Postanowiliśmy przedłużyć sobie Święto Czekolady na cały weekend. Wobec tego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków. Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie
Wiem co jemkakaowe naleśniki z ricottą~ Bardzo dawno nie jadłam naleśników na śniadanie...Czas nadrobić zaległości :) Na zakończenie weekendu - mocno kakaowe naleśniki z delikatną ricottą ♥ ask.fm - pytania
breakfast of dreamsTygodnia Wegetarianizmu połączone z wyświetleniem filmu Planeat, chciałabym także wybrać się jutro na warsztaty kuchni wegańskiej i mam nadzieję, że się uda :) Zostawiam Was z przepisem na te boskie naleśniki i lecę na praktyki :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki mąki gryczanej (60g) ~3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe pół na pół z wodą) ~jajko ~spora szczypta soli Wszystkie składniki(...)mieszamy na gładką masę, odstawiamy na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i smażymy naleśniki. Smacznego
breakfast of dreamsmikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki. 2. Sos czekoladowy: Czekoladę gorzką połamać na kawałki zagotować z połową szklanki mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić kakao i mąkę ziemniaczaną wlać roztwór do gotującego się mleka(...)ugotować sos czekoladowy. 3. Naleśniki smarować dżemem wiśniowym oraz twarożkiem układać warstwowo na wierzchu polać sosem czekoladowym udekorować świeżą melisą i podawać. Wyglądają pysznie prawda? Smacznego
Wanilia i Kardamon"na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku(...)były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy i blendujemy. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serem i polewamy musem. Pychota
ChilliJemynaleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy grubo masę, aby powstały grube naleśniki i je delikatnie rozsmarowujemy. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. W małym garnuszku wykładamy żurawinę i ją lekko zagotowujemy do puszczenia soku i dodajemy sok malinowy. Wylewamy(...)naleśniki. Jeżeli mamy dżem to go jedynie w miseczce mieszamy z sokiem. Pycha
ChilliJemypysznych, mam go chyba na jakiś czas dość. ;) Są sycące, pyszne i zdrowe. W sam raz na wolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto: 100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla(...)Całość zagotowujemy. Dorzucamy starty ser i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną gałki. 3. Kiedy ciasto odstoi, na dużej patelni smażymy niezbyt grube naleśniki. Nakładamy na nie sporą ilość farszu i dokładnie zawijamy. Przekładamy je do naczynia do zapiekania (np. z kamionki, jak u mnie) i zalewamy gotowym sosem. Jeśli chcemy, można posypać
Kuchenna Kontrrewolucyanich rybki ale same warzywa jako farsz sprawdziły się również doskonale. Ja swoje polałam keczupem ale wyobrażam je sobie z dodatkiem sosu czosnkowego:) Składniki na 6 sztuk: Naleśniki - nie podaję konkretnego przepisu, ponieważ na pewno każdy z nas ma swoją ulubioną, sprawdzoną recepturę na ich przyrządzanie. A ja swoje robię zazwyczaj "na oko":) Dzisiejsze wykonałam z mąki pełnoziarnistej(...)lekko zakrył warzywa. Gotować tak długo, aż znaczna część wody wyparuje. Dodać przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę trzymać wszystko na ogniu. Na końcu doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farszem przekładać naleśniki
My simple kitchensłodki deser czy inny posiłek :) Są przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania :) Można kombinować z dodatkami, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak, a naleśniki na pewno się nie znudzą :) Składniki: 50 g płatków owsianych 1 jajko 100 ml mleka Dodatki: serek grani powidła śliwkowe 100% owoców Przygotowanie: Do malaksera wsyp płatki owsiane(...)przejdź do następnego ;) Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Smażąc na małej patelni wyjdą 4 naleśniki. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :PMiały być naleśniki z marmoladą, ale wyszła piramidka :) Składniki: 25 dag mąki 5 jaj ½ l mleka 1 mały jogurt owocowy 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli Składniki na marmoladkę(...)jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka (najlepiej pod smak jogurtu) Wykonanie: Jaja zmiksować z mąką i sodą, oliwą, mlekiem i jogurtem. Posolić do smaku i smażyć cienkie naleśniki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka i usmażyć na maśle z dodatkiem galaretki. Wystudzone naleśniki przekładać letnią marmoladką a następnie kroić jak tort
Tradycyjna KuchniaTakie naleśniki, z warzywno- mięsnym farszem przyrządzała moja babcia. Składniki na ciasto: 1 jajko, 0,125 l mleka, 0,125 litra wody, 10 dag mąki, sól do smaku, słonina do smarowania patelni. Składniki na farsz: 4,5 dag oliwy, 8 dag cebuli, 20 dag kiełbasy(...)pieczarek, 3 dag sera żółtego, 4 dag masła, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, jajkiem, mąką, solą do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej słoniną. Na oliwie udusić pokrojoną cebulę, kiełbasę i pieczarki z przyprawami. Naleśniki smarować przygotowanym farszem, złożyć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem
Tradycyjna KuchniaSkładniki / Ingredients: 4 naleśniki / 4 pancakes 2 opakowania serków Arla Apetina pomidory i bazylia / 2 packages of cream cheese Arla Apetina tomatoes and basil kilka plastrów wędzonego boczku (podsmażamy je na patelni do zarumienia się) / a few slices of smoked bacon (fry them in a pan until golden brown two sides) 1 papryczka chili (kroimy ją w kostkę(...)oliwek (kroimy je) / a few green olives ( cut it ) sos pomidorowy / tomato sauce starty żółty ser / grated cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji:2 Naleśniki układamy na blacie tak aby końcówkami nachodziły na siebie tworząc jeden duży placek. Potem smarujemy je serkiem, kładziemy plastry boczku, następnie posypujemy je papryczką chili i czosnkiem. Zwijamy naleśniki
Projekty ze smakiempomysły na naleśniki. Pierwszy z nich to wersja na słodko z pysznym serem waniliowym i waniliowym. Druga to... zobaczycie później ;) Obie propozycje bazują na najlepszych, zawsze smacznych naleśnikach Mamy :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością(...)tłuszczu. Twarożek : 4 łyżki twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko Ser zmiksować z żółtkiem i cukrem. Dodatkowo : truskawki jogurt naturalny Naleśniki posmarować serem, złożyć na 4 części. Wierzch udekorować jogurtem i truskawkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogFarsz szpinakowy z twarożkiem 1 opakowanie szpinaku w brykiecie 1 kostka białego sera półtłustego 15 - 20 dag żółtego sera pieprz, sól Sposób Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz: zamrożony szpinak wykładamy(...)patelnię, rozgrzewamy, czekamy aż woda odparuje, dodajemy biały ser, przyprawiamy pieprzem i solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania
Kuchenne aromatyzdjęcie pochodzi z postu Naleśniki pod Chmurką / Lubicie naleśniki? Ja bardzo! Proponuję fajną zabawę. Zrób naleśniki takie jak lubisz (wytrawne lub na słodko), przyślij zdjęcie do mnie na adres fallenangel172@interia.eu w temacie maila wpisz " Konkurs u Blondynki " w mailu napisz imię, nazwisko i miejscowość, z której pochodzisz zgłoszenia przyjmuję do 27 maja do północy
Blondynka Gotuje