Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to jogurt naturalny z czekoladą i bananami.Są bardzo smaczne,zapraszam. Składniki: mleko kokosowe 1 szk mąka z amarantusa 0,5 szk mąka pszenna 1 szk jajka 2 szt kakao gorzkie 0,5 łyżeczki jogurt naturalny(...)Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego.Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta żeby zakryło czekoladowe paski.Smażyć naleśniki z obu stron.Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę dodać do jogurtu naturalnego i wymieszać. Każdy naleśniki posmarować jogurtem,nałożyć kilka kawałków pokrojonego banana i zwinąć
Ala piecze i gotujerzepakowego dodatkowo : 2 kruche jabłka, pół puszki masy krówkowej Helio Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Odkładam na talerz, rozsmarowuje łyżeczkę krówki, układam cienkie plasterki jabłek i podaję na ciepło. Do dekoracji można użyć polewy i dekoracji mlecznej i białej czekolady Helio . Gdyby(...)naleśniki wystygły, można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, wtedy zrobi się nam jeszcze pyszna, czekoladowa polewa
Magiczne Życie MartyKiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę, a gdy znów jest zbyt rzadkie i w niczym nie przypomina ciasta na zwykle naleśniki,' dosypujemy mąki. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Potrzebna jest nieprzywieralna patelnia. Wtedy, dzięki dodatku oleju, nie muszą się topić w tłuszczu na patelni. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie, wyrównujemy. Uwaga(...)naleśniki nie były za grube. Smażymy na złoto. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinaleśniki muszą być nudne? Wcale nie. Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z Moje Wypieki . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej
Blondynka GotujeCrespelle z Ricottą w sosie Marinara.Oczywiście, że to naleśniki, ale jak to brzmi-crespelle -, które pochodzi od łacińskiego-crispus – co z kolei oznacza-zwinięty, zwinięte. Crespelle vel.naleśniki mają bardzo długą historię, sięgająca według niektórych historyków V wieku. Kiedy to francuscy pielgrzymi przybyli do Rzymu, odwiedzić papieża Gelasio. Ten, że papież nakazał swoim kucharzom nakarmić głodnych(...)placki zostały przyrządzane na wiele sposobów i smaków, a najsłynniejsze z nich…. A to już będzie inna podróż 😉 Na zakończenie, zapraszam na crespelle z Ricottą w sosie Marinara. Naleśniki w bulionie Scrippelle mbusse Składniki Sos Marinara Pomidory San Marzano 2 puszki Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Czosnek 3-5 ząbki drobno posiekny Cebula 1sztuka drobno posiekana Papryka
RafalCookPyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden(...)przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni 3 jajka 2 łyżki stopionego
Niedzielny kucharzUwielbiam naleśniki! Na słodko, na słono, pszenne, orkiszowe czy gryczane. Mogłabym je jeść codziennie, ale to mogłoby być(...)poczytane za lekką przesadę 🙂 Takie na wytrawnie to świetny pomysł na obiad czy kolację – można bawić się dodatkami, składnikami i smakami. No i robi się Read More Artykuł Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem, fetą i wędzonym pstrągiem – low FODMAP pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonPyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden(...)przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni 3 jajka 2 łyżki stopionego
Niedzielny kucharzwyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego naleśnika, najczęściej (i najwygodniej) w żeliwnej patelni. A czemu Dutch? Bo powstały w Pensylwanii, stanie w którym znakomita część imigrantów mówiła po niemiecku – a Dutch to skrócone do wygodnej i łatwiej(...)wymawialnej formy „ Deitsch”. I tak oto niemiecki naleśnik został chcąc nie chcąc naleśnikiem holenderskim. Nie ma z nimi wiele pracy – ale ważny jest sposób ich pieczenia. Oryginalnie piecze się je w wysokich foremkach, głównie po to żeby ciasto utworzyło w środku jak największy pusty komin, a z wierzchu było przypieczone i chrupiące. To samo da się uzyskać w klasycznej, metalowej
Karo in the Kitchentaką wersję urozmaicenia naleśników wpadłam tak przy okazji :) 100 g serka mascarpone około 1/2 szklanki śmietany tortowej 36 % truskawki krople miętowe spożywczy barwnik zielony Przygotowanie : Usmażyć naleśniki Serek zmiksować ze śmietaną, dodać cukier puder do smaku, wlać około łyżeczki kropel miętowych i barwnika zielonego w takiej ilości, by uzyskać łagodny smak i ładny kolor miętowy(...)posypujemy pokrojonymi drobno truskawkami. Każdy naleśnik zawijamy w rulon i polewamy musem truskawkowym. Podczas przygotowywania kremu dodajemy krople i barwnik bardzo ostrożnie, by nie przeholować. A krem nie stracił swojego oryginalnego smaku. Smacznego ! Mój krem miał w rzeczywistości bardziej zielony, piękny kolor, ale aparat tego nie przekazał :( Naleśniki można polać po wierzchu
Proste PotrawyPonieważ ostatnio dostałam prezent od Firmy Kamis za udział w konkursie Więc dzis postanowiłam wykorzystać jeden z produktów i przygotować roladki z naleśników. Składniki: ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese(...)ziarna słonecznika i chwile podsmażamy, następnie dodajemy szpinak doprawiamy do smaku i chwile smażymy. Na cały płat naleśnika nakładamy farsz z mięsa, a farsz ze szpinaku nakładamy w poziomy słupek, i posypujemy serem żółtym i mocno zwijamy. Robimy tak ze wszystkimi naleśnikami... Pieczemy około 30 min. w tem. 160- 180 st. pod koniec posypujemy żółtym serem. Pomidory kroimy
NaKońcuJęzykawspaniałym owocem. Pierwszy z nich to naleśniki na słodko z truskawkami i polewą czekoladową.. Mniam! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 8 Składniki: Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 gorzka czekolada Przygotowanie tego dania zaczynamy(...)zrobienia ciasta i usmażenia naleśników. W miedzyczasie myjemy i kroimy truskawki na kawałki. Nakładamy je na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dusimy pod przykrywką ok 10 min. Następnie, gdy truskawki będą już miękkie, wsypujemy zawartość torebki z galaretką, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jest to miska
Kolizje Smakównaleśniki z farszem serowo-jagodowym, które jak wiadomo, sa dobre na każdą pore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g chudego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy(...)odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy jagody i zawijamy naleśnik w rulonik. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kilkoma jagodami. Czekoladę można ominąć lub zastąpić np. bitą śmietaną :) Smacznego
Kolizje Smakówłyżkę cukru i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby w masie nie było żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna być płynna, lecz gęstsza niż na zwykłe naleśniki. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez w zależności od tego, czy przywiera czy nie), po czym rozsmarowujemy je na niej(...)uformowało nam się małe, zgrabne kółeczko. Smażymy z jednej strony i po kilku chwilach odwracamy na drugą. Po następnych paru chwilach zdejmujemy naleśnika z patelni. Jeśli rozmiar patelni nam na to pozwala, możemy jednocześnie usmażyć kilka małych naleśników. Śliwki myjemy i rozpoławiamy, aby pozbyć się pestek. Jeśli nie da się zrobić tego palcami, odcinamy nożem kawałki
Weganizm infantylny