chipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody(...)doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował. Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę
BaRepasmięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem
Walijskie PichcenieSałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli
Niespełnione zdolności kulinarneZapisz przepis Drukuj Składniki (na 4 porcje) karp – 750g, najlepiej w postaci przepołowionych dzwonek – patrz zdjęcie 2 duże marchewki (300g) duży kawałek korzenia selera (250g) 2 łodygi selera naciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła(...)oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny dokładnie obieramy. Od selera naciowego odcinamy kilka cm od strony bliższej korzeniowi, aby usunąć ewentualnie zdrewniały fragment. Marchew i oba rodzaje selera tniemy na słupki o długości ok. 5 cm oraz szerokości
Kulinarna Pokusaproblemu :) Dzisiaj zamieszczam pierwszy lowFODMAP przepis na najzwyklejsze, szybkie leczo. W diecie fodmap nie można jeść m.in. czosnku i cebuli, dlatego moje leczo jest tych produktów pozbawione. Użyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo(...)proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą. Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka chilli łyżka kurkumy 2 łyżki tymianku łyżka oregano łyżka lubczyku łyżeczka kolendry
pyszne zdrowościNastępna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić
Kuchcik gotujelubicie seler naciowy ! Uwielbiam taki seler i bardzo chętnie go zajadam – w sumie mogłabym spokojnie tylko nim się najeść. Jest też super przystawką na przyjęcia i imprezy. Świetnie sprawdza się do lunchboxa na wynos. Seler w ogóle ma potencjał, można nafaszerować go różnymi pysznymi pastami. PRZEPIS SELER FASZEROWANY Składniki: 1 seler naciowy 1 kalafior 1 ząbek czosnku sól czarna Kala
Dorota SmakujeKarufeny, zwanej dawno temy na Sycylii Capone, z którą miało coś wspólnego. Jedni mówią, że podobny smak, a drudzy, że była nieodłącznym jej dodatkiem. Składniki: - bakłażan - seler naciowy - pomidory w puszce - oliwki zielone' Wykonanie: Bakłażany i seler naciowy kroimy. Podsmażamy najpierw seler, potem bakłażany, następnie za jakiś czas dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem. Dodajemy oliwek i jeszcze chwilę dusimy
Kryzysowa Książka KucharskaSałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne! SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz
Pyry na Gazrazem oprócz pomidorowych wykorzystuję papryki pomarańczowe. Składniki (na dwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki czerwonej czubrycy sól Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ok. 2 łyżek oleju na papier. Papryki(...)środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć papryki w oleju i ustawić na papierze. W misce przygotować farsz, czyli wymieszać rozdrobnione: fenkuł (łącznie z młodziutką natką), paprykę, seler naciowy, chili, pomidor, pietruszkę naciową z przyprawami i amarantusem. Faszerować papryki przygotowaną masą. Przykryć papryki kapeluszami. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące
Weekendy w domu i ogrodziejuż wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia. Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej(...)drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenielanguage:#0400;} Po prostu zakochacie się ;) Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 100 g sera bursztynowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Fasolę osączamy z zalewy. Seler kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy w łódki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy
R'n'G Kitchenmakaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 marchew 1 mała łodyga selera naciowego mały kawałek selera około 100 gram 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka nasion(...)ognia. Królika myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i wstawiamy, żeby się gotował. Gdy woda się zagotuje, dodajemy do niego pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler i seler naciowy) oraz podduszoną cebulę z czosnkiem, liść laurowy ziele angielskie i sól. Gotujemy pół godziny, dorzucamy utarty w moździerzu kminek i kolendrę oraz soczewicę, po 5-10 minutach dodajemy quinoę, doprawiamy
Quinoa Raz!