ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:307/1038)

Drożdżowy kwiat z masą makową 180

Zachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi  , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne..ja dla urozmaicenia ciasto podzieliłam na 2 nierówne części i do mniejszej dodałam barwnik..zastanawiałam się tylko jaki...ale pierwszy w ręce "wpadł "barwnik zielony , więc ciasto jest biało -lekko

Moje domowe kucharzenie
Rzecz o wiśniach 256

zaczęłam sobie przypominać jak przez mgłę tamtą tartę. Dziś gdy znów trwa szaleństwo piłkarskie zataczam koło.    W dzisiejszej tarcie zdecydowanie królują wiśnie. Kiedyś uwielbiałam je  w cieście drożdżowym autorstwa naszej sąsiadki. Uważałam, że nie ma lepszego ciasta z wiśniami niż tamto zrobione przez nią. Nawet na swoją komunię zażyczyłam sobie właśnie to ciasto.  Po latach eksperymentuje

Przysmaki Karolki
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 171

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę(...)wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku - jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 149

kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki(...)stopić na patelni.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól,letnie mleko.Wyrobić ciasto.Gdy będzie odstawać od ręki lub naczynia wlewać porcjami ostudzony tłuszcz nie przerywając wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie

Niespełnione zdolności kulinarne
Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz 97

Właśnie jesteśmy po degustacji kilku pierwszych pączków z nadzieniem różanym i musimy przyznać, że bardzo nam smakowały. Wyrośnięte ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu z łatwością w części krążków zamknęliśmy owocowe nadzienie. Osobom niedoświadczonym w pieczeniu pączków polecamy usmażyć same wyrośnięte drożdżowe krążki, a po ich wystygnięciu nadziać je marmoladą. Udostępnij Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz – składniki(...)Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą masę. Przesiać do niej mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka. Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie

niecodziennikpary
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 225

resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce

Food Square
Pizza z patelni w dwóch wariantach 198

już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest  wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania(...)sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.  Drożdżowa pizza z patelni Pizza z patelni na drożdżach Inspiracja – klik Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania)  szczypta cukru  1,5 szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej (letniej

Fabryka pomysłów
Drożdżowe racuchy z bananami 405

zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru 40g drożdży 2 duże banany Wykonanie: - składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

Smakołyki Bereniki
Zajączki drożdżowe 179

znowu coś drożdżowego. Ostatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc. Składniki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.   Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch

Amatorka kuchenna
Migdałowe ciasto Babci Lusi 185

specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć

Ciastkozercy
Pączki z nadzieniem adwokatowym 279

Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej,  1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,  100 g świeżych drożdży,  6 żółtek

Z miłości do słodkości
Cynamonki dyniowe 81

Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem Drożdżówki z serem Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Racuchy drożdżowe CYNAMONKI DYNIOWE Przygotowanie : około 2 h 20 min Składniki ciasto drożdżowe: – 80 ml ciepłego mleka – 30 ml wody – 7-8 g drożdży suszonych (lub 25-30 g świeżych) – 180 g puree z dyni – 450 g mąki pszennej(...)cukru z podanej porcji i odstaw na 20 minut. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, puree z dyni, cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć. Przygotuj kolejne

nietylkopasta.pl
Ekspresowe paszteciki drożdżowe 96

Gotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja(...)zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu nie są dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami  pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania:   Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte

Wielki apetyt
Rogaliki krucho drożdżowe 178

słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy  ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce

Cynamonowe szczęście