naleśniki - 13886 przepisów (strona:250/926)

Faszerowane jajka w szynce 38

wyobrażacie sobie kuchnię bez jajek? Ja do tej pory sobie nie wyobrażałam, bo przecież dodaje się je do wielu potraw: kotletów, pasztetów, naleśników, wypieków, i są również samodzielnymi daniami typu jajecznica, omlety, sadzone, faszerowane, itd. Mnie zawsze smakowały w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie, bo w sumie runął mit, że podwyższają cholesterol. Smakowały… gdyż dwa miesiące(...)mojej kuchni ale ja ich niestety nie jadam, a domownicy robią sobie jajecznicę  po kryjomu, aby mnie nie drażnić. Najbardziej brakuje mi pysznych domowych ciast, omletów czy naleśników, bo jakby tego było mało, to wyszła mi również nietolerancja glutenu. W domu jajka i gluten omijam z daleka, ale gdy jestem gdzieś zaproszona i ktoś się napracuje, aby mnie

To co kocham
Bánh xèo 53

szczypior - cebula - szpinak - grzyby Wykonanie: Ryż mielimy, mieszamy z wodą, żeby powstało nam lejące się ciasto naleśnikowe. Dodajemy trochę kurkumy, pokrojony szczypiorek, a następnie z tak przygotowanej mieszanki smażymy naleśniki. Grzyby podsmażamy. Cebulę kroimy na ćwierćplasterki i smażymy na małym ogniu, aż będą rumiane. Naleśniki faszerujemy grzybami, cebulą i świeżym szpinakiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Zielone pierogi z serem 56

Ciasto pszenne stosunkowo łatwo zabarwić naturalnymi produktami. Wystarczy trochę soku z buraka, aby otrzymać czerwone naleśniki ( Buraczane naleśniki ) czy trochę szpinaku, aby przygotować zielone kopytka ( Kopytka Shreka ). W przypadku pierogów jest to równie proste - ciastu możemy łatwo nadać barwę dodając np. przygotowany wcześniej szpinak. Zielone pierogi z serem - przepis na  Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 400g

Z notatnika dietetyka