ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:212/616)

Kokosanka z jagodami 3513

kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice i zagniatamy je aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ją na dwa kawałki. 3/4 ciasta zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy do lodówki. Ciasto na stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dietetyczne naleśniki na kefirze 535

mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją. Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje -  wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć

Grunt to przepis!
Mufinki z jabłkiem i orzechami 187

Mufinki robi się bardzo szybko...a jakie pachnące cynamonem...z dodatkiem jabłek i orzechów. Jesienne wypieki można zobaczyć u ..cdn. 1/2 szkl. mleka 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 413

szklanka kaszy mannykarmel:25 dag posiekanych orzechów włoskich7-8 dag masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze(...)będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Zakręcona drożdżówka z makiem 201

Zakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 211

wyrośnięcia na około 60 minut.       Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki(...)pieczemy w nim wyrośnięte bułeczki. Po 20 minutach powinny być już złoto-brązowe, czyli gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!      Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego to polecam ten  artykuł, może okaże się pomocny

Rozpustne gotowanie
Tort z kaszą manną 231

tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.   Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru-2 łyżki płynnego miodu-2 łyżki śmietany-0,5 kostki margaryny-2 jajka-łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka(...)minuty i odstawiamy do wystygnięcia.   Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy.Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.   Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze

Maminek kulinarny
Pampuchy drożdżowe z mięsem 231

oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut(...)misie umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, pozostałe mleko, sól oraz olej. Składniki łączymy mikserem z założonym hakiem lub dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut

Kuchnia w czekoladzie
Kokosowy sernik z ajerkoniakiem. 209

ajerkoniaku jest idealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :) Smacznych wypieków Wam życzę i miłej niedzieli :) Iza :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych 1 cukier

Izabelawkuchni
Herman - ciasto szczęścia 381

dobry interes ;) Zaczynamy! Dzień 0 Staliśmy się posiadaczami zaczynu. Jeśli poprzednia osoba robiła Hermana zgodnie z procedurą z karteczki to jest dziś sobota albo niedziela, tymczasem do prac przystąpić możemy dopiero w poniedziałek. Aby ciasto odpoczęło do tego czasu przekładamy je ze słoiczka do miski, od razu dużej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, ale nie w słońcu

Kulinarne zapędy Kokosa
Quiche? a może jednak tarta…! 233

śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany Do dzieła!!! Zagniatamy z podanych składników ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Ciasta wyjdzie trochę za dużo więc można zmniejszyć proporcję lub resztkę ciasta wykorzystać do zrobienia mini quiche

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowe ślimaczki z Nutellą 224

Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stole i smarujemy cienką warstwą Nutelli zostawiając wolne brzegi. Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy

Ciastkozercy
Zakręcony chlebek czekoladowy 156

Weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem Dorotka zaproponowała wspólne wyplatanie ..chałki, wieńce i inne plecionki do wyboru..No i tak oto miałam problem co by

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą 178

stopniowo na patelnię, dodajemy pozostały tłuszcz, odrobinę soli i ciągle mieszając smażymy aż całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły(...)posiekaną cebulę oraz drobno poszatkowaną kapustę. Dodajemy tłuszcz i odrobinę soli, smażymy aż zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły

Kuchnia w czekoladzie
Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 185

odrobinę mąki. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, odgazowujemy go uderzając pięścią, dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 20-25cm, robimy węzełek, a końce ciasta sklejamy ze sobą. Bułeczki układamy na blasze w sporych odstępach, , wierzch smarujemy mlekiem

Obiad gotowy