Na blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala
Moje domowe kucharzeniemięciutkie. Nic tylko przygotowywać i zajadać. Z podanych składników wychodzi 8 bardzo dużych lub 10 trochę mniejszych, choć i tak dużych bułek. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na 8 części, teraz dzielę już zawsze na 10, i tak jest co jeść... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak dostosowałam go do używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej(...)masę przekładam do miski przesmarowanej delikatnie oliwą, wygładzam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat, formuję wałek i dzielę go na 8-10 części. Z każdej części formuję bułkę i odkładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami odstawiam pod przykryciem
Smaczne Zdroweciastem przykrywamy i odstawiamy by ciasto wyrosło (na ok. godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Łyżkę cukru mieszamy w miseczce z 1 łyżką gorącej wody. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy lekko zagniatając. Dzielimy je na 8 równych części i z każdej formujemy bajgla. Można z każdego kawałka ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek
Dzieje kuchennej WiewióryRożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g przygotowanego wcześniej farszu - kapusta z grzybami 1 jajko czarnuszka Przygotowanie: Ciasto rozwijamy na blacie. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy, na środek nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc trójkąt. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką. Rożki pieczemy przez
Moja smaczna kuchniawstawiamy do lodówki. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy
Anioły w kuchniprzygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwłaszcza w Szwecji szafranowe wypieki na święta i w Adwencie są bardzo popularne. Osobiście przepadam za szafranem, a ciasto z szafranem na święta to mus! W niedzielę świętujemy pierwszy Adwent i to ciasto upiekę do kawy. Szafranowe love koniecznie musicie spróbować jeśli lubicie szafran. Spotkałam się z niewieloma osobami, którym szafran nie smakuje. Dla mnie to zdecydowanie smak świąt. Szwedzkie
codojedzeniapokrywką). Ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Czas zależy od tego jakie warunki panują w pomieszczeniu. U mnie wystarczy zazwyczaj około 30 minut. W tym czasie szykujemy pizzerinki. Z ciasta formujemy gruby wałek, dzieli go na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulę, a potem rozciągając odpowiednio ciasto pizzerinke. Pizzerinki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (papier delikatnie smarujemy
Słodkie okruszkiminut do wyrośnięcia, Po tym czasie wrzucamy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie, odstawiamy po przykryciem na 10-15 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części ,wałkujemy pierwszy kawałek na prostokąt ok 40 x 35 cm (wychodzi cienkie ciasto typu włoskiej pizzy ) smarujemy odrobiną oleju ,przykładamy papier do pieczenia
Wypieki Renepodczas wyrabiania, poczujecie to pod ręką. Formujemy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto po pierwszym podrastaniu dzielimy na 14 równych części po około 60-70g (warto posłużyć się wagą kuchenną). Porcje ciasta formujemy na blacie w kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze
Karo in the KitchenŚmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru (10 g) Środek: 1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g) Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół, "wylepiamy" nim 2 formy wyłożone papierem do pieczenia. 2. Pierwszą keksówkę z samym ciastem pieczemy 35 min w temp 180-190 stopni (grzałka góra - dół
Malowane smakiemDobre i naturalne pieczywo to podstawa każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej(...)oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Formujemy z ciasta kształt wałka, który następnie dzielimy na 6–8 równych części. Każdą z części ciasta bierzemy do ręki, naciągamy z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc
Proste-przepisy.plciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami. Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy
Wędrówki po kuchnicałkiem proste. Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe lub bezglutenowe wg poniższego przepisu: 200 g mąki kukurydzianej lub ryżowej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego
Ze smakiem bez glutenuświeże jak i w wypiekach. Uwielbiam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Zawsze wprowadza mnie w melancholię. To było ulubione ciasto biszkoptowe z czasów studenckich. Moja koleżanka, z którą dzieliłam pokój zawsze je piekła. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Piekliśmy je wtedy, kiedy czekało nas nocne wkuwania. Na pobudzenie mózgu. Dla kogoś kto lubi jabłka idealne. A ja właśnie jabłka uwielbiam
codojedzenia