robi się bardzo szybko, nawet szybciej niż te zwykłe, więc są one idealne na szybkie śniadanie. Zamiast jagód można użyć innych owoców, malin czy borówek. Kolor taki ciemny naleśników przez jagody oczywiście, nic nie przypaliłam ;) Składniki 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 + 1 łyżka mąki 2 - 3 łyżki jagód ze słoika wraz z sokiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko(...)jagody wraz z sokiem i mieszamy. Sok z jagód spowoduje, że ciasto będzie rzadsze ale o to nam chodzi. Ciasto nie może mieć lejącej się konsystencji jak na zwykłe naleśniki, powinno być gęste, ale nie może być ono zbyt gęste. W przypadku gdy używamy owoców świeżych bez soku należy dodać do ciasta łyżkę mąki. Smażymy z obu stron
Delusional Trinejajko z mlekiem i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Naleśniki smarujemy domowym kremem czekoladowym i dekorujemy plasterkami banana. Naleśniki z domowym kremem czekoladowym są bogate w: - błonnik pokarmowy, dający uczucie sytości, - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachspalinach (niestety) to na miejsce docieram szybciej od miejskiego autobusu. Miejsce w kuchni zajmują kolory. Mam ochotę na więcej warzyw i owoców niż mięsa. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z dodatkiem szpinaku, buraczka, kurkumy i kakao. Hania pomagała mi przewracać, a że jest leworęczna, to wyglądało to przekomicznie. Też próbowałam lewą ręką, ale kompletnie mi nie wychodziło. Hello Wiosno(...)ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka lub wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem
bistro mamaWarzywne naleśniki z roszponką i żółtym serem to czysta prostota. Idealne na szybki obiad z pozostałości w lodówce, bo tak naprawde można dodać do nich wszystko :) Składniki: *1,5 szklanki mleka *1,5 szklanki wody gazowanej *2 jajka *2 szklanki mąki *sól, pieprz *1 cebula *1-2 ząbek czosnku *1 papryka *1 pomidor *1 puszka kukurydzy *200g szynki *300g(...)posiekać pomidora, 200g sera i całą szynke w drobną kostke i dodać do ciasta. 4. Następnie zawartośc patelni i kukurydze również łączymy z ciastem i doprawiamy przyprawami. 5. Smażymy naleśniki na oleju. 6. Pozostaje 100g sera zetrzeć na tarce. 7. Naleśniki podajemy z roszpunką i startym serem. Smacznego
FITBUuKjajka, trochę mleka, wody gazowanej i mąki. Nic prostszego :) Dla mnie w wersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy(...)odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy. 6. Podajemy z jogurtem naturalnym i czornkiem przeciśniętym przez praske. Smacznego
FITBUuKjest taki człowiek, który nie lubi naleśników? ... Wszyscy lubią i każdy może bardzo szybko zrobić to pyszne danie :) Trochę mąki, mleka, szczypta soli, woda, mikser, olej i patelnia. Po usmażeniu zawijamy do placka to co lubimy, np. dżem jabłkowy z czarnym bzem :) Gdy placków mamy więcej, a dżem się skończył można zawinąć banany, szynkę z serem(...)prostu wziąłem dżem z czarnego bzu, żeby wszystkie placki były na słodko. Dla odróżnienia, czarny bez zawijałem w rulonik :) Przed podaniem można dodać śmietanę, cukier puder, sos waniliowy, ... Naleśniki bardzo dobrze smakują też bez dodatków, na gorąco i na zimno :) Mi jednak czegoś brakowało... więc znowu sięgnąłem do zapasów i zrobiłem napój jagodowy :) Wyszły pyszne naleśniki
chleba naszegofarsz: jeden duży brokuł 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g sera koziego gałka muszkatołowa olej do podsmażenia Dodatkowo: jedno jajko bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Ja zawsze używam do tego blendera, jest o wiele szybciej. W tym czasie nagrzewam patelnię. Patelni nie smaruję olejem, gdyż został on dodany do ciasta. Zawsze używam(...)cebulkę a następnie czosnek. Dodaję gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu i soli. Ugotowane brokuły kroję na małe kawałki i mieszam z podsmażoną cebulką oraz serem kozim. Tak przygotowanym farszem nadziewam naleśniki. Następnie panieruję i smażę na oleju. Po usmażeniu odkładam na ręcznik papierowy
wysmienityPancakes to grube naleśniki smażone na maśle często podawane na śniadanie. U mnie wersja odtłuszczona zawierająca więcej błonnika oraz dodatku owoców – suszonej żurawiny. Całość doprawiona jest sporą ilością cynamonu co przypomina nieco świąteczny nastrój oraz aromat. Składniki: szklanka suszonej żurawiny szklanka płatków owsianych łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki mąki łyżeczka cynamonu szczypta soli olej(...)wysokiej misce i dokładnie zmiksuj mikserem. Masa nie będzie bardzo gładka powinny być w niej widoczne małe cząstki żurawiny i płatków owsianych. Nagrzej patelnię (nie za mocno ponieważ naleśniki szybko się przypalają) wlej na nią trochę oleju i łyżką nakładaj małe naleśniki. Smaż z jednej strony około minuty a następnie za pomocą łopatki przewróć na drugą stronę
wysmienitywsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki w rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżkeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać(...)szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec - pyszne naleśniki, my lubimy również na obiad i kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięserka ścieramy skórkę z połowy pomarańczy. Resztę obieramy i owoc także kroimy na niewielkie kawałki. Gorącą patelnię przecieramy kawałkiem masła, smażymy z obu stron, na słomkowy kolor. Gorące naleśniki smarujemy serkiem, rozkładamy kawałki pomarańczy, obficie posypujemy pokrojonymi wafelkami i rolujemy. Ciepło spowoduje, że nadzienie z ciasteczek lekko połączy się z serkiem i tym sposobem go osłodzi, reszta zostanie(...)cała, będzie przyjemnie chrupać w czasie jedzenia. Po lekkim ostygnięciu, posypujemy cukrem pudrem. Takie naleśniki dla dorosłych są apetyczne, ale dla dzieci to dopiero niespodzianka i radość. Dwa niewielkie wafelki, a ucieszą kilka osób
Dieta moja pasjajego obecność zaznacza się mocno kolorem to smak jest mało wyczuwalny. Jeśli macie w domu jakieś małe księżniczki to idealna propozycja na śniadanie dla nich :) Ilość porcji: 6 naleśników Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 upieczony/ugotowany burak 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Jajko Szczypta soli ½ łyżeczka oleju Burak blenderujemy na gładki mus. Wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)miksera i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy naleśniki. Smacznego
Kolizje Smakówdzień takim fajnym śniadaniem! Pyszne naleśniki, lekko chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu i dzikiej róży (tak, tak- zjadłam całe dwa naleśniki i jeszcze miałam ochotę na jednego 😜) i owoce! Jutrzejsze święto zakochanych może być fajną okazją, by je przygotować, ale pamiętajcie, że zakochani powinni świętować tak naprawdę cały rok 💕 Składniki(...)czarnego bzu 2 małe gruszki kilka truskawek Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe, wodę, mąkę, cukier oraz jajko miksujemy na gładkie ciasto. Na odrobinie oleju kokosowego smażymy w miarę cienkie naleśniki. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i serka granulowanego. Nakładamy pokrojone drobno owoce i zwijamy najpierw boki, a następnie na pół- do góry. Możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno
Kuchnia w czekoladzieNaleśniki robiłam już na sto sposobów, a tym razem przedstawiam sposób 101 😁 Naleśniki z dodatkiem kakao, tzw.kakaowe naleśniki ;) z owocami i nasionami chia. Jak dla nas propozycja idealna! Składniki: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody 2 jajka kakao 30 ml oleju Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej
Życie zaczyna się w kuchnifont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie :D W dzisiejszej propozycji wykorzystanie szpinaku do dań na słodko. Piękne, zielone naleśniki zaskoczą niejedną osobę nie tylko wyglądem, lecz również smakiem! Składniki: Ciasto: > 100g świeżego szpinaku -> 1,5-2 szklanki mleka -> 1 jajko(...)zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony po około 1-2 minuty. W tym czasie twarożek mieszamy z jogurtem greckim dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Naleśniki smarujemy serem i składamy. Na wierzch układamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Już kilka osób pytało mnie o proporcję na ciasto na naleśniki. Dlatego postanowiłam dodać ten przepis. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka(...)jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko i olej oraz dodajemy jajko. Miksujemy wszystkie składniki dokładnie na gładkie ciasto. Odstawiamy miskę z ciastem na naleśniki na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wlewamy małą porcję ciasta. Poruszając patelnią rozlewamy ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy naleśniki
słodkie i nie tylko historie kulinarne