seler naciowy - 4708 przepisów (strona:36/314)

Sałatka sycylijska do słoików 945

słoików. Jest to sałatka wielowarzywna, w skład której wchodzą, oprócz ogórków i cukinii, marchew, cebula, papryka. O ile wymienione wyżej warzywa to dość popularne połączenie to dodatek do sałatki selera naciowego nie jest tak oczywisty. Jednak czasami warto spróbować czegoś nowego i odkryć nowy smak. Sałatka sycylijska do słoików jest kolorowa, smaczna, chrupiąca, a dodatek selera naciowego nadaje jej ciekawego(...)Składniki na Sałatkę sycylijską do słoików: 1/2 kg ogórków gruntowych 1/2 kg marchwi 1 nieduża młoda cukinia (1/2 kg) 1/2 kg cebuli białej 1/2 kg czerwonej papryki 1 pęczek selera naciowego 2 płaskie łyżki soli kuchennej 2 łyżeczki pieprzu mielonego Zalewa: 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolendry

Danka Pichci
Sok Burakowelove 165

kupujecie? Jeżeli tylko macie możliwość - róbcie je sami! Moja propozycja to prawdziwa bomba witaminowa.  Sok idealny na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu. Jakie właściwości ma burak, jabłko, imbir i seler naciowy? Burak- wzmacnia układ krwionośny, wspomaga odporność i ma właściwości przeciwnowotworowe Jabłko - reguluje pracę jelit, chroni przed zawałem, wspomaga pracę mózgu i oczyszcza organizm Imbir - zwiększa koncentrację, wspomaga trawienie Seler(...)naciowy - odtruwa, wspomaga leczenie stawów, wzmacnia włosy, oczyszcza skórę i chroni organizm przed wolnymi rodnikami Składniki na 2-3 szklanki: 1 jabłko 2 buraki 10 cm kawałek imbiru 1 seler naciowy (400g) Przygotowanie: Imbir i buraki obieramy.  Buraki kroimy na pół Jabłko kroimy na 4 części i pozbawiamy środka oraz ogonka.  Wyciskamy

Czarnawisienka
Surówka z pora i selera naciowego 206

Zdrowa, soczysta i bardzo smaczna surówka z pora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu. Chrupiący i niezwykle soczysty zastrzyk witamin, idealnie pomoże nam w powrocie do dobrej formy po zimowym spadku sił witalnych. Surówka jest bardzo prosta(...)cały rok powinien zachęcić wszystkich do jej wykonania. Serdecznie polecam, jeśli  jeszcze takiej nie robiliście, warto wypróbować. Składniki: (2 - 3 porcje) 1 średni por (biała część) 5 łodyg selera naciowego 1 kwaskowe jabłko (u mnie szara reneta) 1 szalotka 1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz i sól

Kuchcik gotuje
Curry kokosowe z ziemniakami i selerem naciowym 103

większego trudu. Przekonałam Was? Jeśli tak, to do dzieła Składniki na 4 porcje: – 700g ziemniaków – 200ml mleczka kokosowego – 3 pomidory – 3 łodygi selera naciowego – 1 cebula – 3 łyżeczki curry w proszku – 1 łyżka oleju – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli – szczypta białego pieprzu Dodatkowo: czarny(...)olej i podsmażamy cebulę wraz z selerem przez 3 minuty. Dodajemy curry i pokrojone ziemniaki, mieszamy. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, mleczko kokosowe, sól i pieprz, powoli gotujemy pod przykrywką przez ok. 20 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i podajemy z czarnym sezamem. Smacznego! Artykuł Curry kokosowe z ziemniakami i selerem naciowym pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Jak skutecznie zadbać o nawodnienie organizmu w diecie? 7

sposobu na nawodnienie? Postaw na soczyste owoce i chrupiące warzywa! Idealnie sprawdzą się: arbuz, melon, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie i pomarańcze. Wśród warzyw prym wiodą: ogórek, pomidor, sałata, szpinak, seler naciowy, rzodkiewka oraz cukinia. Ich wysoka zawartość wody skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni. Prawdziwymi mistrzami nawadniania są arbuz i ogórek – składają się w ponad 90% z wody! Pomidory, sałata(...)nawadniające owoce i warzywa oraz jakie są przepisy na koktajle warzywne? W upalne dni doskonale orzeźwiają soczyste owoce, takie jak arbuz, truskawki czy pomarańcze. Nie zapominajmy o warzywach! Ogórki, seler naciowy i chrupiąca sałata również świetnie nawadniają organizm. Na szybkie ochłodzenie idealny będzie zielony koktajl. Wystarczy zmiksować: ogórek, seler naciowy, szpinak, jabłko i dodać wodę – proste i zdrowe! Amatorom czerwonych

Marcepanowa kuchnia
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 325

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nie chciałabym rozstać się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek(...)oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich

Życie zamknięte w smaku
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem 189

produktami arabskimi i typu kuchnie świata.  Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy 1 por, biała część, drobno pokrojony 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu(...)pokrojone na kawałki  sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki  do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb Przygotowanie zupy z fasolą i harissą: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora, selera naciowego i marchewkę. Smaż przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 195

Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo(...)piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu

Karo in the Kitchen
Koktajl z pietruszki i selera naciowego 253

Koktajl z pietruszki i selera naciowego to samo zdrowie. Ma działania regeneracyjne i wzmacniające nasze organizmy.  Pietruszka jest przez nas mało doceniana. Zazwyczaj pełni role dekoracyjne naszych dań. A szkoda, bo już niewielka jej porcja zawiera dzienne zapotrzebowanie w witaminę A i C. Ponadto występuje w niej kwas foliowy, wapń, potas, fosfor i magnez. Pietruszka zawiera chlorofil, który wspomaga(...)przewód pokarmowy i poprawia metabolizm. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Na zdrowie. Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 3,00 zł SKŁADNIKI: 1 gałązka selera naciowego 3 gałązki natki pietruszki 4 listki mięty 1/2 limonki 1 szklanka wody kilka kostek lodu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Selera naciowego oraz pietruszkę myjemy, siekamy i przekładamy do blendera. Dodajemy listki

kulinarnyJa
Tatar z wędzonego łososia z selerem naciowym i kaparami 143

odpowiednie zioła. Najczęściej jest to koper. I najczęściej baza tego dania jest zupełnie inna. Jednak dzisiaj wyjątkowo. Nie wiem od kiedy smak mi się zmienił i zaczęłam kochać surowy seler naciowy. Ale tak teraz jest. Nadaje on tatarowi niesamowitej chrupkości, której nic nie jest w stanie podrobić. Właściwie niewiele już trzeba było, aby z tego dania stworzyć mistrzostwo świata podane(...)chrupkiej, smażonej na maśle grzance.  Składniki: 100 g wędzonego łososia  1/2 czerwonej cebuli  1 łodyga selera naciowego  1 łyżka kaparów 1 posiekana kolendra (garść) łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu  sok z 1/4 cytryny  szczypta soli i pieprzu  Wędzonego łososia, seler naciowy, cebulę oraz kolendrę należy bardzo drobno posiekać. Przeraźliwie drobno. Następnie składniki

Mango Papaja
Sałatka z selera naciowego i żurawiny 222

Seler naciowy solo brzmi mało atrakcyjnie... ale już w towarzystwie słodkiej żurawiny  i aromatycznego kurczaka to jest poezja :) Składniki: -1 pęczek selera naciowego -150g żurawiny suszonej -podwójny filet z kurczaka -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie makaronu ryżowego (250g) -majonez (lub jogurt grecki) -gyros, sól, pieprz -olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy(...)odstawiamy do przestygnięcia. Filet z kurczaka po dokładnym opłukaniu kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Smażymy na patelni, następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do makaronu. Seler naciowy po opłukaniu kroimy w paski o szerokości ok. 0,5 cm. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z majonezem lub jogurtem. Doprawiamy do smaku. Smacznego

KasiekGotuje
Sałatka z wędzoną makrelą i pomarańczą 248

Sładniki: 1/4 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki orzechów włoskich pół wędzonej makreli pomarańcz szczypiorek winegret pomarańczowy Wykonanie: 1. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i ułożyć na półmisku. 2. Seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, szczypiorek drobno pokroić. 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości(...)podzielić na małe kawałki.  5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Film instruktażowy

Atlas Smaków
Faszerowana papryka fit 194

porcja = ok 385 kcal 2 szt. papryki czerwonej łyżka klarowanego masła 200 g mięsa mielonego drobiowego 60 g kaszy gryczanej białej łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki koperku sól i pieprz ewent. płatki chili WYKONANIE: 1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC z termoobiegiem. 3. Papryki(...)myjemy, odcinamy górą część i usuwamy środek wraz z nasionami.  4. Siekamy drobno cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy. 5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min. 6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą

Atlas Smaków
Drobiowe pulpety z papryką w sosie pomidorowym (Polpette di pollo e peperoni con sugo di pomodoro) 124

jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz    Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1  ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI  (7 sztuk) Polpettine 500 g di pollo macinato 1 peperone rosso 1 scalogno(...)cipolla 1 carota 1 gambo di sedano 1 cucchiaino di erbe di provenza 2 spicchi d'aglio sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Marchew, cebulę oraz łodygę selera naciowego kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy marchew, cebul ę, seler naciowy oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

La grande e la piccola cuoca
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 271

pozbawiamy gniazda nasiennego, połowę papryki kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy tak samo – w grubą kostkę. Myjemy łodygi selera naciowego i jak wszystkie warzywa kroimy je w taką samą kostkę. Czosnek obieramy i siekamy albo przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i na średnim ogniu(...)mieszając, do lekkiego zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy razem, do czasu aż czosnek straci swój mocny, surowy zapach. Dodajemy pozostałe warzywa – marchew, paprykę, pietruszkę i seler naciowy. Dokładnie razem mieszamy, zmniejszamy gaz do niskiego i smażymy warzywa przez 15 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Marchew, seler, papryka i pietruszka po tym czasie powinny widocznie

Karo in the Kitchen