naleśniki - 13886 przepisów (strona:208/926)

TWARÓG DO NALEŚNIKÓW 196

Dziś podam Wam mój najprostszy przepis na twaróg do naleśników. Jak dla mnie najlepszy :) Oczywiście bardzo często kombinuje z dodatkami jak na przykład cynamon, serek mascarpone czy jak na dzisiejszym zdjęciu rodzynki. ale uważam, że wersja podstawowa jest najlepsza :) Do twarogu wykorzystałam  cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  i  rodzynki BLACK JUMBO  od  Skworcu . Składniki(...)rodzynki Wykonanie: Twaróg przemielić przez maszynkę (chyba, że używacie gotowego z wiaderka to nie trzeba), dodać żółtko, cukier waniliowy i cukier, dokładnie wymieszać i gotowe :) Przepis podstawowy na naleśniki  znajdziesz tutaj . Polecam też pyszne naleśniki z dodatkiem budyniu na które przepis  jest tutaj

Zrób to smacznie
naleśniki budyniowe ze szpinakiem i mozzarellą... 105

odstawić na 30 minut, wody dolewać w trakcie i tyle, aby ciasto było dość lejące na mocno rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz cienko olejem smażyć złociste naleśniki w garnku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać(...)szpinak i podsmażać, gdy się odmrozi, podsmażać z 5 minut, dodać kulki mozzarelli podsmażać do rozpuszczenia mozzarelli cały czas mieszając, szpinak zostawić do wystudzenia na każdy naleśnik nakładać sporą porcję szpinaku i składać naleśniki na trójkąty - po prostu pyszne, aromatyczne nalesniki..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 124

Naleśniki te są cudownie aksamitne, przepyszne w smaku i znikają w oka mgnieniu! :-) Naleśniki te przygotowuję głównie dla moich dzieci, stąd też podane poniżej proporcje przeznaczone są głównie dla maluchów, Jeśli chcemy usmażyć ich więcej, wystarczy zwiększyć ilość produktów.  SKŁADNIKI: (porcja dla dwójki dzieci) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 duże jajko - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego(...)starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce.  Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka  i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym z nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią.  Już na talerzu posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie

Wielopokoleniowo
Naleśniki budyniowe 3431

Wszyscy robią naleśniki budyniowe to pomyślałam, że ja też je zrobię. I oto moja propozycja naleśników budyniowych: Składniki: 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki pszennej 80 g proszku budyniowego ( np. waniliowego) 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i proszek budyniowy oraz dodajemy jajko, mleko i olej i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Na gorącej patelni smażymy naleśniki z obu stron przez ok. 1 minutę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekanka z patelni 754

wrócę jeszcze do tematu smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam się z tą patelnią najbardziej. Jeśli czytasz mój blog od dawna na pewno wiesz, jak dużo smażę różnego rodzaju naleśników czy placuszków - ja je zawsze smażę bez tłuszczu (natłuszczam tylko lekko patelnię przed pierwszym smażeniem), bo raz - że dietetyczniej ;) a dwa - jedzą je dzieci, nie wyobrażam sobie, żeby im tłuszczem(...)ociekały :) dlatego od razu spodobała mi się ta patelnia! A dzięki temu, że jest duża, smażenie idzie znacznie sprawniej i szybciej. Nawet przy naleśnikach ich obracanie nie sprawia trudności, bo łopatka zgrabnie podchodzi po dobrze wyprofilowanym boku. Podobnie rzecz się ma z jajecznicą czy omletem - wystarczy lekko natłuścić powłokę i nic nie przywiera, prawie nie ma śladu, że coś

Kolorowy Przepisownik
Szpinak z mozarellą i pomidorem do naleśników 143

farszem szpinakowym z mozarellą i pomidorem doskonale smakują z dipem czosnkowo-chrzanowym .  Sam farsz jest prosty w wykonaniu.  Całe danie jest trochę czasochłonne, a zwłaszcza smażenie naleśników.  Ale smak wart jest zachodu😊 Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku - ja najchętniej używam całych liści 1 niewielka cebulka 1 kulka mozarelli 1 średni pomidor 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)pomidor jest mocno dojrzały może to być większa kostka. Całość smażyć do odparowania wody. Następnie dodać mozarellę pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać i smażyć do momentu odparowania wody. Faszerować naleśniki. Podawać z dipem czosnkowo-chrzanowym . Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
"Bez cukru" Katarzyna Burzyńska - Sychowicz 143

pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj znajdziemy przepisy na naleśniki i placuszki, ale nie na te tradycyjne, tylko ciekawe i oryginalne jak naleśniki z batata, które przykuły moją uwagę :-). Przekąski - zdrowe gofry, fit pralinki, jagielniki, czyli zdrowe i szybkie desery :-) Ciasta i basta - tutaj znajdziemy pyszne ciasta, dla łasucha dużego i małego(...)Książka jest naprawdę super, ładnie wydana, każdy przepis jest opatrzony zdjęciem. Mnie urzekły omlety, zamawiam ksylitol i biorę się za nie właśnie. Kolejne będą naleśniki z batatów, wegańskie placuszki owsiane, banany w kokosowej panierce i jeszcze kilka innych. Książka jest dowodem na to, że można jeść zdrowe słodycze bez cukru i białej mąki. Fajnie, bo mam jednego fana słodkości

kruche babeczki
Ruloniki imprezowe 913

wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego(...)piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił.   Źródło: Świat Kobiety. 101 przepisów. Placki, tarty, naleśniki

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z pastą an z ostrym sosem czyli nic się nie marnuje 112

chyba już ostatnie naleśniki tej wiosny. Składniki: - mąka - czerwona fasola w puszczce - cukier - olej - chili Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Fasolę miksujemy z cukrem i odrobiną oleju na gładką pastę. Zalewę od fasoli słodzimy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy chili. Pastę wkładamy do naleśników, które formujemy w rulony

Kryzysowa Książka Kucharska
NALEŚNIKI AŻUROWE 133

również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie a przygotowane są dosłownie w kilka chwil.  Do naleśników wykorzystałam  domową konfiturę z borówki amerykańskiej . Składniki * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe przelać do plastikowej butelki, w nakrętce zrobić dziurkę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wyciskać ciasto tworząc dowolny wzór, smażyć z obu stron do rumiany kolor.Zawijać w rulonik

Zrób to smacznie
pyszne naleśniki z twarogiem i sosem malinowym... 162

porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu i składać na kwadraty, polać sokiem malinowym - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
naleśniki - przepis podstawowy 193

Podstawowy przepis na naleśniki. Z podanej porcji  otrzymacie około 12 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm. Zazwyczaj na obiad jemy naleśniki wytrawne (nadziewane na przykład pikantnym chili , a czasem po prostu pieczarkami, parówką i serem). Taka porcja wystarcza na jeden solidny posiłek dla trzech osób, a resztę odgrzewamy następnego dnia na śniadanie i zjadamy

babka w formie
Krokiety z grzybami i kapustą 115

ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego 2 szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem(...)minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki ze szpinakiem 99

czasów, kiedy byłem dzieckiem pamietam dwa rodzaje naleśników: z dżemem i z białym serem. Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy wiekszy wybór i przede wszystkim zdrowszy. Składniki na farsz: 450g szpinaku (mrożony lub świeży) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)minut przed końcem dodajemy przecisnięty czosnek i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatałową i bazylią. Gotowy szpinak zaprawiamy smietaną.       Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i zawijamy w rulonik. Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj:  http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 119

domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli(...)słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut.  Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu