ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:216/616)

Polewa czekoladowa – babcina polewa do ciast 245

Polewa czekoladowa – babcina polewa do ciast Co jest tzw. przysłowiową kropką nad „i” każdego ciasta? Oczywiście polewa Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną, prostą polewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka

Słodkie okruszki
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 963

Kiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. W efekcie możemy podzielić się z bliskimi smacznym przekładańcem z delikatną, nieco budyniową, masą serową. Ciasto nie tylko na niedzielę, ale i od święta. Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sernik smażony

Trzeci talerz
Kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem. 163

połączenie słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru nadaje mu wyjątkowości. Dodam jeszcze, że przygotowanie trwa mniej niż 10 minut, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła! Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego

Rozpustne gotowanie
Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami 166

Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek  i dzielimy  na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 15 cm i układamy na blasze podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia

Moniki Smakołyki
Drożdżowy warkocz z rabarbarem 94

rabarbaru 100 g cukru Przygotowanie: Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy na patelni z cukrem aż cały prawie się rozpadnie, nadmiar soku odsączamy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając chwilę, dzielimy na trzy równe części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy rabarbarem, zawijamy w wałki/rulony i pleciemy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia nawet

greenscarf
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 184

kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najwazniejsze bardzo prosty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto orkiszowe z rabarbarem i bezą (bez cukru) 316

lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami, które wymagają sporego zaangażowania czasowego i wielu etapów przygotowania. Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najważniejsze bardzo prosty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowe ciasto kubeczkowe 118

zapewniam Was, że szybko znika. Ja użyłam tutaj kubka od jogurtu o 350 g i warto sobie markerem zaznaczyć do jakiej wysokości kubka jest jogurt. Zatem do dzieła i pieczemy. Truskawkowe ciasto kubeczkowe

Ewa w kuchni
Miodownik 148

ostatnią niedzielę 2018 roku zapraszam na miodowe ciasto. To takie moje pożegnanie z mijającym rokiem,który z pewnością będziemy mile wspominać.  Miodowników bywa wiele pod różną postacią,z reguły składają się one z trzech lub czterech warstw miodowych blatów przełożonych masą budyniową czy masą z kaszy manny. Mój składa się z trzech blatów posmarowanych powidłami  i masą

Kolorowa kuchnia Elki
Pierniczki miękkie – przepis 357

właśnie takie ma być. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki. W dniu pieczenia pierniczków: Ciasto wyjmujemy z miski, formujemy w jedną kulę, lub dzielimy na 3-4 mniejsze części. Ciasto wałkujemy po kawałku ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie, więc warto rozwałkować je jak najcieniej. Pierniczki

NiePieprz.pl
Pierogi ze szpinakiem i fetą 103

PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów.  mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony – ok. 800 gram(...)szpinakiem (mogą pozostać małe grudki sera). Czekamy aż farsz wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajko i oliwę. Wsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną chowając pod ściereczkę (ciasto nie może wysychać). Drugą kulkę rozwałkowujemy, minimalnie podsypując

Calzonella.com
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 218

pszenna 1/3 łyżeczki soli truskawki (mogą być mrożone) DO PODANIA: jogurt naturalny zmiksowane truskawki cukier      Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy(...)palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy

Rozpustne gotowanie
Świąteczny makowiec 1438

łączyć składniki aż zacznie powstawać nam jedno lita kulka ciasta , podsypuję troszkę mąką , zakrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 55 minut . Po tym czasie kiedy ciasto nam ładnie wyrosło , dzielę na dwie części , jedną wykładam na podsypaną stolnicę i rozwałkuję na placka o grubości 1 cm i wykładam połowę masy makowej , następnie zwijam w roladę i przekładam

Mój Smak
Ciasto a la milky way – prosty przepis 187

pysznym, mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą. Idealne na każde przyjęcie, idealne na Sylwestra. To ciasto znika równie szybko, jak się je przygotowuje. Przepisów na tego typu ciasta jest mnóstwo ja dziś dzielę się z Wami moją wersją. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Spróbujcie ciasta a la milky way według mojego przepisu Korzystają z okazji życzę Wam SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO

Słodkie okruszki
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 139

cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku

Ciastka - domowe słodkości