naleśniki - 14154 przepisów (strona:230/944)

Krokiety z malinami 108

mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem Każdy naleśnik smarujemy serkiem i wykładamy po kilka malin. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Każdy rulonik maczamy

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z pieczarkami 110

mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni o średnicy 26 cm. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę do miękkości, dodajemy pieczarki(...)smażymy aż cały płyn odparuje, a pieczarki nabiorą rumieńców. Doprawiamy solą i pieprzem. Na środek naleśnika układamy farsz około 1 łyżki, naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju lub maśle na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony. Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z kaszą gryczaną i fetą 165

mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Jarmuż wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy 2-3 minuty, przekładamy do lodowatej wody. Odcedzamy i siekamy na małe kawałki. Kaszę wsypujemy do miski, rozkruszamy fetę dodajemy posiekany(...)jarmuż i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i w miarę potrzeby solą. (feta jest słona). Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smażymy na średnim ogniu rumieniąc z każdej strony. Artykuł Krokiety

To co lubię - gotuję i polecam
Dutch Baby z malinami i chałwą 138

Kolejna przepyszna odsłona pieczonych naleśników. Tym razem obłędnie pachnąca wersja chałwowa z malinami. Wszystkie weekendowe poranki powinny zaczynać się od takiej uczty :) 3 porcje: Składniki na 3 patelnie o średnicy około 14-16 cm lub dużą około 28-30 cm: ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mleka 4 jajka 100 g chałwy łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli(...)smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczone wylewamy masę naleśnikową, posypujemy połową malin i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowy naleśniki podajemy na ciepło z resztą owoców i świeżą bazylią. Smacznego :) Artykuł Dutch Baby z malinami i chałwą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Krokiety z farszem warzywno-jajecznym 105

warzywno-jajecznym to świetny pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Proste w przygotowaniu, z podstawowych składników. Danie bardzo sycące. Cała rodzina się zajadała :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 11-12 usmażonych naleśników 1 duży por 5 jaj pół puszki kukurydzy ok 150 gram sera żółtego w kawałku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku bułka tarta jajka do panierowania(...)zużyłam 5 olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupiny, smażymy naleśniki i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, umytego pora kroimy w cienkie półplasterki i sparzamy wrzątkiem, ser trzemy na tarce o większych oczkach, obrane jajka kroimy w kostkę, do dużej miski przekładamy ser, por, odsączoną kukurydzę oraz jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą 103

Naleśniki to prosta i niezwykle pyszna propozycja na śniadanie, deser, kolację, albo na każdą porę dnia Pojawiają się w każdym domu i na każdym stole. Lubi je chyba każdy. Najlepiej, wg mnie, smakują z kubkiem kawy zbożowej Składniki: 2 szklanki mleka 1 szczypta soli 3 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru albo ksylitolu 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka. Na rozgrzaną patelnie wlewam chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście domowe). Całość polewam czekoladą. Smacznego Artykuł Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Naleśniki szpinakowe z suszonymi pomidorami 112

pomidory PONTI Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy . Do mleka dodajemy jajko oraz szpinak. mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy. Naleśniki smażymy na bardzo niewielkiej ilości oleju. Ciasto jest dość gęste, po usmażeniu będzie puszyste i miękkie, Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez około półtorej minut(...)drugiej około pół minuty. Pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, nakładamy wraz z twarożkiem na naleśnika. Składamy w kopertę lub zwijamy w rulon. Suszone pomidory marki PONTI możecie zakupić w sklepach w całej Polsce takich jak Makro C&C, Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum

Lena Gotuje
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 211

naturalnego, pęczek świeżego szpinaku, łyżka masła Przygotowanie: Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw mokre, a następnie dodajemy stopniowo suche. Możemy użyć miksera, albo trzepaczki. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor. Do sera dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dokładnie myjemy. Podsmażamy przez 5 minut(...)maśle na małym ogniu pod przykryciem. Możemy dodać również 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego albo startego na tartce. Na naleśnika nakładamy po 2 łyżki sera i szpinak. Składamy tak jak lubimy - w rulon lub kopertę

Lena Gotuje
Ryba z młodą kapustą w naleśniku 113

Ryba z młodą kapustą w naleśniku Lubię robić eksperymenty na potrawach i muszę przyznać, że połączenie ryby z młoda kapustą to był super pomysł Składniki na naleśniki: ·        2 szk. mąki pszennej ·        Jajko ·        1 szk. wody gazowanej(...)rozgrzanym oleju 3.   Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą, pamiętając, że mleko wlewamy stopniowo na koniec, mieszając żeby nie powstały nam grudki i smażymy na naleśnik arce lub patelni 4.   Na każdym naleśniku układamy rybę i trochę kapusty, zwijamy w kopertki 5.   Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce

Kulinarna Chwila
Pełnoziarniste naleśniki z fit nutellą 144

dodatkami. Ja zdecydowałam się na domową fit nutelle zrobioną z orzeszków ziemnych, daktyli oraz kakao. Część kremu wymieszałam też z chudym twarogiem i tak powstał równie pyszny czekoladowy twarożek :) Naleśniki zrobiłam z mleka kokosowego a zamiast cukru użyłam erytrytolu i smażyłam je na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem kokosowym. Bardzo polecam. Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka mąki(...)wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i erytrytol. Zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej np. olejem kokosowym. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Podawać z ulubionymi nadzieniem

Healthy food explorer
Krokiety z mięsem 109

właściwie w każdym coś nie gra. Ja w sumie też musiałam swoje odsmażyć, żeby się tego nauczyć. Dopiero dziś udało mi się to zrobić dobrze, od momentu usmażenia naleśnika, po usmażenie krokieta. Wyszło niemalże idealnie.  Ps. Moja patelnia ma 20 cm średnicy.  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka(...)szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 minut (w międzyczasie można ugotować mięso), można oczywiście wymieszać wszystko ręcznie. Po tym czasie smażymy naleśniki na lekko złoty kolor z obu stron. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, ziele i liście

Kardamonovy
Krokiety z pieczarkami 219

zamrozić zwinięte, bez panierki, wyjąć dzień przed a usmażyć przed kolacją:). Będą smakowały jak świeże. Podaję przepis na dużą ilość - by wystarczyło na 2 obiady i na zamrożenie:).  Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz(...)siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Zwijamy w kształt krokieta. 4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Smażymy na sporej ilości oleju, z dwóch

Szefowa kuchni
Naleśniki piernikowe 117

lubisz bardziej naleśniki, czy pierniki? Nie musisz wybierać, bo moja propozycja to dwa w jednym - naleśniki o piernikowym smaku. Doskonałe śniadanie lub obiad w adwentowym czasie. Swoje podałam tradycyjnie z białym serem, ale możesz użyć musu jabłkowego lub powideł śliwkowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cienkie, słodkie naleśniki 188

Jako fanka wszelkich mącznych dań (np. klusek, kopytek) zachęcam do usmażenia cienkich, lekko maślanych a zarazem słodkich naleśników. Będą idealnie smakować z domowym dżemem. Składniki na 8 sztuk: 4/5 szklanki mąki pszennej (około 115 g) 1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml) 2 łyżki zwykłego cukru 2 jajka (rozmiar L) 30 g masła  szczypta soli Masło roztopić, lekko(...)Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli) . Naleśniki smażyć na średnim ogniu (najlepiej na suchej patelni) .  Przepis STĄD

Ugotować