jarmarku Pascal oferował naleśniki z camembertem, orzechami i miodem, więc postanowiłam je zrobić. Jednak tego dnia jakoś nie miałam ‘fazy’ na słodkie jedze The post Naleśniki z camembertem i orzechami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNaleśniki dla zakochanych i nie tylko ;-) Idealny, prosty przepis(...)Walentynki, rocznicę lub Dzień Chłopaka . Składniki Mleko 1 szklanka Mąka 1 szklanka Jajko 1 Masło rozpuszczone, 1 łyżka Cukier pół szklanki Sól szczypta Wykonanie: Wszystkie The post Koronkowe naleśniki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepodanych niżej składników wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników szpinakowych. Składniki Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.400g) Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Szpinak użyłam 400g mrożonego, co dało po odparowaniu ok. 250g szpinaku The post Naleśniki szpinakowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRoladki ze szpinakowych naleśników, z wędzonym łososiem, twarożkiem i mixem sałat (z sałatą rzymską). Roladki z łososiem sprawdzą się idealnie jako imprezowa przekąska. Składniki Składniki na naleśniki (ok.6 sztuk) Mąka pszenna torto The post Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejuż za chwilę bazarowe kosze uginać się będą od pięknych polskich warzyw i owoców. Do tego czasu warto wygrzebać z półek zeszłoroczne dżemy i powidła i użyć ich do naleśników lub pankejków. Mój przepis na te mini placuszki jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy wymieszać składniki w kilka minut, rozgrzać dużą patelnię i voilà! Pyszne placuszki(...)dalej mieszać. Dodać cukier, sodę i proszek ciągle mieszając. Mąkę przesiać i dodawać porcjami jednocześnie mieszając, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze niż na naleśniki). Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażyć beztłuszczowo nakładając na powierzchnię procje pankejków. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Pełna Lodówkazrobieniu chłodnika litewskiego zawsze zostają liście, z którymi czasem nie wiadomo, co zrobić. Przy okazji niedawnych chłodniejszych dni nabrałam ochoty na naleśniki, do których dodałam właśnie te liście i inne dodatki smakowe. Składniki (na 2-3 porcje): 6-8 gorących naleśników np. z ciasta piwnego pęczek botwinki (liście buraków) ząbek czosnku łyżeczka suszonego lubczyku* 6-8 plastrów(...)dopuścić do przysmażenia. Na patelnię wrzucić botwinkę (robiłam to na dwie raty). Gdy zwiędnie pod wpływem temperatury, zamieszać i zdjąć z palnika. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę. Na naleśniku układać po plastrze żółtego sera, łyżce botwinki i kilka kostek ogórka. Zwijać w rulon. Podawać z dowolnym dipem lub ketchupem, np. z cukinii . * lubczyk uchodzi za naturalny afrodyzjak, wpływa pozytywnie
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko wrażenia wizualne, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem (przepis tu ), z czosnkiem niedźwiedzim ( przepis tutaj ) kolej na czerwoną barwę. Intensywny czerwony kolor to mnóstwo antyoksydantów wspierających nasze zdrowie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już za chwilę bazarowe kosze uginać się będą od pięknych polskich warzyw i owoców. Do tego czasu warto wygrzebać z półek zeszłoroczne dżemy i powidła i użyć ich do naleśników lub pankejków. Mój przepis na te mini placuszki jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy wymieszać składniki w kilka minut, rozgrzać dużą patelnię i voilà! Pyszne placuszki(...)dalej mieszać. Dodać cukier, sodę i proszek ciągle mieszając. Mąkę przesiać i dodawać porcjami jednocześnie mieszając, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze niż na naleśniki). Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażyć beztłuszczowo nakładając na powierzchnię procje pankejków. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Pełna Lodówkaogórkami? Co zrobić z parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy(...)cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Naleśnik z parówką i warzywami The post Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z racji tego, że najbardziej lubię późne śniadania to weekendami pozwalam sobie na naleśniki. Pulchne i delikatne bo na śmietance i przełamane kwaskowym smakiem borówki i orzechów. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 400ml śmietanki 30% 400 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka cukier waniliowy(...)ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy całość przed podaniem. Smacznego
ChilliJemystartą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem. Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek). Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu(...)każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Sos: Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie rozprowadzamy. Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg
R'n'G KitchenPostawiłam na spory garnek minestrone i kolejny z channa masala . A żeby było jeszcze coś słodkiego, do złapania zaraz po przyjściu ze szkoły, dotarłam do przepisu na bezjajeczne naleśniki. I wyszły naprawdę znakomite! Wystarczy tylko naprawdę dobra, nieprzywieraj ąca patelnia, odrobina cierpliwości przy przewracaniu (trzeba poczekać, aż brzegi będ ą mocno przypieczone i chrupi ą ce), bo ciasto(...)więcej okolice 4 łyżek), rozprowadzaj równomiernie i smaż do czasu, aż brzegi będ ą mocno zrumienione, wtedy przewracaj na drug ą stronę. Podawaj, jak jakiekolwiek inne naleśniki, z dżemem, golden syrup, czy posypane cukrem i pokropione sokiem z cytryny
Lejdi of the houseNaleśniki takie trochę w stylu bounty. Jako, że jestem fanem kokosowych smaków bardzo mi smakowały. Reszcie rodziny też :) Składniki: Ciasto : -1,5 szklanki mąki, -około 1 szklanki wody gazowanej, -około 1 szklanki mleka, - 2 łyżki kakao, - 1 - 2 jajka, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 150 g wiórków kokosowych, - 2 - 3 łyżki cukru waniliowego, - 200 g serka śmietankowego. Wykonanie : Kakao(...)mieć gęstość śmietany. Odstawić na pół godziny. Wiórki wraz z cukrem uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić, łyżkę odłożyć, a resztę wymieszać z serkiem. Z ciasta smażyć naleśniki, posmarować nadzieniem i zrolować. Można zjeść polane jogurtem naturalnym i posypane wiórkami
Przepisy Mikołajazjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. NALEŚNIKI Z PURE Puszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. KURCZAK, KTÓRY WRÓCIŁ DO GARNKA Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej(...)prawie w ogóle nie wymaga pracy. DOMOWE TORTILLE, CZYLI SPOSÓB NA RESZTKI PIECZONEGO KURCZAKA Łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż pierogi. Tortille domowego wyrobu, miękkie i elastyczne jak naleśnik. W przeciwieństwie do sklepowych, nie zawierają całej gamy sztucznych składników. I są trzy razy tańsze. RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM Ribollita jest prosta jak zupa z gwoździa. Zrobisz
Niedzielny kucharzmieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki – możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki do uzyskania takiej konsystencji. Z gotowego ciasta pieczemy naleśniki. Łączymy farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Gdy wszystko mamy gotowe, przygotowujemy krokiety. Na głęboki talerz wybijamy jajko, na płaski(...)wysypujemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu – około 2 łyżki, i formujemy w wałek. Składamy każdego krokieta – najpierw zawijamy brzegi do środka, a następnie ciasto zwijamy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku, następnie panierujemy dokładnie w bułce i smażymy na oleju, aby były złociste z każdej strony. Upieczone odkładamy
Smaczna Strona