dorsz - 2916 przepisów (strona:135/195)

Rybne mulligatanni curry – przepyszne, idealnie doprawione curry rybne. 112

szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest dość długa ale smak naprawdę niepowtarzalny dlatego zachęcam do spróbowania. Składniki na 4 porcje: 800g filetów rybnych (u mnie dorsz) 800g pomidorów z puszki 400ml mleka kokosowego czubata łyżka miodu 3 średniej wielkości cebule 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kolendry pół

wysmienity
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 139

przyswaja.  Dodatkowo ryby są niskokaloryczne (oczywiście bez smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane

Di gotuje
Ryba w cieście sezamowym 90

Niedzielny obiadek Składniki: około 80 dkg filetów z dorsza, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka octu, 3/4 szklanki oleju rzepakowego (w tym około 30 ml oleju sezamowego), 6 łyżek nasion sezamu, sól. Przygotowanie: rybę pokroic na mniejsze kawałki oraz sprawdzić czy nie ma ości. Zrobić ciasto - mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną wbić jajo

Państwo Wojtczuk gotują
Co Lila jadła w środę? 36 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 146

amarantus + rodzynki + bananowe gwiazdki + płatki kokosowe. II Śniadanie 10:30 Banan, marchewka i jabłko zmiksowane na papkę. Zupa 13:00 Zupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek 17:30 Domowe monte. "Mamusiu, a zrobisz mi kakao z bieluszkiem, taki psysmak"? Kolacja 19:00 Chleb, jajko sadzone

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ryba zapiekana z warzywami 144

żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka.  Składniki:         -1 kg ryby ( dorsz, karp, tołpyga lub szczupak ) -30 dag włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka, por -duża cebula -6 pomidorów -2 łyżki tartego sera -3 łyki masła lub oleju       -2 łyżki

Kulinarne przemyslenia
Inny wymiar polskiej kuchni 143

podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo polski w smaku (burak i kombinacja szypiorku z serkiem). Można je też zamówić na wynos. Do tego

Ugotowane pozamiatane
Kotlety rybne z ryżem i suszonymi pomidorami 157

kotleciki, smażę i zajadamy ze smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety rybne ( dorsz, miruna, mintaj) 1 woreczek ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule dymki ze szczypiorem 3 suszone pomidory z oliwy 3 jajka Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku

Wanilia i Kardamon
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 192

prostą zupę :) Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś)   100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

SzczyptaSmaQ
Pstrąg z imbirem 139

kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka 1 por 2 pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli

KuchniaWeDwoje.pl
SMAŻONY KUSKUS Z CEBULĄ I MOZZARELLĄ 108

może być samodzielne danie (jest sycące!), ale może być również dodatkiem do obiadu (dziś u nas sąsiadował z dorszem). Pyszny. Chrupiący. Lekko słodkawy. Przekonał nawet moje-nielubiące-kuskusu Dzieciaczki. I przygotowuje się go w nieco więcej niż kwadrans. Składniki ok 100 g kaszy kuskus odpowiednia ilość wrzącej wody lub wrzącego bulionu do przygotowania kaszy  1 cebula 1-2 łyżki

OliveandThyme
Kokosowa zupa curry z rybą i kalafiorem 139

rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza 1 niewielka cebula 3 małe marchewki 1 mały kalafior o wadze około 250 g 2-3-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku kawałek ostrej czerwonej papryczki (ilość według

Even Better Food
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2938

greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki

Karo in the Kitchen
Dorsz z jajkiem w koszulce 101

Składniki filet z Dorsza jajko sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku i estragonu odrobina oliwy Przygotowanie Rybę przyprawić solą, pieprzem i usmażyć po minucie z każdej strony. Po zdjęciu z patelni skropić odrobiną soku z cytryny. Do woreczka śniadaniowego wbić jajko, przyprawić szczyptą lubczyku, tymianku, estragonu i soli. Zawinąć i włożyć do wrzątku na 4 minuty. Ja podałam na sałacie

Gaździnka warzy
Kotlety mielone z dorsza. 163

Składniki: -800 g. filetów z dorsza -2 jajka -2 bułki -natka pietruszki -sól -pieprz -majeranek -1,5 łyżki mąki -3 łyżki bułki tartej -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem

Magia jedzenia.
Pulpety rybne w sosie chrzanowym 122

Propozycja na szybki i zdrowy obiad. Tym razem zainspirował mnie Jakubiak. Prosto i smacznie. Nic dodać nic ująć musicie koniecznie spróbować. Składniki: Dorsz ok. 700 gram lub inna ryba bez skóry Sok z cytryny 1 cebula Koperek Natka pietruszki Mąka Sól Bulion Śmietana ok. 100 ml /słodka Chrzan 1 łyżka masła Wykonanie: Rybę miksujemy razem z cebulą. Podczas miksowania

Smaki Ewy