ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:61/616)

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem 177

kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy. Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt. Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia

VioletoweKucharzenie
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 245

wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy na równe kawałki o wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy

Księga-Smaku
Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową 170

rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia. 3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone

Gotowanie...to proste !
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 269

rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 173

rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół

Ostra na Słodko
Szarlotka z żurawiną 120

przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Krok 2 Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki

Różowa kuchnia
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 150

obieramy. Kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka. Jabłka podlewamy wodą, dodajemy cukier. Dusimy aż prawie się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy je do lodówki na 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wkładamy na papier, podpiekamy

Mieszam w Garnku
Grillowane placki z pasztetem 156

PROFi, pieprz zielony marynowany, kapary. Przygotowanie: ciasto: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem. Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią

Moniki Smakołyki
Kruchy truskawkowiec 288

prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie , ciasto dzielimy na dwie części , jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( łatwo da się porozklejać – jak plastelina ) . Blaszkę z ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 136

Jeśli ciasto klei się zbyt mocno dodaję odrobinę mąki. Ciasto przekładam do miski, przykrywam lnianą ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny, do podwojenia objętości ciasta. Ciasto dzielimy na 7-8 części. Każdą część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy

Mango Papaja
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 82

odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, składamy w kopertę i ponownie odstawiamy. Ponawiamy składanie jeszcze 2 razy w odstępach 45 minutowych.  Po ostatnim składaniu dzielimy ciasto na  8 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jak bułeczki ładnie wyrosną, delikatnie nacinamy i pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Idealne ciasto na pizzę! 9408

robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.   Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę. Jak przygotować pizzę z tego ciasta

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasto z pianką i borówkami 198

szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia .  150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie:       Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem (2 części). Wyklejamy też boki blachy. Wkładamy spód ciasta

Aga w kuchni
Gnocchi w botwinkowym sosie. 158

dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo w rezultacie otrzymamy bardzo twarde kluski). Na oprószonej mąką stolnicy dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rolujemy na wałeczek o średnicy 2 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kawałki. Teraz za pomocą krajarki do jajek formujemy kluski. Każde

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe z żurawiną 128

waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie   Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania