ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:58/616)

Styropian (ciasto) 1934

margaryny Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Pierwszą część ciasta ścieramy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciabatta... 138

dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy

Brzuszki Łakomczuszki
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 143

ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko kakao karmel z wanilią w młynku Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie.   Ciasto dzielimy na dwie części,  następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 235

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do ubitych wlewamy masło i dodajemy jogurt. Krótko ubijamy. Dodajemy mąkę, migdały, proszek, ekstrakt i ubijamy do połączenia się składników, do lekkiej białości. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Do jednej formy(...)wykładamy ciasto białe, do drugiej ciasto ciemne. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Składniki na biszkopt karmelowy i karmelowo – czekoladowy: 225 g masła 175 g jasnego cukru brązowego 50 g ciemnego cukru brązowego 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g zmielonych migdałów 3 jajka

Made By Mom And Son
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 150

wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem smarując dłonie odrobiną oliwy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą  z nich formujemy w rękach w  cienki placki. Placki dodatkowo rozwałkowujemy ( lub rozciągamy w rękach ) uważając aby nie przerwać ciasta. Teraz ciasto układamy(...)trakcie pieczenia),  piekąc je w tej temperaturze przez 20-25 minut .  Na pięć minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem. Upieczoną pizzę od razu wyjmujemy, dzielimy na porcję i podajemy

Miód i pieprz
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 173

oliwie szklimy cebulkę, dodajemy rozmrożone (w sezonie świeże) grzyby i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów-na sos, w drugiej te drobno posiekane- to będzie farsz)      W durszlaku lub dużym sicie rozkładamy cienką(...)ziemniaków dodajemy również mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej

Rozpustne gotowanie
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 272

daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego(...)gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej

OstryKęs
Sękaczek 281

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika

Blog z Apetytem
Cynamonowe Płatki Śniadaniowe 87

blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, wyciągamy na niego ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem dzielimy ciasto na płatki. Pieczemy przez 20-25 minut aż będą złote i chrupiące. Podajemy z ulubionym mlekiem i dodatkami. Możemy przygotować ich więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zamiast

Oslov.
Kruche Ciasto Z Jagodami I Śmietanowo-Budyniową Warstwą 373

szczypta soli Dodatkowo: około 400 ml jagód cukier puder Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie

Gotowanie...to proste !
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 124

krótko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta i formujemy z niego kulę. Gdyby ciasto się zbytnio lepiło, dosypujemy nieco mąki ryżowej. 7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 8. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. 9. Aby przygotować klasyczne smalcówki, rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 8-10 cm, na jego

Okiem Blondynki by McBlondi
Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem 542

także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Jeśli kółka

Gotowanie...to proste !
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 196

DODATKOWO  ciemna posypka lub starta czekolada gorzka Z podanych składników zagniatamy ciasto (jak się klei podsypujemy mąką) wstawiamy na 45 minut do lodówki. Foremki stawiamy do góry dnem. Ciasto dzielimy na 3 części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki. Foremki oprószamy lekko mąką. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko około 4 mm wykrawamy koła i oblepiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 280

lekko suche, jak ludzka skóra, ale powinno być miększe. Jak ciasto na makaron czy na pierogi, tak i to zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji (ja używam wagi), następnie każdą z nich na pół. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach

Karo in the Kitchen
Dwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. 212

pieczenia. Składniki mokre wlewamy do miski i chwilę mieszamy widelcem: jajka, olej, jogurt. Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mielone migdały. Obie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto naprzemiennie nakładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na koniec

Smak mojego domu