Dzień dobry :-) Już piątek, ale ten czas leci :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny gulasz z chorizo, selerem naciowym i fasolką. Przepis znalazłam na blogu Agu Agula i jak tylko moi panowie go zobaczyli, to od razu byli na niego chętni. Lubią dania jednogarnkowe :-) Gulasz jest pyszny, wyrazisty i syty. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 cebule(...)chorizo 2 ząbki czosnku 250 g fasoli 1 główka selera naciowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 2,5 l bulionu 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe suszony czosnek niedźwiedzi majeranek sól pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Dzień wcześniej fasolę musimy namoczyć. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chorizo w półplasterki
kruche babeczkibidi-font-family:"Times New Roman";} SAŁATKA MIX Dzisiaj sałatka mix według Mojego pomysłu. Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół(...)woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak ) Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek
Zdrowo i kolorowowspomaganie odchudzania i organizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości. Polecam przygotować zupę 🍴 ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi(...)selera naciowego, 200 g cukinii, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego, 500 -600 ml gorącej wody, 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego, sól do smaku, ponadto: mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem . P rzygotowanie: Selera, marchew, pietruszką kroimy
Moniki Smakołykiduży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno, cebulę również. Selera i marchew obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Łodygi selera naciowego drobno kroimy, w kosteczkę. Podgrzewamy w garnku 3-4 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy przyprawy – cynamon, tymianek, oregano. Wrzucamy selera(...)średnie sztuki 500g mielonego mięsa – wołowe, wieprzowo-wołowe, jagnięce- lepsze chude, około 5-8% tłuszczu 200g cebuli – 1 duża ¼ bulwy małego selera 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 puszka pomidorów bez skórki olej rzepakowy
Karo in the Kitchenwygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula(...)ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle
Czerwień i błękitSchabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze szpinakiem i selerem naciowym z delikatnym serem mozzarella i suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Skladniki: 5 grubych plastrów schabu bez kości(...)liści świeżego szpinaku 2-3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera mozzarella 8 suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty
Wanilia i Kardamonwołowina bardzo mi smakuje - jest miękka i nie wymaga wielkiego nakładu czasu. Sos jest aksamitny, a fasolka szparagowa zyskuje nowy wymiar smaku ;) Warto spróbować! WOŁOWINA W FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki(...)czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry) - 125 mililitrów bulionu wołowego - 4 łyżeczki wody - sól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy
Życie zamknięte w smakuDzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad. Składniki: 1 średni brokuł 15 cm średniego pora 3 łodygi selera naciowego 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki delikatnej w smaku oliwy lub oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 100 g masła Czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno(...)przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w półplasterki. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Seler naciowy pokroić w niezbyt cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać czosnek, smażyć krótko na średnim ogniu, nie powinien się przypalić. Dodać por i mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać brokuły, wlać
Codzienna kuchnia niecodziennanastępujących składników: Mięso wołowe (najlepiej z chudej części, np. rostbef) – 500g Cebula – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Papryka czerwona – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Seler naciowy – 2 łodygi Ziemniaki – 4 sztuki Pomidor – 2 sztuki (lub przecier pomidorowy) Wołowy bulion – 500 ml Oliwa z oliwek – 2 łyżki Papryka w proszku(...)przygotować gulasz wołowy z warzywami, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Najpierw mięso wołowe pokrój na nieduże kawałki. Następnie obtocz je w mące pszennej. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Marchew, selera naciowego, ziemniaki oraz paprykę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyłóż je na talerz
Ania i Marcin gotująserwować podczas imprez rodzinnych, czy też spotkań z przyjaciółmi. Z pewnością przypadnie do gustu gościom, gdyż cieszy oko i świetnie smakuje. Składniki pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 8 czerwonych pomidorków koktajlowych 1 mała marchewka 1 świeży, zielony ogórek 1 mała papryka brokuł (3 większe różyczki) 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego/oleju lnianego (opcjonalnie) 2 małe ząbki(...)czosnku sól pieprz Sałatka „Tęczowy krąg” – przepis Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Brokuła i selera naciowego ugotować „al dente” w garnku do gotowania na parze lub w lekko osolonej wodzie (osobiście polecam sposób pierwszy z racji na większą chrupkość warzyw). Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Ogórka pokroić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły(...)zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy
Moniki Smakołykidolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 2 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli lub więcej(...)osoby: 1/2 szkl. białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeży imbir (wielkości kciuka) pokrojony w cienkie plastry 1/3 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Warzywa korzeniowe umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Selera naciowego i pora umyć i pokroić. Pieczarki umyć i nie kroić. Cebule obrać z zewnętrznych łupinek i pozostawić resztę łupinek (nadadzą kolor bulionowi). Cebule przekroić na pół, ułożyć na suchej
Codziennik KuchennySkładniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę
OliveandThymeswoją wyprawę na Sri Lankę. Wracając do naszego przepisu :) Składniki : 1 puszka ananasa 1 puszka mleczka kokosowego 1 mały bakłażan 2 średnie słodkie papryki (czerwona i zielona) 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula czosnkowa lub inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra(...)tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa świeżego lub w krążkach również pokrójcie go w kostkę. Kłącze imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Włókna, które zostają zawsze dobrze wyciskamy
vegetaniebardzo podobnie - w większości użyłam tych samych składników (do tradycyjnego rosołu daję opalaną cebulę - tu dałam surową) i gotowałam ją równie długo. W tej wersji zupy pojawił się jeszcze seler naciowy oraz trawa cytrynowa. Do doprawienia, oprócz soli morskiej, użyłam sosu sojowego. No i kukurydza, którą dałam na koniec. Więc wyszedł taki rosół - nie-rosół, finalnie lekka zupa o smaku(...)kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 3-4 listki laurowe sól do smaku przyprawa typu Vegata do smaku 1 łyżka sosu sojowego
Moje Qulinaria