ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:307/1038)

Knedle ze śliwkami 72

resztą? Ciasta ok, ale wiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja

Kardamonovy
Ciasto z czereśniami i budyniem 85

ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnym budyniowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. I oczywiście lekko cierpkie czereśnie podkreślające słodycz ciasta. To nasz ulubiony przepis na ciasto czereśniowe, który doskonale sprawdza się zarówno w sezonie jak i poza nim. Ciasto możesz przygotować również z czereśni z kompotu lub czereśni mrożonych. Do ciasta z czereśniami naszym(...)będziesz potrzebować nieco więcej cukru. Serek mascarpone, który dodaliśmy do budyniu, sprawia, że masa jest delikatna i bardzo kremowa. Ciasta z czereśniami przepisy, które często pojawiają się na naszych stołach, to kruche ciasto z czereśniami (także z kompotu) oraz ciasto drożdżowe z czereśniami. Coraz bardziej popularne są są też ciasta czereśniowe na zimno. Przepis na takie ciasto również niebawem ukaże

Kuchnia Na Wypasie
PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI 84

wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę.  Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć

Zrób to smacznie
Bułki z drożdżowe z twarogiem 104

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem twarogu. Użyłam twarogu sernikowego President.  Składniki ciasta: 35 dag twarogu 3,5 szklanki mąki typ 650 200 ml letniej wody 1 jajko 1 duża łyżka miękkiego smalcu po łyżeczce soli i cukru 1 opakowanie drożdży instant szczypta pieprzu mielonego Dodatkowo: słonecznik łuskany do posypania bułek           Wszystkie składniki umieścić

Praktyczna pl
Mołdawska placinta z serem 116

ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules. Placinta możesz też zrobić z ciasta drożdżowego. A jeśli totalnie brakuje Ci czasu wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.  Prosty chlebek z patelni nadziewany serem. Mołdawska placinta z serem proporcje

Cztery Fajery
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 125

wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnku, wlać mleko z proszkiem budyniowym i czekoladą, po czym mieszając podgrzewać, aż odpowiednio zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe

Passions hobbies life
Domowe bagietki do zapiekanek 125

rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę

VioletoweKucharzenie
Uszka z kapustą i grzybami 171

lepiące się do dłoni. Ciasto należy chwilę wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Skrawki ciasta również wkładamy do miski i wyrabiamy z pozostałym. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na lekko podsypaną mąką macie/blacie. Przy

Słodkie okruszki
Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta 193

wiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:).  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40g świeżych drożdży 3 łyżki oleju  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 500g pieczarek 2 duże cebule

Szefowa kuchni
Kruche ciasto z owocami i serem 160

gruszkami, to i gruszki udało mi się przemycić do tego wypieku. Do owoców najbardziej pasuje mi właśnie  kruche ciasto . No.. ale do owoców pasuje przecież równie dobrze ciasto drożdżowe, jednak ja tym razem postawiłam na pyszne kruche ciasto z kruszonką. Kruche ciasto z owocami i serem to pyszne kremowe ciasto z owocowym akcentem i chrupiącą kruszonką. Inna przepisy

MamaOskarka
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 464

lepiące się do dłoni. Ciasto należy chwilę wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Skrawki ciasta również wkładamy do miski i wyrabiamy z pozostałym. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na lekko podsypaną mąką macie/blacie. Przy

Słodkie okruszki
Odrywane bułeczki z dipem z fetą i pomidorami 174

minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się

Gospodyni Miejska
OPONKI SEROWE – najlepsze! 203

naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne. Są obłędne! Koniecznie spróbujcie! Uzależnicie się! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 319

MAKOWCE 5. Makowiec japoński  – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka  – ciasto francuskie nadziane masą makową  7. Rolada makowa  – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec  – kruche ciasto, masa makowa i serowa  SERNIKI 9. Sernik z toblerone  – ciasto na zimno przygotowane na bazie czekolady toblerone

Ugotować
Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado 195

papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Krewetki odsączyć z soku cytrynowego na sitku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym. Z ciasta wykrawać szklanką koła. Każde posmarować pastą pomidorową

Passions hobbies life
Drożdżowe ciasto z jagodami 155

reszta towarzystwa raczy się zwlec.  Nie doszłam jeszcze jednak do tego, żeby w niedzielę wstać i na śniadanie upiec świeże drożdżowe :) Ale to właśnie drożdżowe jest dobre i na drugi dzień, bo do ciasta dałam same żółtka (zostały mi po bezach). I jeśli chcielibyście spróbować, to zachęcam. Bo ja zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka

bistro mama
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 178

zdecydowanie się wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony.  Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy z rabarbarem 172

czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Kulicz, babka wielkanocna. 132

Kulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł.  Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska

Codziennik Kuchenny
Mini pizza na specjalne zamówienie 165

wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Jak ciasto podwoi objętość wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Słodkie bułki z serem 2206

Miękkie i delikatne drożdżowe bułki o złotym kolorze i serowym nadzieniu. Bułki z serem są bardzo smaczne, a podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity zapach

Przepisy Kulinarne
strucel z bananami 215

Proste ciasto drożdżowe:), które fajnie wygląda i dobrze smakuje :) Jak przygotować ciasto napisałem już kilka razy np. w   http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/04/buki-z-bananami.html Poza tym wszystko widać na fotkach więc jak ktoś chce, to na pewno sobie zrobi :) Banany zaplatamy w ciasto i już :) Smarujemy roztrzepanym jajkiem i jeśli chcemy dodajemy posypkę :) Pieczemy

chleba naszego
Pizza – kurczak, pieczarki, papryka, cebula, kukurydza, mozzarella 207

mieszamy łyżką. Następnie dolewamy wodę (ważne by nie była ani za ciepła, ani za zimna). Zagniatamy około 10 minut. Ja wykorzystuję w tym celu mikser i końcówki do ciasta drożdżowego. Wówczas wystarczy nam połowa z tego czasu i ciasto jest gotowe. Należy jednak miksować na wolnych obrotach. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk. Gdy mamy już wyrobione ciasto

Smaki Na Talerzu
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 189

domowe drożdżowe ciasto, tym razem z brzoskwiniami i słodką kruszonką. Mięciutkie, pachnące ciasto do kubka herbaty lub kawy w domowym zaciszu albo jako słodka przekąska na wakacyjnym pikniku. W każdym przypadku na pewno się sprawdzi. Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja  pochodzi z bloga " Kuchnia domowa Ani ")   40g świeżych drożdży ok. 2/3 szkl. cukru 1 szkl

Simply Food
Thermomix wg Aleex (TM5) 171

jest ze mną? Kupiłam Thermomix, aby przede wszystkim ułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować

W mojej kuchni
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 150

ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) 191

Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje ciasto dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański :) Składniki (na większą blachę): - 0,5 kg mąki, - 1 opakowanie drożdży suszonych, - 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie), - 1/2 szklanki oleju, - 1 szklanka letniego

Co na wege obiad?
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 204

ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy

Słodkie okruszki
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 231

robię w następujący sposób – do dzieży wsypuję przesiane i wymieszane suche produkty. Rozgarniam je na boki, w środek wlewam masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko. Hakiem do zagniatania ciast drożdżowych, na najniższej możliwej prędkości miksera (bo to ciężkie ciasto) zagniatam ciasto piernikowe około 6-7 minut, następnie wyjmuję je z misy i zagniatam na stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny na drożdżach 337

kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 183

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko

Smak mojego domu
W czym piec ciasto ??? 206

chcemy upiec jednocześnie dwa blaty ciasta wtedy jest to bardzo przydatna opcja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe  160-180  stopni przez  15 do 50 minut.  Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strudel z jabłkami i orzechami 223

cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g

W kuchni wieczorem
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 229

cienkie półplasterki   1-2 zielone chili pokrojone w plasterki Wymieszać wszystkie składniki w misce . Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne.   Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm Spłaszczyć na posypanej mąką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka z różową pianką 360

ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera).  Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie

Gospodyni Miejska
Pączki (bardzo pulchne) 162

moje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki. Pączki robi się z ciasta drożdżowego, kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis

IMPRESJA SMAKU
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 263

cienko pokrojonego bekonu - sól - pieprz Przygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 250 st. (funkcja góra/dół). Mąkę i sól wymieszać w misce na średnich obrotach wkładką do ciasta drożdżowego, dodając po trochu wodę i oliwę. Miksować aż ciasto przestanie się kruszyć. Wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 172

Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się

bistro mama
Kruche donaty z białą czekoladą 188

naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne. Biała czekolada , to taka kropka

Ostra na Słodko
Kurtosze 470

Węgierski  kurtoskalacs , starocesky trdelnik i polski komin. Kurtosze robi się z ciasta drożdżowego, tylko mąka, mleko ,drożdże ,cukier i trochę masła. Ciasto się zagniata, formuje długie paski na grubość palca, nawija na grube wałki i opieka. I tutaj przyda się pomysłowy Dobromir. Próbowałem  kilka sposobów i najlepszy okazał się kuchenny wałek. Składniki na 4-5 kominków. 250g mąki

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowy kwiat z masą makową 172

Zachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi  , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne..ja dla urozmaicenia ciasto podzieliłam na 2 nierówne części i do mniejszej dodałam barwnik..zastanawiałam się tylko jaki...ale pierwszy w ręce "wpadł "barwnik zielony , więc ciasto jest biało -lekko

Moje domowe kucharzenie
Rzecz o wiśniach 250

zaczęłam sobie przypominać jak przez mgłę tamtą tartę. Dziś gdy znów trwa szaleństwo piłkarskie zataczam koło.    W dzisiejszej tarcie zdecydowanie królują wiśnie. Kiedyś uwielbiałam je  w cieście drożdżowym autorstwa naszej sąsiadki. Uważałam, że nie ma lepszego ciasta z wiśniami niż tamto zrobione przez nią. Nawet na swoją komunię zażyczyłam sobie właśnie to ciasto.  Po latach eksperymentuje

Przysmaki Karolki
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 162

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę(...)wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku - jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 141

kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki(...)stopić na patelni.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól,letnie mleko.Wyrobić ciasto.Gdy będzie odstawać od ręki lub naczynia wlewać porcjami ostudzony tłuszcz nie przerywając wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie

Niespełnione zdolności kulinarne
Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz 90

Właśnie jesteśmy po degustacji kilku pierwszych pączków z nadzieniem różanym i musimy przyznać, że bardzo nam smakowały. Wyrośnięte ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu z łatwością w części krążków zamknęliśmy owocowe nadzienie. Osobom niedoświadczonym w pieczeniu pączków polecamy usmażyć same wyrośnięte drożdżowe krążki, a po ich wystygnięciu nadziać je marmoladą. Udostępnij Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz – składniki(...)Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą masę. Przesiać do niej mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka. Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie

niecodziennikpary
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 212

resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce

Food Square
Pizza z patelni w dwóch wariantach 185

już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest  wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania(...)sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.  Drożdżowa pizza z patelni Pizza z patelni na drożdżach Inspiracja – klik Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania)  szczypta cukru  1,5 szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej (letniej

Fabryka pomysłów
Drożdżowe racuchy z bananami 390

zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru 40g drożdży 2 duże banany Wykonanie: - składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

Smakołyki Bereniki
Zajączki drożdżowe 168

znowu coś drożdżowego. Ostatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc. Składniki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.   Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch

Amatorka kuchenna
Migdałowe ciasto Babci Lusi 178

specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć

Ciastkozercy
Pączki z nadzieniem adwokatowym 265

Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej,  1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,  100 g świeżych drożdży,  6 żółtek

Z miłości do słodkości
Cynamonki dyniowe 72

Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem Drożdżówki z serem Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Racuchy drożdżowe CYNAMONKI DYNIOWE Przygotowanie : około 2 h 20 min Składniki ciasto drożdżowe: – 80 ml ciepłego mleka – 30 ml wody – 7-8 g drożdży suszonych (lub 25-30 g świeżych) – 180 g puree z dyni – 450 g mąki pszennej(...)cukru z podanej porcji i odstaw na 20 minut. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, puree z dyni, cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć. Przygotuj kolejne

nietylkopasta.pl
Ekspresowe paszteciki drożdżowe 88

Gotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja(...)zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu nie są dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami  pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania:   Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte

Wielki apetyt
Rogaliki krucho drożdżowe 168

słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy  ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania