Lubicie naleśniki ? Ja bardzo. Staś na słodko z dżemem jabłkowym, najlepiej podsmażone na maśle, chrupiące. Mmm pychotka. Z przepisu, którym chce się z Wami podzielić korzystam od kilku lat i zawsze się sprawdza. Używam mąki typu 650 – z tą mi wychodzą najlepsze. Składniki na około 12-15 sztuk : 2 jajka szklanka wody szklanka mleka łyżka cukru z wanilią(...)zużywam całości. Na koniec dodać olej – krotko zmiksować. Miskę przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawić na 30 minut. W tym czasie ciasto nieco zgęstnieje. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzać. Chochlą nabierać ciasto, wlać na patelnię i rozprowadzić okrężnym ruchem. Smażyć na zloty kolor z obu stron. * Jeśli wolicie wytrawne nadzienie możecie zamiast cukru dodać ulubione przyprawy
Niebieski kubek z kawaPolecam nieco inną recepturę na naleśniki. Na maślance wychodzą nieco grubsze, bardziej puszyste i bardzo fajnie smakują. Składniki: 1 szklanka maślanki(...)szklanki mąki 3 łyżeczki cukru 1 jajko 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy na gładko. 2. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem np. za pomocą pędzelka lub nasączonego olejem ręcznika papierowego). Smażyć po obu stronach do zrumienienia. 3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa AniNaleśniki nie muszą być nudne. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki ok 2 szklanki wody mineralnej 2 jajka szczypta soli(...)masło klarowane lub olej kokosowy do posmarowania patelni. Do miski wlałam wodę a następnie resztę składników, bardzo dokładnie wymieszałam. Patelnię nasmarowałam tylko przed pierwszym naleśnikiem. Rozgrzać patelnię i robić wzorki według upodobań. Ja podałam naleśniki z konfiturą z jagód i śliwek
harrisachorobę nie tylko dobry jest rosołek :) ale również naleśniki :) O 22.00 zachciało mi się naleśników..więc je zrobiłam:) Mój Ł zjadł ich ok 6 :) On z Kremem Czekoladowym natomiast Ja miałam ochotę na powidła Malinowe, które kupiłam do nadziewania pączków na Tłusty Czwartek który w tym roku wypada 4 Lutego. W Angli nie jest on obchodzony..zastępuje(...)święto Naleśnika- PANCAKE DAY - które wypada 9 Lutego. Z racji tego, że nie zbyt się czuję postanowiłam nie robić w tym roku pączków. Dlatego słoiczek z pysznymi malinowymi powidłami znalazł zastosowanie gdzie indziej
Gotowanie PatkiBardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste. Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy Składniki: - 1 szklanka mąki - półtorej szklanki mleka - pól szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto(...)jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej, posmarowanej delikatnie olejem. Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej. Życzę smacznego
Kulinarne życiecoś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej(...)dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życieprzepis na coś co uwielbiam robić a wiekszość lubi jeść. Proste krokiety z kapustą i grzybami, póki jeszcze są świeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki(...)około 10 minut. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życiePyszne krokiety tym razem z farszem z jajek, moje ulubione. Krokiety z jajkami Składniki: - naleśniki ok. 20 sztuk - 13 jajek - pęczek szczypiorku - olej - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie(...)jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę, dodajemy poszatkowany szczypiorek, jedno surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażymy na oleju. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życieNaleśniki owsiane w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie :) Wzbogacone o ciemne kakao, smażone, na moim ulubionym ostatnio, oleju kokosowym ;) Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców, najlepiej truskawek lub malin albo nawet bez żadnych dodatków, są puszyste, delikatne i mięciutkie. Po takim pysznym i sycącym śniadaniu można zabrać się do pracy ;) Zima zimą, ale przed wiosną trzeba zadbać o włosy. Hitem(...)mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko. Naleśniki są przepyszne i smakują inaczej niż te tradycyjne. Posiadają dwie warstwy - pierwsza powinna być słona, natomiast druga przyrządzona na słodko. Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków. Z czym je podawać? To również rzecz gustu. Może to być(...)wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd
Di gotujeJajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej(...)zmieleniu wychodzi jej bardzo mało.Wszystkie przygotowane składniki ze sobą łączę,dodaję jajka,przyprawy oraz wlewam rosół lub oliwę..stopniowo..chodzi o to by farsz nie był suchy.Na każdy naleśnik nałożyć gruby pasek farszu,złożyć boki i zwinąć w krokieta.Tak przygotowane obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu...na dość małym ogniu by były chrupiące
Niespełnione zdolności kulinarnewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczne, francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą. 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru(...)szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce
Di gotujeNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy
W Moim Magicznym Domugrzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbaryprzy jej użyciu wymyślić coś nietypowego. Padło na naleśniki. Są rewelacyjne, delikatne i co najważniejsze smak soku jest niesamowicie wyczuwalny. Tylko spróbujcie! :) Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki: - 310ml mleka sojowego - 250ml soku jednodniowego marchewkowo-selerowego - 110g ekologicznej mąki żytniej typu 720 (chlebowa) SYMBIO - 50g płatków owsianych (lub mąki owsianej) - 1 łyżka oleju (rzepakowego) - szczypta sody
Be Fit Be Strong