naleśniki - 13886 przepisów (strona:210/926)

Naleśniki-przepis podstawowy 126

Już kilka osób pytało mnie o proporcję na ciasto na naleśniki. Dlatego postanowiłam dodać ten przepis. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka(...)jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko i olej oraz dodajemy jajko. Miksujemy wszystkie składniki dokładnie na gładkie ciasto. Odstawiamy miskę z ciastem na naleśniki na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wlewamy małą porcję ciasta. Poruszając patelnią rozlewamy ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy naleśniki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki - przepis podstawowy 148

pory nie pojawił się tutaj podstawowy przepis na naleśniki. Robię je bardzo często i to w różnych kombinacjach. Nadrabiam zaległości i prezentuję wam przepis na cienkie naleśniki, z którego najczęściej korzystam. W pewnym momencie nie powinniście mieć już problemów z przygotowaniem masy na oko. Pamiętajcie, że naleśniki możecie bez przeszkód mrozić, dlatego warto przygotować ich nieco więcej

Okolice Palnika
Pieczone mini naleśniki na mące z quinoy z dżemem z rokitnika i owcami (bez glutenu, bez laktozy) 169

glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym.  Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i  posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo go zrobić wystarczy zmielić owoce w młynku do kawy(...)papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, na 15 - 20 minut (u mnie były 20 minut). W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Po upieczeniu wyjmujemy naleśniki mogą upaść na środku, nie należy się tym martwić, tak powinno być. W ten dołek na środku nakładamy dżem, wiśnie pokrojone na plasterki morele i kumkwaty. Całość posypujemy przez

Quinoa Raz!
szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem... 134

rozgrzana naleśnikarka 22 cm, przed smażeniem przetrzeć patelnię olejem, wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki, nie trzeba więcej oleju dodawać na patelnię na każdym naleśniku rozsmarować nadzienie i zawijać ciasno w rulony - naleśniki są obłędnie smaczne, sycące i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gryczane nalesniki 142

wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;) Składniki 200 g mąki gryczanej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru 500 ml mleka 70 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy sól, cukier, jajka(...)olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na około pół godziny, ale może być i dłużej. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie, wymieszać lub miksować chwilę

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki idealne - Lubella! 252

drugie z dżemem idealnym. Owocowa Rozkosz stworzyła coś naprawdę ekstra;) dżem malinowy z dodatkiem kopru włoskiego. Przepis dodaje do naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy! Składniki na 10 naleśników: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody  2 jajka szczypta soli 30 ml oleju ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego(...)minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię.  Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko z obu stron.  Naleśniki serwujemy z ulubionym dżemem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz . Jest po prostu przepyszny, lepszego nie jadłam

Życie zaczyna się w kuchni
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy 144

wykonania. Wyjdzie znacznie taniej. Sprawdź koniecznie: Przepis na syrop daktylowy Przepis na masło orzechowe Z czym to się je? Polecam z naleśnikami lub pieczywem. Na zdjęciach widać akurat naleśniki z mąki gryczanej , ale wszystkie inne też będą super! Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki . Jeśli lubisz wafle ryżowe lub pszenne wafelki, to droga wolna. Cieciorella pasuje do wszystkiego

Blendman
Sezon na kurki w pełni! 118

śniadanie, czy z sosem na obiad, a Wy jakie wolicie? Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym! Przepis na 4 porcje: Naleśniki:  2,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki oleju szczypta soli(...)gładką masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy do otrzymania bardzo gęstej masy (zapobiegniemy w ten sposób grudkom). Na koniec wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną oraz olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oleju. Farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego feta 4 łyżki śmietany łyżka masła sól, pieprz Na patelni roztapiamy szpinak na łyżce masła. Następnie

Receptura smaku
Naleśniki z cukinią i szpinakiem oraz domowym sosem paprykowym 202

się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek  -1 łyżka masła(...)smażyć ok. 10 minut. Jak papryka zmięknie dodać pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut. Gdy sos przestygnie należy go dokładnie zblenderować.  Naleśniki podawać z farszem cukiniowym i sosem paprykowym

Receptura smaku
Prezenty dla kochających gotować - moje top 10 134

bardzo ciekawa nowych przepisów, bardziej słonych lub wytrawnych. Książka dostępna jest tu KLIK , cena 48zł. 4. Patelnia do naleśników Patelnia zawsze się przyda, a jeszcze z przeznaczeniem na naleśniki to już na pewno! Jeśli często przygotowujecie naleśniki dla rodziny, to warto mieć patelnię, która służy wyłącznie do tego. Nieprzywierająca powłoka to podstawa w takiej patelni. Mi wpadła

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśniki z farszem pieczarkowo- szpinakowym 186

mnie dzisiaj naszło na naleśniki z farszem pieczarkowo - szpinakowym. Rano dziecko jadło je z dżemem truskawkowym i zostały mi 4 sztuki suchych naleśników. Postanowiłam więc przygotować ten farsz i kolacja na ciepło gotowa. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 litra mleka 1 jajko mąka pszenna (ponad szklankę) szczypta soli olej Farsz 10 średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mrożonego szpinaku(...)czosnek w drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości smalcu. Dodajemy pieczarki starte na jarzynowej tartce i pokrojony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut. Gotowy farsz studzimy. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierchu posypujemy startym serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.+ 180 st.C

tojestpyszne.blogspot.com
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 167

Krokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Farszem może być kapusta kiszona lub słodka z grzybami suszonymi, pieczarkami, warzywny farsz mięsny, mięsno-grzybowy czy mięsno-kapuściany. Moje poprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami(...)czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można go zamrozić. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników • 2 szklanki mleka (1 szklanka to 250 ml) • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju Farsz • 2 garści suszonych grzybów

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 146

wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki. Dekoracja stołu zdobyła wyróżnienie, a Polacy drugie miejsce. Jestem z niej dumna! Składniki: • 6 naleśników z  tego przepisu • 1 brokuł • 500 g sera białego kanapkowego • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 3 plastry sera żółtego Wykonanie: • Brokuł ugotować w osolonej(...)wodzie, odcedzić i pokroić drobno. • Ser wymieszać z brokułem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku. • Masą twarogowo-brokułową przełożyć naleśniki w tortownicy wysmarowanej olejem i wyłożonej folią aluminiową. Ostatnia warstwa ma być tylko lekko posmarowana masą. • Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C

To co kocham
Dutch Baby, czyli Pieczony Naleśnik Piernikowy 150

półkę, bo przepisy są genialne, więc codziennie coś z niej gotuję. Dziś padło na pieczone naleśniki piernikowe, po których nie spodziewałam się cudów, a jeszcze wygląd takiego naleśnika pozostawia wiele do życzenia. Jak ja bardzo się myliłam, bo ten pofalowany brzydki naleśnik zakochał mnie w sobie smakiem. Młody nawet powiedział "kurcze, ale to pyszne!". Myślę, że przepis pozostanie(...)boki były pokryte masłem. Potem wystarczyło wlać do niej masę naleśnikową, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Potem wyciągnęłam, wyłożyłam naleśnik na talerz, oprószyłam cukrem pudrem i polałam syropem klonowym. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje