Doskonałe bułeczki drożdżowe na słodkie śniadanie jak również na rodzinne spotkanie przy kawie lub herbacie. Łatwe i szybkie w wykonaniu, a uśmiech zaskoczonych domowników, gdy obudzi ich poranny zapach pieczonych bułeczek unoszący się po domu jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie
kgwjanczeworoku mała rozpusta nikomu nie zaszkodzi. Najwyżej potem jakieś bieganie, sloow jogging i wrócimy do normy. Mekici - mekice - Мекице понички - mekitza lub melista to tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego. Smaży się mekice na głębokim tłuszczu jak nasze pączki. W oryginalnym cieście na mekici składnikiem płynnym jest tylko sam jogurt. Resztę stanowią jaja, mąka, soda oczyszczona, woda, drożdże oraz sól
Moje Małe Czarowanieżeby ciasto się napowietrzyło. Dodać pozostałą mąkę i miękkie masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość, na 30-60 minut. (Ja dodatkowo ciasto lekko posmarowałam oliwą). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat. Wgnieść delikatnie rodzynki-jeśli dodajemy. Ciasto podzielić(...)składników -na 700g mąki- trzeba skorzystać z blachy z wyposażenia piekarnika, bo chałka jest ogromna! Ciasto przykryć przezroczystą folią, lekko posmarowaną oliwą, aby po wyrośnięciu, folia lekko odeszła od ciasta. Zostawić tak przykryte ciasto do ponownego wyrośnięcia (u mnie 30 minut). Po wyrośnięciu z ciasta ściągnąć delikatnie folię. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plposmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia Chałka drożdżowa z kardamonem Składniki na 1 dużą chałkę: (ja robiłam z połowy(...)przykryte ciasto do ponownego wyrośnięcia (u mnie 30 minut). Po wyrośnięciu z ciasta ściągnąć delikatnie folię. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (ja piekłam w 180 stopniach) Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego Post Chałka drożdżowa z kardamonem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plCalzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym. Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska
kolorowotorcikowopomidorów, ziół albo też cienka, skropiona jedynie oliwą i posypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście, ale w planach mam też focaccię na zakwasie... Polecam również przepisy na pizzę Ciasto na pizzę Pizza bianca z białym sosem Pizza z gruszką i szynką
Obiad gotowyformie małych pasztecików lub bułeczek - nie jest ważna forma, tylko pyszny farsz. Z tych proporcji zrobiłam osiem ogromnych grzebieni, wielkości połowy talerza obiadowego. Zniknęły w mgnieniu oka. Polecam :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 3 cebule(...)Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć
Kocham..lubię..gotuję..święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: Z drożdży(...)łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy lukier
Bajeczna KuchniaDawno nie było parówek w cieście drożdżowym..część zrobiłam tradycyjnie tylko parówka w środku, a do tego sosik do wyboru.. .remulada lub sos barbecue ..a część też z parówką, ale ciasto posmarowałam sosem barbecue , posypałam serem żółtym i dopiero położyłam parówkę.. 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyzki oleju 1 jajko
Moje domowe kucharzenieFouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane na postać sześciopłatkowego kwiatu, albo sześcioramiennej gwiazdy. Początkowo wypiekane na czas święta winiarzy z okolic francuskiego miasta Nantes, które odbywało się w połowie września, później i na inne okazje Rejon Nantes do dziś jest(...)głównym obszarem, na którym wypieka się to ciasto, stąd też jego nazwa. W smaku i fakturze przypomina naszą typową drożdżową babkę wielkanocną, ale o intensywnym pomarańczowym smaku i aromacie. A składają się na to sok i skórka z pomarańczy, i dodatkowo esencja pomarańczowa. Wpis znalazł się na liście Panissimo (#47) i BBBuddies . Składniki: 50 g masła 60 g mleka
Grahamka, weka i kajzerkaWspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według swojego smaku .Bułki można robić w różnych wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły. Składniki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany
W królestwie smaków BeatyCynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Drożdżowe ciasta to niemal symbol domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Podkarpackie gospodynie od pokoleń pieką je z okazji świąt, ale i przy niedzieli. Najprostszą wersją drożdżówek są te, pieczone na blaszce bez żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane. W całej
Trzeci talerzMiękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej
Przepisy Kulinarnezimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem z kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam(...)się znakomicie i to jest takie moje inne jej odkrycie. Składniki na ok. 15 babeczek: ciasto: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka curry, 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3 kiełbasy śląskie Morliny
Moniki SmakołykiTARTA SEROWO-MAKOWA SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY(...)MAKOWCE SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
Ostra na Słodko