ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:21/616)

Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 535

Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy

Mia Cucina Sofieta
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 141

wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos  pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy składniki tj . szynkę pokrojoną na małe kawałki, ananasa pokrojonego w małe kostki

Słodkości i nie tylko
Królewiec 1146

mąki. Wymieszane ciasto wylewamy na wyłozona blaszkę papierem do pieczenia.. Pieczemy w temp. 180 C ok. 30 minut. Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częśc ciasta przekładamy do blaszki.  Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor) Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa

Słodkości i nie tylko
Profiterolki 128

duży bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem kremem.” Tyle ze strony „technicznej”, teraz pora na profiterolki. Tematem Ciasta na niedzielę były – Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno(...)dosłownie na kilka minut (zamrożone) do nagrzanego piekarnika. Profiterolki – ciasteczka na jeden kęs znikają z talerza w „mgnieniu oka”. Gorąco polecam i życzę smacznego.   W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Rurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego

mojewypiekiinietylko
Kruche rogaliki budyniowe 122

łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około

Wędrówki po kuchni
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 551

Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło siekamy na małe kawałki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby okazało się zbyt "suche" możemy dodać więcej śmietany). Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 min. Po tym czasie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy (ok. 20 x 28 cm) wyłożonej(...)piekliśmy poprzednie ciasta przez ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Studzimy. Na dno formy wykładamy kruchy spód. Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich przekładamy na kruchy spód, wykładamy warstwę kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym ciastem. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną

Słodka Strona
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 132

kółka.  Cztery z nich układamy smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim na papierze do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem blasze, a na końcu układamy kółko nieposmarowane.  Ciasto, zaczynając od środka, dzielimy na osiem trójkątów, ale pozostawiając 1-2 centymetrowy rant, tak jak na zdjęciu. W każdym trójkącie robimy nacięcie i przewlekamy jak poczciwego faworka, koniec wywijając na zewnątrz(...)średnicy dziury w cieście, cztery z nich smarujemy dżemem i układamy jeden na drugim wypełniając otwór ciasta. Na końcu kładziemy nieposmarowany placek. Teraz tak samo jak poprzednio dzielimy okrąg ciasta, tym razem jednak na sześć trójkątów. Pamiętajmy jednak, że mamy zostawić 1-2 centymetrowy rant nieprzecięty. Trójkąty wywijamy na zewnątrz. Pozostawiony ostatni kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zwijamy

Rozpustne gotowanie
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 197

wrzącą wodą. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz. 2. POR + CZOSNEK (8 min) Por płuczemy pod bieżącą wodą i myjemy go dokładnie(...)lekkiego zarumienienia. Pod koniec solimy i doprawiamy pieprzem. Dorzucamy do miski z porem i czosnek, mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. 4. WAŁKOWANIE I DZIELENIE CIASTA (8 min) Ciasto wałkujemy partiami, dość cienko na ok. 2mm. Dzielimy je na kwadraty, nasze miały bok ok. 8 cm, ale możecie zrobić mniejsze jeśli wolicie pierożki „na jeden gryz”. 5. FASZEROWANIE

Nerds Kitchen
Pani Walewska 163

kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto.                                      Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nie rozwałkowane ciasto. 8 białek ubijamy na sztywną pianę, powoli wsypujemy 1 i 1/2 szklanki cukru i dodajemy(...)łyżkę mąki ziemniaczanej. Przygotowaną bezę dzielimy na pół i nakładamy na oba placki. Pierwszy placek posypujemy tylko 1/2 szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami.                                       Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około

paapilotkaa
Chruściki, chrusty czy faworki? 707

ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wstawiamy ją na podsypanym mąką talerzyku lub w woreczku do lodówki na około 30 minut.  Ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy kolejno na cienki placek i staramy się nie podsypywać dużą ilością mąki. Za pomocą noża z ciasta wycinamy około 2 - 3 cm paseczki i każdy(...)paseczek dzielimy na około 10 cm kawałki. Na środku każdego kawałka robimy nożem małe nacięcie i jeden koniec paska przekładamy przez nacięcie. W szerokim rondelku mocno rozgrzewamy tłuszcz, potem zmniejszamy ogień na minimalny i smażymy w nim faworki do złotego koloru z obu stron, wrzucamy tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie na talerz

Piekę, bo lubię
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 326

przygotowania? Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad ciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego! Składniki [CIASTO KRUCHE(...)margaryny (lub masła) 400 g mąki 200 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Drugą, surową wykładamy do blaszki, a następnie przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku

psgotujemy
Calzone z papryką i salami 103

możemy zacząć lepić calzone. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.   Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć 4 milimetry grubości. Na połowę każdego placka wykładamy po łyżce(...)sosu pomidorowego, na to porcję farszu – dzielimy farsz na 6 równych części. Na farsz sypiemy porcję sera tartego oraz rozrywamy kawałek mozarelli – ją też tniemy na 6 równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł

Smaczna Strona
Rogaliki śniadaniowe. 127

gdyby było zbyt rzadkie dodajemy troszeczkę mąki. Wyrobione, gładkie, elastyczne ciasto znowu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą porcje dokładnie wyrabiamy, pozbywając się z ciasta pęcherzyków powietrza. Z każdej części formujemy kulę, a następnie wałkujemy ją na około 3 milimetrowej grubości okrągły placek, następnie

Rozpustne gotowanie
Lavas - turecki płaski chlebek 195

godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W zależności od temperatury, może to potrwać dłużej.  Ciasto przełożyć na omączony blat. Odgazować - wyłożyć je na blat i przegnieść, albo zanurzyć w nie pięść albo nakłuwać palcem. Podzielić na pół, a następnie dzielić dalej na  16 małych kulek.  Na posypanym mąką(...)blacie i za pomocą posypanego mąką wałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy  większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki  po jednej stronie

Stare Gary
Tort czekoladowo budyniowy 129

ucieramy razem cukrem na kogiel mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy.Białka ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie części które dodajemy do ciasta. Najpierw pierwszą, lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 30 minut.W(...)razem z cukrem i nalewką na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami czekoladowymi.Przygotowanie wiórek:Gorzką i mleczną

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania