ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:319/1038)

BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI – najlepsze! 108

Seria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim

Ostra na Słodko
PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE + FILMIK 79

Ciasto drożdżowe jest idealne do przygotowania słodkich lub słonych wypieków. Moje ciasto jest smaczne i puszyste, polecam każdemu je przygotować.  SKŁADNIKI :  500-550 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 220 ml ciepłego mleka ( 1 niepełna szklanka ) 50 g świeżych drożdży  80 ml oleju ( około 1/4 szklanka ) 1/2 szklanka cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Pampuchy z warzywami i szynką 110

brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką (u mnie misa do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość). Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na stolnicy oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką

Słodkie okruszki
Staropolski piernik dojrzewający 117

Odstawić do przestudzenia. 2. Sodę rozpuścić w mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało). 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego

Kuchnia domowa Ani
Staropolski piernik dojrzewający - etap I 148

Odstawić do przestudzenia. 2. Sodę rozpuścić w mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało). 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego

Kuchnia domowa Ani
pączki z ziemniaków :D tłusty czwartek :D 132

zaczynem. Pozostawiłam do wyrośnięcia.  Rozpuściłam masło.  Jak zaczyn wyrósł, wlałam go do mąki i żółtek, dodałam też roztopione masło. Zagniotłam wszystko porządnie. Właściwie gniotłam dość długo, ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje poświęcenia mu czasu.  Pozostawiłam do wyrośnięcia.  Jak już ciasto wyrosło, zaczęłam porcjować na mniejsze kawałki. Z tej ilości ciasta wychodzi 14 pączków. Każdy kawałeczek nadziewałam powidłami

Pieprzyć z Fantazją
Co zamiast fast food – menu na tydzień 123

piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło

Niedzielny kucharz
Ciasto z płatków owsianych 159

szczęścia nie potrzebowałem. Chcesz dodać orzechów? Śmiało! To ciasto czeka na Twoją inwencję twórczą. Jeśli zdecydujecie się je zrobić, to musicie mieć na uwadze, że nie jest to pulchne ciasto drożdżowe! Na takie zapraszam do innych przepisów. Polecam w szczególności ciasto bananowe bezglutenowe oraz chlebek bananowy z mąki gryczanej . Na wierzchu ciasta jest konfitura truskawkowa własnej roboty. Oczywiście możesz użyć

Blendman
Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami 181

Czekoladowe ciasto drożdżowe przykryte warstwą sernika, truskawek i słodką, chrupiącą kruszonką. Smaczne ciasto, które najlepiej smakuje z kubkiem kawy lub herbaty. CIASTO CZEKOLADOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g czekolady gorzkiej 70 % 50 g czekolady mlecznej

https:KKuchniaMniam
Domowa pizza 114

pomidory z puszki (250g) mała cebulka 2 ząbki czosnku czubata łyżka oregano sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser wasze ulubione składniki na pizzę Sposób przygotowania: Jak wiadomo ciasto drożdżowe wymaga trochę czasu i cierpliwości dlatego najlepiej przygotować sobie ciasto dzień wcześniej lub rano. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy sól, cukier, oliwę z oliwek, mleko oraz 200g mąki. Wszystko dokładnie

wysmienity
Tawa tawas 160

wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać  pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen. 137

Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-) Ciasto z maślanką

dolcevitainmykitchen
Szybka ciabatta 98

oliwy z oliwek *Inspiracja "Chleb" P. Kucharski w mojej wersji z drożdżami suszonymi  Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i miksujemy od uzyskania dość luźnej konsystencji 2. Przekładamy ciasto do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy

Słodki Kompromis
Pizza caprese 181

miski wsypujemy mąkę, dużą szczyptę soli, szczyptę cukru, oraz suszone drożdże, całość mieszamy łyżką lub ręką..Do miski wlewamy 120 ml ciepłej wody , mieszamy ręką, gdy składniki się połaczą, ciasto drożdzowe przekładamy na stolnicę posypaną mąką i kilka minut wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ciasto miską na ok. 15 minut. Ciasto rozwałkujemy na placek i wykrawamy z niego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię