ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:229/616)

Leśny mech 229

wygląda i dokładnie tak samo smakuje. Przepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła. Smacznego :) Zapraszam i polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 450g mrożonego szpinaku 4 duże jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Serce zamknięte w formie pyszności
Przebrzmiała Izaura czyli ciasto czekoladowe z masą serową. Mezalians polskiego murzynka z sernikiem. 266

trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc...do piekarników marsz! Składniki: ciasto czekoladowe 1 1/2 szkl. mąki 1  szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny/masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka

U Fiolki
Przebrzmiała Izaura czyli ciasto czekoladowe z masą serową. Mezalians polskiego murzynka z sernikiem. 198

trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc...do piekarników marsz! Składniki: ciasto czekoladowe 1 1/2 szkl. mąki 1  szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny/masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka

Fiolka w kuchni
Chałka z kruszonką 249

przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 h. Jeśli w Tefal Companion to ustawiamy temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy. Dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałeczek. Wałki z ciasta muszą być równe. Końcówkę wałków zlepiamy razem z jednej strony i pleciemy warkocz, końcówkę

ladykitchen
Zakręcone ciasto z kremem, dżemem i marcepanem 173

ciast, i do tego jedna czytelniczka weszła mi na ambicję, to postanowiłam się zrehabilitować. Ciasto jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, rozpływa się w ustach. Do dzieła! Składniki na dużą prostokątną blachę lub dużą tortownicę: ciasto: 800 g mąki (u mnie standardowo mieszanka, 400 g gryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej) puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta

greenscarf
Drożdżowa choinka 197

wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości. Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami. 233

cukrem, energicznie mieszamy, aż powstanie kruszonka.      Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek o długości około 25 cm, splatamy tak jakbyśmy chcieli zawiązać węzeł, a końcówki przeplatamy tak jak na zdjęciu. Układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Buchty z truskawkami. 181

cukrem, energicznie mieszamy, aż powstanie kruszonka.      Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej

Rozpustne gotowanie
Makowiec drożdżowy 353

jednolitą, gładką masę. Przekładamy do miski lekko natłuszczonej, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, żeby podwoiło objętość (1-2godziny). 4. Wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat i kilka razy delikatnie zagniatamy a następnie dzielimy na pół. Każdą część rozwałkujemy(...)prostokąt tak, aby krótszy bok był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy

UgotujmyTo.pl
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 369

pudełku na blat i dajemy mu godzinę- dwie na nabranie temperatury otoczenia (w tym czasie można już rozgrzać piekarnik, naszykować pomidorowy sos i ulubione dodatki). Wyjmujemy ciasto z pudełka na podsypany mąką blat, dzielimy na równe porcje, starając się o nie odgazować i formujemy. Pamiętajcie, że pizzy nie wałkujemy – kulę ciasta można ‘otworzyć ‘na kilka sposobów – tutaj na filmie zobaczycie

Karo in the Kitchen
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 401

czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy, aby uzyskać ciasto gładkie, elastyczne, ale lekko klejące (aby potem dobrze się

Kolorowy Przepisownik
Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 292

zacznie bulgotać pod wpływem temperatury – to będą znak, że czas wyciągać pizzę. Pizzę podawaj gorącą, posypaną zieleniną i polaną delikatnie oliwą. A teraz do dzieła – sprawdź nasz przepis na idealne ciasto na pizzę. Sprawdź przepis na idealne ciasto na pizzę. Artykuł Jak zrobić pizzę (tutorial + film) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Babka marmurkowa 285

ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy

Przysmaki Karolki
Bueczki drożdżowe z czarną porzeczką 154

Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie robota planetarnego z końcówką hak  i wyrabiamy 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Dzielimy na 8-14 kawałków w zależności od tego jaką chcemy uzyskać wielkość bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce

Życie zaczyna się w kuchni
Bagietki Pszenne 192

masełko i nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) Składniki na dwie bagietki: zaczyn: 200 ml ciepłej wody 10 g drożdży świeżych 1 płaska, łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej ciasto: 450 g mąki pszennej typ 450 1 płaska łyżeczka soli 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego, gęstego 2-3 łyżki oliwy lub oleju dodatkowo 50 ml letniej wody 1. W ciepłej(...)składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej/oliwę i  jeśli ciasto jest za suche/tępe dolewamy po troszku 50 ml letniej wody i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 2 części

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania