dorsz - 2916 przepisów (strona:136/195)

Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 123

Składniki: filet z dorsza pół puszki cydru 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz kilkanaście kropli z cytryny 1-2 ząbki czosnku por Przygotowanie Pora poszatkować i podsmażyć na solidnej łyżce masła. Następnie podlać cydrem i trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę

Gaździnka warzy
Karp w warzywach 192

Może i jest to danie wigilijne- przynajmniej u mnie było, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zamienili karpia na dorsza, łososia bądź inną rybkę, którą darzymy sympatią😊 Czemu zdecydowałam się na taką formę? Każdy kto choć raz karpia spróbował, ten wie, jak mulisty jest w smaku. Każdy też wie, ile ma ości w sobie... Przygotowanie go najzwyczajniej w świecie

Kuchnia w czekoladzie
Ryba w sosie pomidorowym 96

sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mąkę pszenną, sól, pieprz, cukier, przegotowaną wodę, olej do smażenia. Filety pokrój na porcje, posól je, przełóż do miski lub na półmisek

blog.moje-pasje.info
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 134

dalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania

blog.moje-pasje.info
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 124

szklanki ryżu basmati 2 szklanki wody sól, pieprz,  listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kopru włoskiego pół pęczka koperku 4 filety z białej ryby, np. dorsz lub mintaj sól i pieprz ➤  Pyszne nasiona kopru włoskiego o lekko anyżowym aromacie kupisz w sklepach typu kuchnie świata lub przez Internet. Ja korzystam z nim bardzo często, więc

Chilli Czosnek i Oliwa
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 223

leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi .  ~~SKŁADNIKI~~ duże filety z dorsza 2 szt.  suszona natka pietruszki 1 łyżeczka pieprz cytrynowy 1 łyżeczka sól 3/4 łyżeczki czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej 3-4 łyżki masło 1 łyżeczka bułka tarta do opanierowania

Kuchnia Paulettes
Kotleciki z dorsza 144

Lekko cytrusowe z pikantną nutką. Kotleciki z dorsza w takiej odsłonie świetnie sprawdzą się zarówno jako przystawka w wersji mini jak i danie obiadowe . Są naprawdę wyjątkowe. Smaczne, szybkie a do ich przygotowania wystarczy dobry blender i kilka minut wolnego czasu. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 171

dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy:  wołowina polędwica stek rostbef  wieprzowina karczek wieprzowy  żeberka jagnięce  pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia  łososia dorsza krewetki przegrzebki  ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce  Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie

AZgotuj!
RODOS i grecki grill czyli skordalia na grillowanej cukinii na grillowanych bułkach 103

grillowaniu, to zrobiłem wszystko na grillu. Skoro pizza może być obiadem, to grillowana kanapka też :) Skordalia to taka pasta głównie z czosnku i podaje się ją przeważnie do dorsza, bakłażana i cukinii. Z tych trzech tylko jedna rzecz kosztuję mniej niż 5 zł za kg :) Składniki: - cukinia - czosnek - bułki - olej Wykonanie: W czosnku odcinamy nożem ogonki, naruszając przy tym ząbki

Kryzysowa Książka Kucharska
Pyszne sałatki - zestawienie 4402

sałatka z serem i pieczarkami 2.  Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką 3.  Sałatka makaronowa ze śledziem 4. Sałatka jajeczna z kurczakiem 5.  Sałatka z wędzonym dorszem 6.  Sałatka z kurczakiem i mozzarellą 7.  Sałatka z grillowanym kurczakiem i pistacjami 8.  Warstwowa sałatka z nowalijkami 9.  Sałatka ryżowa z kurczakiem 10.  Sałatka

VioletoweKucharzenie
Ryba w salsie pomidorowej z ananasem 190

salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno. Składniki: 4 filety z dorsza lub morszczuka 3 większe cebule pokrojone w piórka 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 mały koncentrat pomidorowy 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki kilka plastrów ananasa z puszki sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 191

którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole.          Tak, oczywiście mam na myśli śledzie

Aromatyczne Podróże
Smażony filet karpia 151

trzymam w wannie. Kupuję w sklepie gotowe filety karpia bez skóry, a ponieważ jest ogromna różnorodność innych, dużo smaczniejszych ryb, to równocześnie przyrządzę dorsza i łososia. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy – olej do smażenia   Wykonanie: – Płaty karpia pokroić każdy

To co kocham
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 153

natomiast jakieś znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej

Pichceniomania
Pierogi rybne z serem, marchewką i ziołami 132

ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde - dodajcie wody farsz: 470 g filetów z dorsza 100 g żółtego startego na większych oczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno koperku 1 łyżka masła klarowanego

Zasmakuj Kuchni