skórce. Selerowi korzeniowemu i porowi odcinamy wąsy. Seler korzeniowy kroimy na ósemki, pora – w poprzek na pół. Marchewki, imbir, seler naciowy i pietruszki – na kilka mniejszych, w miarę równych kawałków. Całe ząbki czosnku w łupinkach miażdżymy, a cebulę w łupinie kroimy na ćwiartki. Pęczek pietruszki i lubczyk łamiemy na pół
Karo in the Kitchenwędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi selera naciowego 1 szara reneta 100 ml białego wina 400 g ugotowanej ciecierzycy olej rzepakowy sól morska pieprz kajeński do smaku 6 małych dyń hokkaido Piekranik rozgrzać do 180°C. Mięso(...)paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Dynie hokkaido dobrze umyć. Odkroić wierzch, odłożyć. Ze środka
Pełny talerz