ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:229/616)

Jogurtowiec piernikowy 203

postanowiłam przygotować takie właśnie ciasto. Piernikowo-jogurtowy spód, masa cynamonowo-jogurtowa z kawałeczkami podduszonych jabłek i beza wieńcząca całość. Muszę się Wam przyznać, że beza niejako jest dziełem przypadku. Pierwotnie planowałam, by ciasto jogurtowo-piernikowe przekroić na pół, jednak wyszło jak wyszło;) Dla osób, które nie lubią słodkich ciast polecam właśnie taką opcję, zaś dla prawdziwych łasuchów wersję ze słodką

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 146

ciasto przypominać będzie kruszonkę. Następnie dodajemy cukier puder, ponownie siekamy. Formujemy kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia tego dodajemy żółtka – zagniatamy szybko, do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Oba kawałki owijamy w folię i schładzamy w lodówce. Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych

Smaki Na Talerzu
Ciasto z marcepanem - STOLLEN 129

się w cieście, pozostawiając jedynie aromat). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt (zdj. 1), z boku kładziemy 1/3 marcepana zrolowanej w wałek (zdj. 2) i zawijamy w ciasto

bistro mama
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 267

lnianą ściereczką i odstawiamy je do podwojenia objętości, na około 2 godziny, w ciepłe miejsce. Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie równe porcje. Z każdej porcji robimy kulę, delikatnie zwilżamy olejem i przykrywamy folią, zostawiając do odpoczęcia na 15-20 minut.   Z tej porcji ciasta

Karo in the Kitchen
Ciasto z mango i masą budyniową 135

Jutro niedziela więc nie może się obyć bez ciasta. Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta. Biszkopt upiekłam w nowej tortownicy Delicia

Ewa w kuchni
Cukiniowe ciasto z gruszką 149

Dzisiejsze święto to taka trochę druga niedziela, a jak niedziela to ciacho obowiązkowo.  Zapraszam więc na ciasto z gruszkami i nie takimi w cale byle jakimi, bo gruszkami w całości, nawet z korzonkiem, który sie tak pięknie prezentuje na zdjęciach ;) Do tego pyszna owocowa herbatka i duet idealny na hulający wiatr za oknem.  Chociaż dzisiaj jakiś

Życie zaczyna się w kuchni
Antałki 153

mego pomysłu, trochę przypominają mi smakiem kremówki papieskie, jednak to zupełnie inne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki

Jadło i czytadło
Chałka 3 194

miski. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 6 części. Z każdej uformować wałeczek, równej długości. Trzy gotowe wałeczki ciasta układamy w pionie, a następnie na środku tych wałeczków układamy kolejne trzy kawałki

charlotte gotuje
Maślane rogaliki z makiem 182

ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony maka blat, dzielmy na 2 części i wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Każe koło dzielimy na 8 równych trójkątów, a następnie zwijamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z kruszonką 161

Niedziela! Leniuchujecie? Czy raczej zamierzacie spędzić aktywnie dzień? Ja jeszcze nie zdecydowałam. Na uczelni mamy trochę pracy do ogarnięcia, dlatego pewnie część dnia spędzę na przygotowywaniu się do zajęć. Jeżeli pogoda dopisze, wyjdę również na spacer z pupilkami, jeżeli nie to zostanę w domu i potowarzyszę chorej papużce ( :( ). Ale to czym rozpocznę ten dzień jest dla mnie stu procentowo(...)pewne! Będzie to kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki

Słodkie Przyjemności
Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem. 170

Witam Was cieplutko w niedzielę :) Mam dla Was recepturę na troszkę pracochłonne ciasto. Bardzo pyszne, więc warto je przygotować. Ciasto jest również bardzo podzielne. Polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy tak po prostu na podwieczorek. W żółtych wiosennych kolorach. Upieczcie, a na pewno Wam posmakuje. Puszysty biszkopt, pyszny krem, delikatny sernik i na koniec ananasy w kwaśnej galaretce

Izabelawkuchni
Śliwkowiec. 200

Witajcie kochani :) Przy sobocie zapraszam na szybkie, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką z kokosem. Na niedzielę zdążycie jeszcze upiec :) Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany  1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  około 500 g śliwek węgierek

Sama słodycz i szczypta chili
DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 114

powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki.  Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy.  Dzielimy je na dwa kawałki, które rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto nacinamy wzdłuż, tworząc grzebyczek, na jego nie przeciętym końcu rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy ciasto, powstanie wałek

Kulinarne Fantazje Marioli
Zwykłe bułki pszenne 130

dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na w miarę równe części. Każdą porcję ciasta formujemy w dłoniach. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy ostrym nożem, smarujemy delikatnie wodą i wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny