zalegające puszki czy słoiki z kukurydzą czy fasolą, to możecie je tu wykorzystać. Oprócz nich przydadzą się też swieże warzywa – u mnie najczęściej są to pomidory, papryka, ogórek, seler naciowy i ulubiona sałata. Jogurt naturalny . Sos do sałatki przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki niemu sałatka jest kremowa i sycąca. Drukuj Sałatka z tuńczykiem i makaronem Sałatka z tuńczykiem(...)sosie własnym) 350 g makaronu 1 duża czerwona cebula 200 g kukurydzy 150 g mrożonego groszku 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki ½ ogórka 80 g rukoli pęczek natki pietruszki Dressing 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz
Na-talerzu.plSałatka z kurczakiem,selerem naciowym i żurawiną-kolorowa i bardzo smaczna. Jedna z najbardziej ulubionych moich sałatek. Bardzo lubię połączenie tych słodkich smaków. Sprawdzi się jako świetna przekąska jak i również na kolację lub w pudełeczko do pracy. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 3 garście żurawiny 1 puszka ananasa(...)wystudzić. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Seler pokroić w małe półtalarki. Koperek posiekać. Łuskany słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy do miski . Doprawiamy solą i pieprzem .Mieszamy.Dodajemy majonez.(można dodać więcej majonezu wg, uznania). Ponownie mieszamy i schładzamy sałatkę.Smacznego. Artykuł Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i żurawiną pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Kolorowa surówka z kalarepy, selera naciowego i czerwonej papryki to świetny dodatek do obiadu. Zachwyca oko barwami, a podniebienie wiosennymi smakami. Kalarepa najsmaczniejsza jest na wiosnę i na surowo, ma wtedy najwięcej wartości odżywczych. Warto wybierać młode i zielone bulwy, bez pożółkłych liści i które nie są zbyt duże (max. 8-10cm). Kalarepa im jest starsza, tym jest twardsza(...)Warto o tym pamiętać na zakupach, tym bardziej, jeśli w planie jest surówka z kalarepy. Składniki na 4 porcje : 2 młode kalarepy (ok. 400g) 2 łodygi selera naciowego 1 niewielka czerwona papryka 20g rodzynek Sos: 1 łyżka dobrej jakości oliwy lub ulubionego oleju sałatkowego (do stosowania na zimno) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka keczupu sól i świeżo mielony pieprz
Dietologliściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga dodatku makaronu. Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera 1 por (jasna i ciemna część) 2 łodygi selera naciowego 250 g mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku 1,5 l wody sól, pieprz papryka słodka papryka ostra 2 listki laurowe 3 kulki(...)ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dodać warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, oliwę z oliwek i całość przyprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Gotować na średnim
UgotowaćProsty, świetny przepis na pełnowartościowy posiłek. Z kaszą gryczaną, łososiem i selerem naciowym. Z dodatkiem podsmażonych plasterków czosnku i pesto z natki pietruszki. Do szybkiego przygotowania na jednej patelni z ogólnie dostępnych składników. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki (100 g) kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody lub bulionu 2 łyżki masła 200 g filetu z łososia 1 łodyga selera(...)Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zanurzamy na 2 minuty we wrzątku. Zdejmujemy skórkę, kroimy w grubą kostkę. Na dużej patelni na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. smażymy 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką i oregano. Smażymy przez 3 minuty. Zgarniamy warzywa
cool and mintymakaronu ;) A nawinęła mi się zapodziana w czeluściach szafki puszka tuńczyka , zdeczko obita i odkształcona, ale nadal bogata pyszną, rybną zawartością. Do tego czosnek, cebula, pomidor i seler naciowy - potrawa nabiera powoli kształtu. Całość zaserwowana w towarzystwie pełnego zdrowych właściwości makaronu orkiszowego . No i jak zwykle minimum czasu i wysiłku włożone w przygotowaniu dania. Bo przecież(...)niecodzienna . Składniki na 2 porcje: 1/3 paczki świderków orkiszowych od MAKARONY POLSKIE [około 130g] 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku - duże 1 cebula - mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie - do smaku Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać
Grunt to przepis!Należąc do różnych kulinarnych grup fejsbukowych, natknęłam się na sałatki, w których głównym składnikiem był kurczak i seler naciowy. Poszperałam, pomyślałam i jest. I tak na dobrą sprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Zresztą, co ja Wam tutaj – sami wiecie(...)odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę cebulę i seler, poszatkowaną natkę, żurawinę i słonecznik. Dolewamy do tego majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje pracę żołądka, czy usprawnia pracę wątroby , dynia działa wzmacniającą i odkwaszająco na nasz organizm - orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni; - seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy(...)klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree
SMYKWKUCHNInowymi makaronami z linii BIO, przygotowałam dla Was przepis na przepyszne spaghetti ze świeżą rukolą, pomidorkami i mozzarellą. Dodałam również jedno z moich ostatnich „odkryć” – seler naciowy – mega zdrowe, a wciąż niedoceniane warzywo. Wyszło przepyszne i sycące danie, które smakowało zarówno na ciepło, jak i na zimno! Polecam! Danie szybkie, lekkie, pyszne! No i bezglutenowe(...)niezbędne źródło błonnika. Makarony te są produkowane we Włoszech. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * Makaron BIO Spaghetti Cereal – 200 g * rukola * pomidory koktajlowe – 10 szt * mozzarella – 1 kulka * seler naciowy – 3 łodygi * świeży ogórek – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * sól, pieprz, cukier – do smaku * oliwa z oliwek * pestki dyni SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MAKARON: Makaron gotujemy
Ostra na SłodkoŁosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI ŁOSOŚ: 500 g świeżego łososia 4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 ciasta francuskiego (1/2 gotowego) 5 suszonych(...)pomidorów 40 g sera parmezan 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI PUREE: 1 mały seler naciowy 2 duże ziemniaki 2 łyżki mleka 60 g masła 500 ml wody sól do smaku pieprz do smaku 1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy na 4 kawałki, każdy kładziemy na rozwiniętym
karolgotujePOTRAWKA Z KURCZAKA Z SELEREM NACIOWYM , MARCHEWKĄ I ZIOŁAMI Ta potrawka z kurczaka jest jednym z moich ulubionych dań. Co ważne, idealnie wpasowują się do menu dziecięcego, bo jest aromatyczne, zdrowe, lekkie, a zarazem syte. Ten przepis przyszedł mi do głowy dosyć spontanicznie, bo potrzebowałam zjeść coś lekkiego, ale z dodatkiem mięsa. No i wyszło mega(...)nieco inne wersji, to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pewnie nie tylko moje J SKŁADNIKI: 1-2 udka z kurczaka dobrej jakości, najlepiej ekologiczny 3 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól
Calzonella.comprzekroić je wzdłuż na pół (ja to nazywam ‘cudowne rozmnożenie’, w końcu robi się ich ostatecznie dwa razy więcej ). Ser tofu i bakłażana ze skórką kroimy w centymetrową kostkę. Seler naciowy myjemy i pozbawiamy go włókien, kroimy go na cienkie plasterki. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Szczypior kroimy na grube oczka. 3 łyżki(...)woku olej, wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około minuty i dodajemy przyprawę 5 smaków. Dorzucamy krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy naszykowany sos. Smażymy całość, mieszając, 2-3 kolejne minuty i od razu podajemy
Karo in the Kitchenstałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek. Drukuj Czas(...)Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 35 min Ingredients 350 g filetu z kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty
Wędrówki po kuchni