Składniki: mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy 4 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 40 dag, śmietana gęsta 18% 100 ml, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sos malinowy dr.Oetker - ile potrzeba mąkę tortową, jajka, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olej... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...