ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:61/616)

Gruszkowiec z budyniem - ciasto gruszkowe 256

Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem. Wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około

Lena Gotuje
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA 117

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka,  o których  smaku decyduje jakość masła.   Wyrabianie ciasta zajmie nam chwilę, a do wykrawania różnych kształtów możemy zatrudnić nasze dzieciaki, mnóstwo zabawy i wiele chwil spędzonych razem. SKŁADNIKI: 200 g masła 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru(...)wanilią skorka otarta z jednej pomarańczy PRZEPIS: siekam  zimne masło, dodaje do niego mąkę i szybko rozcieram palcami, aż powstaną grudki dodaje resztę składników i zagniatam jednolite ciasto ciasto dzielę na pół i owinięte w folią spożywczą wkładam do lodówki na około jedną godzinę rozwałkowuję po kolei każdą połówkę ciasta na około 0,5 cm. wycinam kształty Piekę ciasteczka

Upiecz sobie babeczkę
Frajda w kuchni, czyli dzieci gotują 121

pomocą miksera, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę 10 minut. Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, które umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnią dłoni spłaszczamy każdą bułeczkę, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około

KulinarneImpresje.pl
Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem 168

kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy. Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt. Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia

VioletoweKucharzenie
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 237

wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy na równe kawałki o wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy

Księga-Smaku
Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową 158

rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia. 3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone

Gotowanie...to proste !
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 260

rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 165

rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół

Ostra na Słodko
Szarlotka z żurawiną 112

przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Krok 2 Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki

Różowa kuchnia
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 136

obieramy. Kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka. Jabłka podlewamy wodą, dodajemy cukier. Dusimy aż prawie się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy je do lodówki na 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wkładamy na papier, podpiekamy

Mieszam w Garnku
Grillowane placki z pasztetem 149

PROFi, pieprz zielony marynowany, kapary. Przygotowanie: ciasto: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem. Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią

Moniki Smakołyki
Kruchy truskawkowiec 278

prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie , ciasto dzielimy na dwie części , jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( łatwo da się porozklejać – jak plastelina ) . Blaszkę z ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 127

Jeśli ciasto klei się zbyt mocno dodaję odrobinę mąki. Ciasto przekładam do miski, przykrywam lnianą ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny, do podwojenia objętości ciasta. Ciasto dzielimy na 7-8 części. Każdą część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy

Mango Papaja
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 73

odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, składamy w kopertę i ponownie odstawiamy. Ponawiamy składanie jeszcze 2 razy w odstępach 45 minutowych.  Po ostatnim składaniu dzielimy ciasto na  8 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jak bułeczki ładnie wyrosną, delikatnie nacinamy i pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Idealne ciasto na pizzę! 9387

robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.   Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę. Jak przygotować pizzę z tego ciasta

Kuchnia Łukasza