nutellą ;) a przynajmniej takie połączenie lubią moje dzieci :) Nutella nie jest może najzdrowszym smakołykiem, ale od czasu do czasu trzeba zrobić sobie dzień dziecka :) Składniki na 8 małych naleśników: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia szczypta(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Wszystkie podane składniki zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodać odrobiną mąki (ciasto nie może być za gęste). Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Do podania: truskawki Nutella Na każdym naleśniku rozsmarować cienką warstwą nutelli. Na to nałożyć pokrojone truskawki. Zwinąć. Ewentualnie polać jeszcze nutellą
Moja Galeria SmakuMaksia musiało być coś smacznego, choć bardziej tradycyjnego niż ślimaki. Choć Niunia bardziej interesował plac zabaw i Adaś ;) - odstaliśmy swoje w kolejce po cieplutkiego naleśnika z owocami i dżemem, a że naleśniki cieszyły się powodzeniem to zdążyłam obfotografować cały proces przygotowywania naleśników - również w wersji wytrawnej. Żeby mojej relacji nie wydłużać za nadto powiem tak: Na Targ
Kuchnia po mojemuzielony świeży szpinak - mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy(...)małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:) Odwracamy na drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego
dlaSmaQoleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę(...)smażymy na oleju do miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce łączymy kaszę z cebulą i pieczarkami i doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podsmażamy, i podajemy z sosem
magiczna kuchnia Kasinaleśniki muszą by nudne(...)mogą być kolorowe i radosne. I wcale nie powiedziane jest, że wytrawne ciasto źle smakuje ze słodkim nadzieniem, że szpinakowy czy pomidorowy naleśnik nie współgra z owocowym serkiem. Możecie się przekonać robiąc kolorowe naleśniki z serkiem owocowym Almette. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkakaowe, z lekką nutą wanilii. I jeszcze słodsze dodatki! Ale...jak są Walentynki, to ma być słodko, prawda? :) Do ich przygotowania potrzeba będzie foremka (w kształcie serca) do smażenia naleśników/jajek. Jeśli takiej nie macie, możecie usmażyć zwykłe, okrągłe placki. Będą tak samo pyszne, jedynie ich wygląd będzie inny :) Chyba, że się 'pobawicie' i wytniecie z nich serduszka. Też(...)teflonową (w masie jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
chili & sugarwylegują również do wykorzystania. Ostatnio wzięłam na piknik, poszły wszystkie czyli chyba były dobre :-) Dla mnie fantastyczne trochę inne niż te poprzednie z soczewicą ale równie wyborne. Składniki: 10 naleśników - przepis tu szklanka zielonej soczewicy słoiczek pomidorów suszonych w oleju - 350 ml łyżka ziół prowansalskich ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Soczewicę(...)soczewicy, wymieszać. Konsytuacja powinna nie powinna być tępa,dlatego należy dodać olej z zalewy. ok. 3 łyżek. Doprawić dużą ilością pieprzu, odrobiną soli i ziołami. Każdy naleśnik smarować na bogato, zwinąć w rulon i pokroić na małe skośne kawałki.Smacznego
pieprzny smaczeknaleśniku. Składniki: mleko 1/8 litra woda 1/8 litra 1 szt jajko 12 dag mąka pszenna słonina 1 kawałek 6 szt parówki 6 plasterków ser żółty olej do smażenia Wykonanie: Jajko ubić, dodawać po trochę mąki i mleko zmieszane z wodą, następnie posolić do smaku. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, po czym smażyć cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku położyć połówki(...)parówek, przykryć plastrem sera żółtego, zawinąć z dwóch stron naleśnik a następnie zwinąć w wałek. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju
Tradycyjna Kuchniawięcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem kokosowym, następnie nakładamy porcję ciasta (w zależności od wielkości patelni) i smażymy po minucie z każdej strony, aż naleśniki będą(...)miały złoty kolor. Jogurt naturalny mieszamy z miodem, posiekanymi migdałami oraz esencją migdałową. Każdego naleśnika smarujemy łyżką tak przygotowanego jogurtu a następnie zwijamy w rulonik i kroimy w 1,5 cm kawałki. Układamy na talerzu. Owoce myjemy, te większe kroimy na pół i układamy na naleśnikach lub obok
Mango Papajapapryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie(...)koniec solimy 1/2 łyżeczki. Studzimy Przestudzone mięso i pieczarki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne. Składamy brzegi z dwóch stron, następnie zwijamy całość w rulon. Tak przygotowane krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy
Kolorowy Przepisownikz pesto Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 0,5 kubka wody Plastry sera żółtego Sos pesto Papryka ostra Wyrabiamy ciasto jak na zwykłe naleśniki. Podsmażamy na patelni. Podczas smażenia układamy na połowie naleśnika ser, sos pesto i posypujemy ostrą papryką. Składamy na pół i podsmażamy z obu stron. I gotowe
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Mój mąż powiedział, że te naleśniki mają ukryty smak. Pierwszy gryz i czujesz po prostu naleśnika, ale gdy go rozgryziesz … Przeczytaj cały artykuł Post Naleśniki z wieprzowiną i pomidorami (crespelle di maiale) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpiekarniku aby nadać im lekkiej chrupkości. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić je na obiad, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Post Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemusiałam ściąć trochę biszkopta u góry, gdyż powstała mi lekka górka. Postanowiłam ten kawałek wykorzystać. Do sporządzenia takiego deseru wystarczą jednak zwykłe naleśniki z dodatkiem kakao, aby naleśnik był brązowy i czekoladowy! I smażone raczej na małej patelni ,by można go było zamknąć na pół. Wierzch biszkopta-placka posmarowałam TRUSKAWELLĄ od ETERNO . Wierzch truskawelli posypalam obficie Migdałowym Przylądkiem – prażonymi(...)miodem oraz mocnym espresso. Polałam.Zlożyłam na pół. Posypałam cukrem pudrem. Polałam koniecznie mascarpone. Dodałam owoce. Na koniec truskawki i syrop truskawkowy. I pyszny oraz prosty deser..gotowy. Z naleśnikami postępowac podobnie, tylko należy je wychłodzić pod to konkretnie nadzienie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą w misce przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera (na wolnych obrotach). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do przestudzenia. Farsz: Cebulę kroimy w drobną(...)grubych oczkach. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem, aż do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach ser. Zawijamy naleśniki w formę krokieta. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i rozbijamy widelcem. W osobnej misce przygotowujemy bułkę tartą. Każdy krokiet maczamy
Słodkie okruszki