gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość. 4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 12 części. Z każdego
Ugotowaćdynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na 12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g 500 g obranej dyni hokaido 15 cm grubego białego pora 12 plastrów szynki parmeńskiej
Gosia gotujedotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle
Kuchnia Beatydomu. I zapewne z różnym skutkiem. Ja zdecydowanie lubię pizzę na cienkim cieście, ale moje pierwsze próby dawno, dawno temu kończyły się na tym, że pizza wyglądała jak ciasto drożdżowe ;) była pulchna i wysoka. Ten przepis na ciasto spisałam kiedyś z jakiegoś programu kulinarnego (stawiałam wtedy pierwsze, samodzielne kroki w kuchni), podawał go Włoch, więc wiedział co mówi. Dodatkowo, niedawno
Kuchnia w opałachZapraszam dzisiaj na makowiec który zapewne gościł na Waszych świątecznych stołach Połączenie maku z bakaliami i ciastem drożdżowy to rozkosz dla podniebienia :) przepis na to ciasto znalazłam w książce Siostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam . Składniki na ciasto : 75 dag mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany kwaśnej 1/2 szklanki cukru
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki
Stare GaryJakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam! Pora nadrobić zaległości! Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera
Ostra na Słodkokostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać). Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek
Gospodyni Miejskacukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki
Gospodyni MiejskaRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej
prawdziwe jedzenieŚlimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Danie Pieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie
Kucharzycazastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych , kruchych rogalików, kruchych kulebiaczków można też podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach, piwne pierogi z kapustą, domowe grzanki czy groszek ptysiowy. Takie mini produkty doskonale nadają się jako zakąska do wytrawnych(...)Natomiast panierowane krokiety, takie klasyczne z naleśników, ale pokrojone na mniejsze porcje, w wersji mini były zawsze niekwestionowanym zwycięzcą gdy założyłam swoją rodzinę, podobnie zajadano się moimi pasztecikami z ciasta drożdżowego. Można też do barszczu przygotować bardzo postną, prostą i tanią wersję przekąski, krokiety ziemniaczane, przygotowywane z ziemniaków, obtoczone w jajku i w bułce tartej, smażone na rozgrzanym oleju. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 duże strucle(...)Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZACZYN DROŻDŻOWY 120 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe jajka 1 żółtko
ProstePesto.plJeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)wodę i drożdże z cukrem. Za pomocą robota kuchennego lub łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy
Ugotowaćgronie rodziny oraz przyjaciół WESOŁEGO ALLELUJA! I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła(...)razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią
Ciasteczkowy Potwór