ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:53/616)

Jagodzianki z serem. 151

trwa to kilka minut ) Odstawiamy na ok pół godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser na masę serową mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części .  Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy 1/4 częścią masy serowej,  posypujemy jagodami. Ciasto składamy na pół i każdy taki płat ciasta kroimy

Malinowa Kawiarenka
Pierniczki z agrestową konfiturą! 150

cukrem i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem, skórkę z cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 173

ksylitol Kłos -Pol 2 łyżki   Wykonanie :   Do misy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy Ksylitol i  pokrojoną margarynę i śmietanę . Zagniatamy ciasto . Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka  z ksylitolem

Różowa kuchnia
Kruche ciasto z pianką i owocami 115

ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60% i 40%, obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę

Kulinarne przygody Gatity
Domowe mini burgery z grilla 171

Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch

Moniki Smakołyki
Ziołowe bułki - paluchy 77

Ewentualnie możemy wrzucić wszystko do maszyny chlebowej i niech ona się męczy :) O ile taką posiadamy. Jak już wymieszamy to odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 częsci i robimy z nich cienkie wałeczki. Wałeczki powinny być właśnie dość cienkie, bo ciasto nam jeszcze na boki urośnie i przybierze właściwy kształ bułeczek. Bułeczki układamy

Marder&Marder Manufacture
Makowa Panienka 206

adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki  Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki

Luźna Kuchnia
Malinowe ciasto z orzechami włoskimi 301

prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C.  Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi

Słodkie Przyjemności
Chlebek "Pita" 99

się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle ile chcemy mieć bułeczek, formujemy kulki i znowu odkładamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika. Ustawiamy piekarnik na 250 stopni. UWAGA! Blaszka, na której będziemy piekli pity

Jedzeniomania
Pszenny chleb nocny 143

sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy

dom-agi.pl
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 264

barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut

Słodka Strona
Ciasteczka powitalne dla przedszkolaka 97

Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy na 6 kawałków lub więcej po rozwałkowaniu. Ja podzieliłam na kółka (użyłam do tego szklanki :)) Z ciasta zrobiłam takie miseczki, foremki.  Ciasto wypełniamy pokrojonymi w drobną kosteczkę owocami

ClauditteMissCooking
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 115

dodajemy drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut.Do masła dolewamy drożdże, dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko obsypanym mąką. Z gotowego ciasta zawijamy warkocz a końcówki zlepiamy ze sobą - zlepieniem do dołu. Wierzch ciasta

Słodkie Przyjemności
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 159

zielem angielskim.Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola i pieprzem i dusić całość z łyżką masła, jakieś 20 minut. Ostudzić.Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąty. takie, aby zmieścić farsz i zawinąć. Na środek ciasta kłaść farsz i z obydwu stron zawijać i sklejać ze sobą końce

Moje pyszne gotowanie
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 136

łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto z wyżej podanych proporcji wystarczy na 14 tartaletek. Zamrożone ciasto ścieramy

mojewypiekiinietylko