Delikatne jak naleśniki, zapieczone w aromatycznym, lekko pikantnym sosie pod chrupiącą kołderką z mozzarelli. Oto enchilady, klasyk kuchni tex-mex. Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia : 15-20 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 mega duże Kuchnia meksykańska to nie jest ulubiona kuchnia Polaków. Kuchnia azjatycka jakoś się przyjmuje, doskonale ma się kebab, meksykańskich potrwa niestety(...)pożywna. Sztandarowym przykładem są enchilady, kukurydziane lub pszenne placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Domowy sos enchilada Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze
Niedzielny kucharzZapiekane naleśniki z mięsem mielonym to świetny pomysł na smaczny obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale jest również łatwy w przygotowaniu. Artykuł Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaNaleśniki budyniowe, to nic innego jak tradycyjne naleśniki z dodatkiem budyniu, a konkretniej gotowego proszku do sporządzenia budyniu. Dodatek budyniu sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne, takie 'gumowate', naprawdę fajne w konsystencji. Ja wykorzystałam smak malinowy, który nadaje nie tylko subtelny smak, ale i sympatyczny, różowy kolor. 9-10 szt., patelnia 28 cm: 1 szklanka mleka
Kraina Miodem PłynącaPlacki naleśnikowe z kakao to pyszne urozmaicenie zwykłych naleśników, które w moim domu jest bardzo lubiane. Naleśniki są miękkie, elastyczne oraz posiadają rewelacyjny, czekoladowy posmak. Ja najczęściej podaję je z masłem orzechowym i bananem lub twarożkiem. Tak naprawdę świetnie Czytaj więcej
Di gotujekażdy może skorzystać. Wszystkie części mniszka są jadalne, dojrzałe główki kwiatowe tworzą pyszny, kwiatowy syrop , wino a nawet galaretkę . Syrop z mniszka możesz stosować jako zamiennik syropu klonowego do naleśników czy gofrów . Liście można spożywać na surowo lub gotowane i możesz ich używać zamiast szpinaku czy jarmużu . Łodyga mniszka jest jadalna, lecz jest bardzo gorzka i mało smaczna. Korzeń(...)niego herbatę , którą użyjesz w leczeniu infekcji, problemów z żółcią i wątrobą. Ale także jako środek moczopędny. Syrop można używaj zamiast miodu, można go dodać do herbaty , deserów , naleśników . W przypadku infekcji stosuj syrop 1 łyżeczka 3 – 4 razy dziennie, po jedzeniu. Przed podaniem dzieciom poniżej 6 r. ż. i kobietom w ciąży powinny skonsultować się ze specjalistą. Mniszek
Zdrowy Styl JoannySkładniki: ( szklanka 250 ml, porcja na 8-10 sztuk) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Szpinak świeży 300g Ser tarty 150 g Pomidory suszone w zalewie 5 sztuk Cebula Czosnek 2 ząbki Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni(...)patelni. Doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia. Szpinak pokroić, przełożyć do miski, dodać, pokrojone pomidory, ser, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Na każdego naleśnika
Kulinarne przygodyjuż gotowa Teraz, można przy jej pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Mój sprawdzony przepis na bezglutenowe naleśniki , znajdziecie TUTAJ . Wegańska
Okiem Blondynki by McBlondiSkładniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 14 krokietów) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Meso mielone 800 g Papryka czerwona 1/2 Ser żółty 150 g Kukurydza 1/2 puszki Ogórki konserwowe 2 Passata pomidorowa 3/4 szklanki Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Natka pietruszki(...)posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Mieszamy i smażymy kilka minut do odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Farsz przekładamy do miski. Gdy przestygnie mieszamy ze startym serem. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju
Kulinarne przygodyzrobić, można dodać różne aromatyczne zioła. Piękny design. Być może dziecko nie lubi warzyw ze względu na ich nieestetyczny wygląd. Dlatego można spróbować pięknie udekorować danie. Na przykład naleśnik z omletem. Można udekorować go oczami — pomidorkami koktajlowymi, nosem – oliwką, ustami – papryką, włosami – brokułami. Lub można wyciąć kwiatek z marchwi, łódkę ze słodkiej papryki. Jest wiele opcji. Można(...)dyni na drobnej tarce. Dodaj 300 g mielonego kurczaka, sól, posiekany koperek, trochę kaszy manny. Pozostaw na 10 minut. Następnie uformuj placki i ugotuj na patelni lub w piekarniku. Naleśniki z dyni. Zetrzyj cukinię na grubej tarce, dodaj mleko, kilka jajek, proszek do pieczenia, mąkę, sól. Wszystko wymieszaj, aby ciasto było średnio grube, a naleśniki upiecz. Podawać
ProstePesto.plSkładniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 10 krokietów) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Filet z kurczaka 500 g Pomidory suszone w zalewie 8 sztuk Mozzarella tarta 200 g Cebula średnia Sól Pieprz Słodka papryka Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka(...)kostkę cebulę. Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i papryką, krótko podsmażyć. Kurczaka przełożyć do miski, dodać pokrojone pomidory, ser. Całość wymieszać. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej
Kulinarne przygodySkładniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 10 krokietów) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Meso mielone 500 g Pieczarki 300 g Ser żółty 150 g Natka pietruszki garść Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć(...)chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Farsz przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę, doprawimy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy żółty ser i mieszamy. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej
Kulinarne przygody