farszu wychodzi 8 krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki(...)cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany czosnek. Gdyby mięso było za suche dodać ciut wody. Usmażyć naleśniki. Na środek naleśnika wyłożyć farsz i zawinąć ( pokazane na zdjęciu). Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażyć do zarumienienia, na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
W kuchni u Monikidzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:) Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej(...)pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz
cucinaretrzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem. Na środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc krokiety. Krokiety maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle
Tradycyjna kuchnia Kasimięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy(...)jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron
paapilotkaatrzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając(...)jednolitą masę. Usmażone, gorące, naleśnikowe placki smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy konfiturę z czereśni
Miód i pieprzgładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia brzoskwinie i banany kroimy w talarki mieszamy owoce w misce razem z niewielką ilością soku z brzoskwiń ubijamy(...)śmietankę na sztywną i puszystą pianę rozkładamy owoce na naleśniku oraz dodajemy bita śmietanę, a na koniec posypujmy wszystko czekoladą
zobacz ich smakszklanka) mięta suszona (1 łyżka) oliwa (do smażenia) banan (2 szt.) margaryna (5 dag) cukier trzcinowy (1 łyżka) kakao (1 łyżka) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 7 naleśników Przygotowanie: Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy(...)będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów. Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki. W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Banana kroimy w cienkie plastry. Do każdego naleśnika wkładamy kilka plastrów banana. Zawijamy
Weganka gotujeRozpieszczam się dziś naleśnikami Suzzete. Pyszne, aromatyczne a przy tym zrobiłam takie maleńkie, które są rozkoszne. Pojawiały się już mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać. Ciasto: szklanka wody 3/4 szklanki mąki 1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny(...)minut). Na czystą patelnię wlej łyżkę sosu, rozprowadź na całą powierzchnię patelni i rozłóż naleśnika, po chwili przerzucając go n drugą stronę, tak aby cały był nasączony sosem. Złóż je w trójkąciki. Wykładaj na talerze gorące. Dla efektu gorące naleśniki polej spirytusem, podpal i natychmiast podawaj. Ja podałam z maleńkiej patelenki
AZgotuj!mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki 2 jajka olej do smażenia 1/2 łyżeczki cukru Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Nadzienie jabłkowe: 3 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny skórka z pomarańczy Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię(...)dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut. Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria Smakunutellą ;) a przynajmniej takie połączenie lubią moje dzieci :) Nutella nie jest może najzdrowszym smakołykiem, ale od czasu do czasu trzeba zrobić sobie dzień dziecka :) Składniki na 8 małych naleśników: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia szczypta(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Wszystkie podane składniki zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodać odrobiną mąki (ciasto nie może być za gęste). Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Do podania: truskawki Nutella Na każdym naleśniku rozsmarować cienką warstwą nutelli. Na to nałożyć pokrojone truskawki. Zwinąć. Ewentualnie polać jeszcze nutellą
Moja Galeria SmakuMaksia musiało być coś smacznego, choć bardziej tradycyjnego niż ślimaki. Choć Niunia bardziej interesował plac zabaw i Adaś ;) - odstaliśmy swoje w kolejce po cieplutkiego naleśnika z owocami i dżemem, a że naleśniki cieszyły się powodzeniem to zdążyłam obfotografować cały proces przygotowywania naleśników - również w wersji wytrawnej. Żeby mojej relacji nie wydłużać za nadto powiem tak: Na Targ
Kuchnia po mojemuzielony świeży szpinak - mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy(...)małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:) Odwracamy na drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego
dlaSmaQoleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę(...)smażymy na oleju do miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce łączymy kaszę z cebulą i pieczarkami i doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podsmażamy, i podajemy z sosem
magiczna kuchnia Kasinaleśniki muszą by nudne(...)mogą być kolorowe i radosne. I wcale nie powiedziane jest, że wytrawne ciasto źle smakuje ze słodkim nadzieniem, że szpinakowy czy pomidorowy naleśnik nie współgra z owocowym serkiem. Możecie się przekonać robiąc kolorowe naleśniki z serkiem owocowym Almette. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkakaowe, z lekką nutą wanilii. I jeszcze słodsze dodatki! Ale...jak są Walentynki, to ma być słodko, prawda? :) Do ich przygotowania potrzeba będzie foremka (w kształcie serca) do smażenia naleśników/jajek. Jeśli takiej nie macie, możecie usmażyć zwykłe, okrągłe placki. Będą tak samo pyszne, jedynie ich wygląd będzie inny :) Chyba, że się 'pobawicie' i wytniecie z nich serduszka. Też(...)teflonową (w masie jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
chili & sugar