dorsz - 2916 przepisów (strona:138/195)

GULASZ RYBNY 165

SKŁADNIKI :  500 g fileta z dorsza lub inna ryba 100 g małży  sól, pieprz ziołowy do smaku 2 jajka 4 łyżki mąki  1/4 szklanka wody olej do smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony

Kulinarne Fantazje Marioli
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 257

ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni.   Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki. Mam tu na myśli ryby o jasnym mięsie- sandacza, dorsza, a nawet filety z pstrąga. O ile do ryb sprzedawanych w Biedronce w postaci patroszonej nic nie mam, o tyle filetów już po prostu nie kupię, tym bardziej

Karo in the Kitchen
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 181

godziny.  Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki

I tu będę miała takie te
Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym 202

Jeśli lubicie zjeść lekko, a zarazem smacznie, polecam Wam zapiekaną rybkę. Wybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie. Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką. Składniki: 1 porcja ryby ( około 300 g ) 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko pęczek

kolorowotorcikowo
Molwa z patelni 1265

stron w mące, nadmiar otrząsamy. Smażymy na rumiano. Podajemy z czym kto lubi. Molwa z patelni – jeśli bym miała dać jakieś porównanie to chyba takie, że jest lepsza od dorsza, ale to oczywiście moje zdanie. Delikatna, soczysta była świetnym urozmaiceniem na obiad i kolację. W zasadzie mięso molwy jest tak smaczne, że nie potrzebuje żadnych aromatyzujących ziół. Najlepiej smakuje

mojewypiekiinietylko
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 200

cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest

Kulinarna Pokusa
Rybne curry 196

dostępnych składników i przypraw. Nie potrzebne są również "egzotyczne" składniki, których nie zawsze dostaniecie w każdym sklepie, aby otrzymać pyszny obiad w 20 minut. Polecam :) 4 filety tilapii lub dorsza cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju łyżka soku z cytryny lub limonki łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie) 2 woreczki

Smakołyki Asi
FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE 265

postanowiłam sama je odtworzyć i powiem Wam, że wyszły rewelacyjne. Córka, która nie je ryb, fishcake zjada ze smakiem :) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie był to dorsz) * 3 większe ziemniaki * 1 jajko * 4 łyżki bułki tartej+ do panierki * mała cebulka * pół łyżeczki ostrej papryki * odrobina świeżego, drobno posiekanego koperku * sól * olej

Zrób to smacznie
Smażony dorsz ze skórką. 153

Składniki: 500 g fileta z dorsza ze skórką pieprz cytrynowy, sól Fileta płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w zgrabne kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.  Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Risotto z rybką 211

akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy

Cynamonowe szczęście
Szparagi z sosem holenderskim 164

ubijamy. Ugotowane szparagi polewamy sosem, część sosu możemy umieścić w miseczce i maczać w nim szparagi. Smacznego! Ps. Do tego wszystkiego świetnie będzie pasowała pieczona ryba np łosoś lub dorsz

Szybko Tanio Smacznie
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 197

komfortowo – nie lubię atmosfery z zadęciem. Dla tych, którzy nigdy nie słyszeli o restauracji, zapraszam na stronę Ale Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi

Kuchnia Bazylii
Ciasto czekoladowe z oliwkami 164

które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef. Oprócz ciasta przygotowane zostały: chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek.    zastawa

królestwo garów
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 254

kilograma mięsa. Dlatego największą popularnością sklepową cieszą się takie ryby jak panga czy tilapia. Może i smaczne, jednak wartości odżywczej mają niewiele. Wśród chętnie kupowanych królują również śledzie, dorsze i łososie, jak również wszelkiego rodzaju ryby wędzone. Wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, selen, fluor, potas. To tylko część wielkiego bogactwa składników odżywczych zawartego w rybie. Dlatego

Jacob Tastes
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 210

wersji bardziej wyszukanej, rybę można podsmażyć w tempurze – z podsmażoną rybą bez panierki – szybko, pysznie i kolorowo. Składniki: 0,5 kg ryby, najlepiej białej (np. dorsz) 4-5 łyżek sosu sojowego 250 g ugotowanego ryżu białego, np. basmati Uncle Ben 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 zielonej papryki 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 150-200g zielonego

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania