stało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka
Słodkości i nie tylkoPrawdziwe, purpurowe złoto otulone lekkim i puszystym ciastem... To muszą być JAGODZIANKI! Symbol lata i beztroski - spróbujcie już dziś! Artykuł JAGODZIANKI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEzagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli(...)pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę całość wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku otwieramy puszkę z mieszanką meksykańską, której zawartość odsączamy na durszlaku. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne. Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem papiera(...)pergaminowego Stella –świetnie się sprawdza do różnych wypieków. Składniki na 20 dużych bułeczek: Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 2 torebki suszonych drożdży 20 dag cukru 20 dag masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 1 litr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 małe
Wanilia i KardamonUwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić(...)sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Ostra na SłodkoLubię ciasto drożdżowe, lecz jestem niecierpliwa, nie mogę doczekać się kiedy wyrośnie;). Ten przepis jest z cyklu tych bezproblemowych - ciasto rośnie tylko 20 minut i możemy przejść do kolejnego etapu pracy. Jak na wypiek drożdżowy są bardzo szybkie. 600g mąki 1 szklanka mleka 45g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka L 100 ml oleju 1 mała(...)letnim mleku, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. Po tym czasie dodajemy mąkę, mleko, jajka i olej. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je, na środek wykładamy łyżkę masy makowej, formujemy bułeczki. Układamy je w niewielkich
Szefowa kuchniSobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta(...)klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno ja jak i dzieci wypatrywaliśmy
dom-agi.plMcDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale(...)się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ *** Oczywiście na dziecięcym przyjęciu
Blog z ApetytemKlasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej. Składniki: 360g mąki pszennej 65g masła extra 36g świeżych drożdży 100g cukru 2 jajka 130ml mleka 850g masy makowej szczypta soli Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny(...)Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
Szalona Kuchnia EwelinyPączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą(...)soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy
Wanilia i KardamonDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryPrzygotowanie takiego koszyka jest dość łatwe, wymaga jednak dokładności. Dziś piekłam swój i chcę Wam "na gorąco" pokazać jak zrobić taki koszyk :) Zapraszam Do zrobienia koszyka potrzebujemy dowolnego ciasta drożdżowego. Może być słodkie lub chlebowe. Ja robię z chlebowego. Czyli: do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumaku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości. Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach. Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier(...)żdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. °Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce zalać wrzątkiem migdały
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowa pizza na cienkim cieście z kurczakiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 270 kcal Domowa pizza na cienkim cieście z przyjemnie chrupiącą obwódką. Pizza z kawałkami ziołowego kurczaka i słodkimi ziarnami kukurydzy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZĘ 250 g mąki(...)odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczki aż rozczyn drożdżowy zwiększy objętość. Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj sól i wymieszaj. Wlej olej, pozostałą część letniej wody i aktywny zaczyn drożdżowy. Wymieszaj początkowo łyżką, kiedy masa się złapie wyłóż ją na kuchenny blat. Dłońmi wyrób gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut. Z ciasta uformuj kulkę, przełóż z powrotem
ProstePesto.plKlasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta soli(...)dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta
Szalona Kuchnia Eweliny