ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:214/616)

Sernik z kratką 180

zagniatamy, tylko do połączenia składników, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części miej więcej 3/4 i 1/4, jedną czwartą ciasta chowamy do lodówki, resztą wylepiamy dno blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do  nagrzanego

Piekę, bo lubię
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 280

ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego

Wyprawy kulinarne
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 258

malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Jak już ciasto się zamrozi większą część ścieramy

Passion of Cooking
Zemsta Teściowej 209

łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm.   Pieczemy przez ok. 30 minut w 160C. Studzimy. Drugą część ciasta wykładamy

Passion of Cooking
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 153

Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę mączki ziemniaczanej, dokładnie wymieszamy, studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu

Basia w kuchni
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 232

odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto będzie się kleiło

Ostra na Słodko
Ciasto Kruszynka 231

szkl mleka3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3)Dodatkowo:polewa czekoladowaPrzygotowanie:Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół.  Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik

charlotte gotuje
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 122

słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części. Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu. Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka ciasta

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 208

otrzymamy miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów( a o to w upał też nie trudno :)). Piekarnik nagrzewamy na 180*C(termoobieg). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 9 mniej więcej równych części - np. formując z niego podłużny wałek i krojąc go na kawałki. Każdy kawałek będzie naszą jagodzianką, a więc z ciasta formujemy

Symfonia Smaków
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 242

plastyczne ciasto, które to formujemy w kulę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż do podwojenia jego objętości.Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy je na 3 równe części i wałkujemy na kształt średniej wielkości koła ( o grubości ok. 1-1,5cm.) - jeśli nam się to nie udaje, można  rozwałkować ciasto

Symfonia Smaków
Mazurek kajmakowy 148

słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Orkiszowy chleb z amarantusem i czarnuszką na zakwasie 73

tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać czarnuszkę i otręby. Wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 191

sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW:1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części.2. 1 część ciasta rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy. 3. Tworzymy prostokąt i wzdłuż dłuższych boków układamy farsz (tak jak na zdjęciu

Wypisz Wymaluj
Chałka 105

ciasto powinno podwoić swoją obiętość. Straci też swoją lepkość, a co za tym idzie, będzie łatwiejsze w dalszej obróbce.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Posypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich formujemy wałek. Końce z jednej strony łączymy ze sobą i podwijamy pod spód. Zaplatamy warkocz. Na końcu ponownie podwijamy ciasto

W mojej holenderskiej kuchni