ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:318/1038)

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE / ROGALE MARCIŃSKIE 96

Rogale Marcińskie ( zwane również Świętomarcińskie ) to taki obowiązkowy Must Have w listopadzie. Na wszystkich blogach przepis na nie pojawia się już od początku miesiąca. Dziś i

Ostra na Słodko
Śliwki w occie na zimę 721

sprawdza się w domowej kuchni. Taki ocet okaże się idealnym dodatkiem do sałatek oraz marynat do pieczeni, a także innych mięs. Polecamy również inne pomysły na śliwki, min. pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką , a także proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju . Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Śliwki w occie na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Na Wypasie
Babka drożdżowa z twarożkiem i malinami 76

Święta przed nami a jak święta to babka musi być, przynajmniej u nas. Dziś propozycja na lekką i pyszna babę z serkiem i malinami. Jest wilgotna

Moje Małe Czarowanie
Wegański makowiec 115

jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany

Z notatnika dietetyka
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 198

drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę

Opowieści z piekarnika
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 103

rogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem

Moniki Smakołyki
Pączki z ziemniaków 89

rozmieszałam z zaczynem. Pozostawiłam do wyrośnięcia. Rozpuściłam masło. Jak zaczyn wyrósł, wlałam go do mąki i żółtek, dodałam też roztopione masło. Zagniotłam wszystko porządnie. Właściwie gniotłam dość długo, ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje poświęcenia mu czasu.  Pozostawiłam do wyrośnięcia.  Jak już ciasto wyrosło, zaczęłam porcjować na mniejsze kawałki. Z tej ilości ciasta wychodzi 14 pączków. Każdy kawałeczek nadziewałam powidłami

Pieprzyć z Fantazją
Szybkie paszteciki z soczewicą 141

Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki staropolskie 136

Odstawić do przestudzenia. 2. Sodę rozpuścić w mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje. 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą

Kuchnia domowa Ani
BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI – najlepsze! 115

Seria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim

Ostra na Słodko
PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE + FILMIK 88

Ciasto drożdżowe jest idealne do przygotowania słodkich lub słonych wypieków. Moje ciasto jest smaczne i puszyste, polecam każdemu je przygotować.  SKŁADNIKI :  500-550 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 220 ml ciepłego mleka ( 1 niepełna szklanka ) 50 g świeżych drożdży  80 ml oleju ( około 1/4 szklanka ) 1/2 szklanka cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Pampuchy z warzywami i szynką 121

brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką (u mnie misa do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość). Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na stolnicy oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką

Słodkie okruszki
Staropolski piernik dojrzewający 125

Odstawić do przestudzenia. 2. Sodę rozpuścić w mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało). 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania