Propozycja na weekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś, bo po drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)żółtka ubić z pozostałym cukrem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn drożdżowy i olej. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową
Agusiowe smakołykidomowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree(...)sól przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać puree z dyni, oliwę i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość
wyzwania kuchenneScroll down for recipe in English. Kocham drożdżowe wypieki. Pomyślałam, że oprócz drożdżowego makowca muszę mieć na święta jeszcze inną drożdżową opcję. Tak zrodził się pomysł, by zarobić ciasto drożdżowe o smaku piernika. Do tego nadzienie migdałowe i mamy iście królewskie drożdżówki w klimacie świąt :) Składniki: (7 sztuk) Zaczyn 30 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłego mleka 2 łyżki cukru
Delicious PlaceAromatyczny, drożdżowy wianek, intensywnie cynamonowy, doskonały na weekendowe śniadanie. Smakuje dobrze zarówno z dżemem jak i masełkiem. Prosty w formowaniu i pieczeniu. Najbardziej lubię, gdy z piekarnika wydobywa się ten głęboki aromat cynamonu. Zainspiruj się! :) Składniki: Ciasto : 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka 3 łyżki cukru(...)dodać do niej cukier, jajko, wodę i dobrze wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże oraz stopione masło. Całość dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). W razie potrzeby dodać troszkę mąki. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cynamon wymieszać
Nastoletnie WypiekanieProste przepisy zaskakują najbardziej...Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest bardzo puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy(...)cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku WYKONANIE Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów
cool and mintyPrzepis na racuchy drożdżowe z jabłkami jest prosty i szybki. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, jak w przypadku innych ciast drożdżowych, a pomimo to racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie, bez wyczuwalnego zapachu drożdży. Czas przygotowania: 20 min Czas oczekiwania: 55 min Czas smażenia: 20 min Składniki: (na 10 sporych racuchów) 250 g mąki (1,5 szklanki) 20 g świeżych(...)czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość) Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm) Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką
Słodki Blogsezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami. Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie. Kołacz śląski z rabarbarem i posypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka wiórek(...)niewielkiej ilości mleka - odstaw na 10 minut. Jaja ubij z dodatkiem 10 dag cukru. Dodaj wyrosnięty zaczyn drożdżowy do jaj oraz mąkę. Wyrabiaj ciastodopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Ułóż je na blasze. Rozłóż na nim rabarbar, posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze około 10 min po czym wstaw
Gotuj Sam!śliwki od razu uznał, że szykuje się placek z nimi. No i wiadomo, kiedy on prosi, nie umiem odmówić. Najczęściej ze śliwkami piekę ucierane ciasto, ale tym razem na wyraźnie postawioną prośbę powstał klasyczny placek drożdżowy z kruszonką. Jedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić dodając ciemne kakao. I szczerze powiem, że dobrze czasem zrobić coś jak drzewiej bywało. Dzięki temu(...)Mieszam wszystko podlewając stopniowo mleko. Jako ostatnie dodaję płynne masło i wyrabiam ciasto około 10 minut. Oczywiście całe to zagniatanie można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam takiej robiąc drożdżowe ciasto lub chleb. W czasie wzrostu ciasta mieszam wszystkie składniki kruszonki
I tu będę miała takie tekrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g(...)jajkiem i posypujemy cukrem demerara). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą to propozycja nie tylko na wykorzystanie pozostałości ciasta po pasztecikach. Ciastka są pyszne, więc warto je zrobić nie czekając „na okazję”. Okazją niech będzie trwający karnawał. Z tego samego ciasta można zrobić rogaliki
mojewypiekiinietylkopiekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować. Smacznego!!! P.S. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze
Kuchnia domowa Animiękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów. Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić mu rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej. Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę domowych bułek mieszanych ze zdrową mąką. Przepis możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodać(...)ciasta Waszą ulubioną mieszankę ziaren lub odrobinę suszonych ziół. Poleca, smacznego:) Jeśli chcecie wiedzieć, jak prawidłowo zagnieść ciasto na domowe bułki, obejrzyjcie mój film- przepis na pyszne bułki paprykowe (film TUTAJ) Polecam też bułki drożdżowe po włosku - przepis TUTAJ. Przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży
Lekcje w kuchniciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki, cukru, wbić jajko oraz wlać ciepłe mleko. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione ciepłe masło. Tak wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około(...)minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W połowie ilości kół mniejszą szklanką wykrawać mniejsze kółka. Powstałe obręcze skręcić w połowie tworząc kształt 8. Jedną pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś na wzór
Nastoletnie Wypiekaniemleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka szczypta soli 50 g masła lub palmy 3 łyżki cukru Do ciasta możesz też dodać cukier wanilinowy lub skórkę otartą z cytryny. Kruszonka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na chałkę drożdżową Wykonanie : Nastawiamy rozczyn aby zaczął pracować(...)przecierając je w palcach. Do miski wrzucamy mąkę, jajka, cukier i sól a następnie rozczyn (po ok. 15 min. powinien mieć lekko piankową konsystencję). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego, dodając stopniowo lekko przystudzone masło. Wyrabiamy do połączenia składników a następnie odkładamy pod ściereczką do wyrośnięcia, na około godzinkę. Po tym czasie dzielimy ciasto
Do Garów!puszystą masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodaj nasionka wydłubane z przekrojonej laski wanilii. Kogel mogel połącz z zaczynem drożdżowym, spirytusem, przesianą mąką pszenną i odrobiną soli. Masę wyrób najlepiej mikserem planetarnym z końcówką zakończoną hakiem. Możesz wyrobić ciasto dłońmi, będzie to nieco trudniejsze gdyż(...)ciasto będzie mocno kleiste. Pod żadnym pozorem nie dodawaj większej ilości mąki pszennej, gdyż pączki wyjdą twarde. Do ciasta wlej wystudzone, płynne masełko i ponownie wyrób do momentu całkowitego wchłonięcia tłuszczu i ujednolicenia masy. Ciasto na pączki pozostaw w dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny – najlepiej położyć dzierżę.. Ciasto drożdżowe powinno
ProstePesto.plsame pod moim czujnym nadzorem je przygotowały – mieliśmy przy tym mnóstwo fajnej zabawy. Możecie od razu przygotować większa ilość ślimaczków – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM Składniki: Ciasto : 400g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego(...)jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy cienko kremem czekoladowym, potem prażonymi jabłkami, zwijamy w roladę. Potem ostrym
Dorota Smakuje