mąkę żurkową, którą zakupiłam specjalnie na zakwas żurkowy. Dużo mi jej zostało, więc pomyślałam, że trzeba ją w końcu do czegoś wykorzystać. I co tu by zrobić...Może naleśniki? Wyszły wyśmienite, delikatne, mimo że ciasto było bardzo kleiste, ale mimo tego udało się:) Do tego oczywiście nutella i banany i efekt no cóż...niebo w gębie:) Składniki(...)dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego
na moim stole...dalej. Na przekór moim postanowieniom dzisiejszy post to przepis na delikatne biszkoptowe naleśniki z lekką pianką i brzoskwiniami :) Cóż - babcia je uwielbia, więc spełniłam dziś jej marzenia. Naleśniki przygotowuje się ultra szybko i są, jak twierdzi babcia, lekkie jak niebo :) Składniki: (2 duże naleśniki) 4 jajka 50g mąki 2 łyżeczki słodziku w proszku
Spektrum SmakuNaleśniki tak podane to pyszny deser rodem z Węgier a inspiracją były naleśniki podane przez Kubę Kuronia w którymś wydaniu MSŻ. Podpatrzyłam i ja zrobiłam. Polecam i życzę smacznego. Naleśniki a'la Gundel. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCoś w sam raz na syte śniadanie. Puszyste naleśniki w amerykańskim stylu przekładane serkiem i świeżymi jeżynami. Historia amerykańskich naleśników sięga XVII wieku, kiedy osadnicy Holenderscy wprowadzali swoją kuchnię na nowym kontynencie. W odróżnieniu od najpopularniejszych w Polsce dość cienkich naleśników, te są grubsze i bardziej puszyste
Milion Smakówmiseczki i rozstrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, sól, pieprz oraz drobniutko posiekany szczypiorek. Na suchej, nieprzywierającej patelni (opcjonalnie można rozgrzać łyżkę oleju) wylewamy masę jajeczną, tak jak przy smażeniu naleśników. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu aż masa się zetnie, przekręcamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Ogórka małosolnego drobniutko siekamy, łączymy z jogurtem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na usmażonym jajecznym naleśniku układamy pokrojonego pomidora, awokado i kozi ser. Dodajemy sos czosnkowy i zwijamy. Smacznego
DefinicjaSmakuKtóż nie lubi naleśników? na letnie przekąski w sam raz, nawet w plenerze bardzo wskazane, w wersji z bananem, truskawkami i twarogiem to oferta nie do odrzucenia! zadowólmy naszych starszych i młodszych milusińskich takim daniem... Składniki: 2 szklanki mleka 2 jajka 200 g mąki pszennej sól 1 łyżka kakao olej Nadzienie 200 gram twarogu 2 banany z grilla(...)robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem dokładnie mieszamy rozdrabniając. Na usmażone naleśniki rozsmarowujemy
kgwjanczewoCzekoladowy mini torcik z naleśników*; z sosem czekoladowym** i truskawkami *naleśniki z dodatkiem drożdży **mleczna i gorzka, sos + pokrojona Nadal nie wierzę patrząc się na tą liczbę.. wydaje się jakaś taka nie osiągalna, na pewno pisząc tu pierwszego posta nie sądziłam, że na tak długo zostanę, że tak się przyzwyczaję , że stanie się(...)nawet jeśli nie wiedziałabym co, jeżeli macie jakieś propozycje na temat tego miejsca, czekam ;) Ja tym czasem świętuję moją "małą" rocznicę i w jakiś sposób sukces, górą placko-naleśników, opływających czekoladą, do tego kawa i wspomnienie wczorajszego dnia .. lepiej być nie mogło ;) Z ogłoszeń parafialnych na 90% kolejne posty nie będą już numerowane, bo chyba by mnie te liczy
More food, love and dreamsgotować na małym ogniu przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia. Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pieczarki. Przygotować ciasto na naleśniki. Roztrzepać jaja z solą i pieprzem. Dodać mąkę, mleko, wodę i oliwę. Wyrobić na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt gęste można dodać więcej wody. Odstawić na 15 minut(...)sicie i pokroić. Przełożyć do miski, dodać usmażone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię. Wlać łyżkę wazową ciasta. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasny kolor. Odłożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 15 naleśników. Na każdym naleśniku kłaść po 2 łyżki farszu. Zwijać podobnie jak kopertę. Najpierw zawinąć dolny brzeg, później boczne i ciasno zrolować
Wiem co jemPostanowiliśmy przedłużyć sobie Święto Czekolady na cały weekend. Wobec tego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków. Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie
Wiem co jemkakaowe naleśniki z ricottą~ Bardzo dawno nie jadłam naleśników na śniadanie...Czas nadrobić zaległości :) Na zakończenie weekendu - mocno kakaowe naleśniki z delikatną ricottą ♥ ask.fm - pytania
breakfast of dreamsTygodnia Wegetarianizmu połączone z wyświetleniem filmu Planeat, chciałabym także wybrać się jutro na warsztaty kuchni wegańskiej i mam nadzieję, że się uda :) Zostawiam Was z przepisem na te boskie naleśniki i lecę na praktyki :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki mąki gryczanej (60g) ~3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe pół na pół z wodą) ~jajko ~spora szczypta soli Wszystkie składniki(...)mieszamy na gładką masę, odstawiamy na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i smażymy naleśniki. Smacznego
breakfast of dreamsmikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki. 2. Sos czekoladowy: Czekoladę gorzką połamać na kawałki zagotować z połową szklanki mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić kakao i mąkę ziemniaczaną wlać roztwór do gotującego się mleka(...)ugotować sos czekoladowy. 3. Naleśniki smarować dżemem wiśniowym oraz twarożkiem układać warstwowo na wierzchu polać sosem czekoladowym udekorować świeżą melisą i podawać. Wyglądają pysznie prawda? Smacznego
Wanilia i Kardamon"na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku(...)były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy i blendujemy. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serem i polewamy musem. Pychota
ChilliJemynaleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy grubo masę, aby powstały grube naleśniki i je delikatnie rozsmarowujemy. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. W małym garnuszku wykładamy żurawinę i ją lekko zagotowujemy do puszczenia soku i dodajemy sok malinowy. Wylewamy(...)naleśniki. Jeżeli mamy dżem to go jedynie w miseczce mieszamy z sokiem. Pycha
ChilliJemypysznych, mam go chyba na jakiś czas dość. ;) Są sycące, pyszne i zdrowe. W sam raz na wolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto: 100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla(...)Całość zagotowujemy. Dorzucamy starty ser i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną gałki. 3. Kiedy ciasto odstoi, na dużej patelni smażymy niezbyt grube naleśniki. Nakładamy na nie sporą ilość farszu i dokładnie zawijamy. Przekładamy je do naczynia do zapiekania (np. z kamionki, jak u mnie) i zalewamy gotowym sosem. Jeśli chcemy, można posypać
Kuchenna Kontrrewolucya