dorsz - 2916 przepisów (strona:143/195)

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym 244

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój).   Surimi, czyli paluszki sporządzone na bazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko

Di gotuje
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 151

bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy sól suszony lubczyk Przygotowanie: Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż. Podlać 1 czerpakiem bulionu, co jakiś czas

Fabryka pomysłów
Ryba po japońsku 404

Wspaniała ryba którą można podać na święta i imprezy  zachwyci wszystkich swym smakiem Składniki • 1 kg dorsza lub innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 141

pietruszki i szczypiorkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‚pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ‚surimi’ oznacza w języku japońskim ‚mielone mięso’. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez

Karo in the Kitchen
Obiad dietetyczny: pieczony dorsz z kaszą i warzywami 177

Propozycja pysznego, zdrowego i lekkiego obiadu. Składniki: szklanka kaszy bulgur (ja użyłam wersji z z vermicelli) 200 g mrożonych warzyw sól, pieprz, suszona pietruszka Składniki i przepis na dorsza --> tutaj Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej rodzie ok. 15 minut, doprawić pieprzem, solą i suszoną pietruszką. Warzywa ugotować z dodatkiem soli. Smacznego

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety rybne 204

Dziś naszła mnie ochota na rybkę, a już od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! :)   Składniki: 400g dorsza 1 jajko 40g orzeszków ziemnych 1/2 łyżki oliwy czosnek granulowany papryka słodka i ostra koperek przyprawa do ryb (opcjonalnie) sól, pieprz mała cebulka   Przygotowanie: W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną

Jak gotować i nie zwariować
Dorsz na parze. 130

Składniki: 200 g mrożonego fileta z dorsza 2 plasterki cytryny tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany Fileta rozmrażamy - posypujemy solą i pieprzem. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie tymianek i czosnek - zagotowujemy. Rybę wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze razem z cytryną i gotujemy 15 - 20 minut na wywarze z przypraw. Podajemy z sałatką z pomidorów i ogórka

Moje-pitraszenie
Ryba po grecku 195

danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia  bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny 3 szklanki

Ugotować
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 127

moim Wigilijnym stole oprócz karpia, dorsza i pstrąga, dumnie prezentować będzie się również śledź. I to na dwa sposoby. Jeden z nich to śledź po kaszubsku. Bardzo je lubię, choć przyznaję, że pokusiłam się o ich przygotowanie pierwszy raz. Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych  200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek

Kuchnia w opałach
Ryba po grecku... 146

Ryba po grecku... W tym wypadku dorsz po grecku... Może robię inaczej niż inni bo tylko z cebulą i przyprawami, u mnie nie lubią z tą całą włoszczyzną. Jest na prawdę pyszna. Potrzebne będą: 1 - 1,5 kg fileta z ryby 6 dużych cebul 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela ang. 4 kopiaste łyżeczki koncentratu

Pelusiowa Kuchnia
Moja ryba po grecku 2938

który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga) * marchewka- 2 duże * pietruszka- 1 duża * seler- 1/4 szt. * cebula- 1 średnia * bulion warzywny- 1 szklanka (lub woda) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * listek laurowy- 2 szt. * ziele

Kraina Miodem Płynąca
Ryba po grecku 349

przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki 100 g korzeniu z pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 139

Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę z rybą, pieczarkami i selerem jest bardzo smaczna, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych (dorsza, morszczuka lub mintaja) 500 g korzenia selera 500 g pieczarek 3 pomidory (około 400 g) 1 cebula (około 120 g) 150 g sera żółtego 1 łyżka usiekanej natki pietruszki sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka

Uwaga Babcia Gotuje
Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech. Warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool 234

degustację wina, które serwował nam Emiliano Castagna , współwłaściciel Akademii Kulinarnej Whirlpool, wspaniały gospodarz o niesamowitym poczuciu humoru i charyzmie.  [fragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza z bazyliowym pesto, krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy oraz oliwki z tuńczykiem. Na deser mieliśmy babkę panettone podana w formie sufletu (najprościej mówiąc). Pachniało tak niesamowicie

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania