ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:142/616)

Strucelki z makiem 155

może być zbyt gorąca).Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie.Jeszcze garstka mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy mąką po wierzchu,przykrywamy ściereczką i niech rośnie.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy i wycinamy krążki.   Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową.   Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem

Maminek kulinarny
Precelki ziołowe z sezamem i solą 117

Smalczyk rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, sól i drożdże i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy precle (jak poniżej).Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Przed

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 236

łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%)  i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 143

suche dodajemy odrobinę wody )- wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie dość sprężyste i nie będzie nam się przyklejało do rąkFermentacja wstępna  - 2 godziny- po tym czasie ciasto dzielimy na dwa bochenki - delikatnie zaokrąglamy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-20 minut - po tym czasie ponownie formujemy okrągły lub podłużny chleb, wkładamy do koszyków wzrostowych ( złączeniem

Basia w kuchni
Ciastka z kaszą manną (bez mąki) 203

szklanki kaszy manny100g masła1/2 szklanki cukru pudru1 duże jajkopowidła, konfitura lub dżem1. Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i jajko. Wszystko razem zagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka

Szefowa kuchni
Babeczki drożdżowe z makiem 181

odstawiamy aż się rozpuszczą.Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części.Na środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy.Takie kuleczki przekładamy do sztywnych papilotek i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.Piekarnik nastawiamy

Mienta blog
Pałki kukurydziane 122

min.Dodajemy pozostałą cześć mąki, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy

Moniki Smakołyki
Placek Iłowiecki 461

sklepu też się nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor180 stopni około 15 minut.Masa:Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mleczne bułeczki 104

zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże nam już wyrosną dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto dzielimy na mniej więcej równe części i formujemy podłużne, cienkie bułeczki (i tak sporo jeszcze urosną i się lekko zdeformują).Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

charlotte gotuje
FAWORKI 86

żółtek- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki śmietany- 2 łyżki masła- 100ml wódki czystej 40%- sól- olej do smażeniaSposób przygotowania:Mieszamy wszystkie składniki, ciasto zagniatamy i wybijamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy na paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 3 cm. Na środku każdego z pasków robimy

Mentor Smaku
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 126

ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

Walijskie Pichcenie
CEBULARZE 143

dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .Cebulę obrać,  grubo

Walijskie Pichcenie
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 375

Ciasto musi nam delikatnie się zezłocić. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto na karpatkę przekładamy do miski i dokładnie ucieramy je z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min.  Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony

Malinowe Pocałunki
Buchty z cynamonową skórką 143

mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie

Anioły w kuchni
Jaglane knedle z dynią 149

wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy

Truskawkowa Fiesta