ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:294/1072)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 147

Pyszne ciasto drożdżowe z owocami mogę jeść o każdej porze. To rozpusta, wiem ale uwielbiam. Śliwki jeszcze nadal są w sklepach, więc warto jest zrobić, nie jest trudne, wystarczy trochę czasu a będziecie tak jak ja cieszyć się pysznym, drożdżowym ciachem. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy kompot 216

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 205

Pyszne ciasto drożdżowe  bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju 9 dag drożdży

Pani na deser
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 190

długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików. Po upieczeniu rogaliki lukrujemy i posypujemy suszonymi płatkami róż 🌹 Dzięki temu nie tylko smakują wyśmienicie

Kuchnia MagdaLeny
Pizza 284

łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano Dodatki: szynka mozzarella ananas papryka pieczarki Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Miksować około 15 minut aż ciasto będzie jednolite. Lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1/5 godziny.  Ciasto przełożyć na lekko

Ala piecze i gotuje
Pizza o smaku hamburgera 277

bardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych.   Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po 7 minutach nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma

Karo in the Kitchen
DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 154

Mięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można

Pieguskowa Kuchnia
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 214

kruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym.  Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:)  Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami.  Do kruszonki dodaje różne aromaty

Rusty Fork
Puszyste pączki 450

puszystą masę.  Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny

Gospodyni Miejska
Kulebiaczki 163

ciasto: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta

Gotowanie jest łatwe
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 189

cukiernictwie, ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego

Trzeci talerz
Tarta ziemniaczano serowa 318

Jesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy

IMPRESJA SMAKU
Buła z parówką na drugie śniadanie 238

najbardziej pasuje na drugie śniadanie? Oczywiście, że pożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką(...)pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę żytnią, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto

Grunt to przepis!
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 173

zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba.  Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady(...)były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy

bistro mama
Warkocz drożdżowy z boczkiem i cebulą 157

Ciasto drożdżowe można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. W wersji wytrawnej z boczkiem i cebulą świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w koszulce na śniadanie albo z masełkiem ziołowym, czosnkowym czy chrzanowym. Warkocze są bardzo mięciutkie i smaczne. WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM Składniki: (na 2 duże warkocze) 750 g mąki 400 ml mleka 20 g drożdży(...)drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze.  Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu

Bon appetit mon amie
Paszteciki z pieczarkami i serem z ciasta francuskiego 217

dawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kulebiak z karpiem 184

Ciasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól

Gotowanie jest łatwe
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 275

zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. W przypadku tego chleba moje ciasto wyrastało przykryte wilgotną ściereczką lnianą

Karo in the Kitchen
Kapuśniaczki 182

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula

Gotowanie jest łatwe
rogale marcinskie 160

Ciasto: 1 szklanka cieplego mleka 1 lyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g

w mojej kuchni
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 183

wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem  czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g

potrawyregionalne
Jagodzianki 140

ciasto 800 g mąki 125 g margaryny 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka 300-400 g jagód 3

Gotowanie jest łatwe
Pizzerinki 187

ciasto podstawowe 0,5 kg mąki pół łyżeczki soli łyżka cukru 25 gr oleju szklanka letniej wody 10 gr drożdży wykonanie; Drożdże rozpuścić w wodzie z

Gotowanie jest łatwe
Kulebiak 165

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula

Gotowanie jest łatwe
Paszteciki z kapustą i grzybami 174

ciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula

Gotowanie jest łatwe
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 298

Bardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się

Kuchnia Pokoleń
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 342

bardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma

Karo in the Kitchen
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką 171

Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)   2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła

Kto ugości moich gości?
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 242

wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 187

Pyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową!  Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami 212

stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 207

Ciasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z malinami i jagodami 150

Słodko-kwaśne ciasto drożdżowe. Zrobione na bazie przepisu na drożdżówki z jagodami . Nasze urlopowe :) Pozdrawiam więc urlopowo! Czytaj więcej

bistro mama
Kulebiak z komosą ryżową 193

Bardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej

bistro mama
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 193

kuskus,  Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś  przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,   Michał babkę ziemniaczaną,  Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a  Przemysław z Luizą   babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę

Słodkie Przyjemności
Chałka 479

Kto nie lubi chałki zjeść na śniadanie?  Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą? A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie

Miksturownik
Chlebek Pita 228

blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego! Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie.  Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki

Stare Gary
bagietka 243

Ostudzić na kratce. w maszynie do chleba Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego! Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 228

łyżeczki suchych drożdży  przygotowanie Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 223

maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć

Stare Gary
Makowiec 252

kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około

Kolizje Smaków
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 702

Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się

Słodko-Słony Świat Ilony
Kluski z makiem i bakaliami 233

wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy

Gospodyni Miejska
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 406

zieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 1843

Pyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g Mleko 350ml Jajko 2 jajka Masło 60g, miekkiego Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Dodatkowo Masło 50g, […] The post Paszteciki z kapustą

Kulinarne Przeboje
Chleb tygrysi 232

powierzchni pojawią się bańki. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać wszystkie składniki na chleb i za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego(hak) wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Ala piecze i gotuje
Holenderskie pączki z rodzynkami i pomarańczą 197

minut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne

Niezły Młynek
Pierogi pieczone z farszem z kapusty i grzybów 168

Wege-pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z tradycyjnym farszem kapuściano - grzybowym. Można je serwować z dowolnym ulubionym sosem, okraszone masłem i posypane ziołami. Najlepiej smakują na gorąco, popijane czystym barszczem . Pierogi pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Ciasto Składniki (Porcji: 18 sztuk) ok. 1/2 kg mąki pszennej, przesiej przez sitko 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)się połączyły powstały rozczyn odstaw w ciepłe miejsce, nakryj z wierzchu ściereczką i pozostaw do momentu, aż podwoi swoją objętość przesianą mąkę połącz z rozczynem drożdżowym, jajkami i solą dodaj wyrośnięty rozczyn wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie się przyklejać do dłoni (w razie konieczności dodaj więcej mąki) - możesz do tego celu użyć robota kuchennego gotowe ciasto odstaw w ciepłe

Szybko Szybkowar
Rolada ze szpinakiem 198

Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie i moją córeczkę pyszną roladą drożdżową ze szpinakiem. Tak strasznie mi posmakowała, że postanowiłam sama ją upiec. Rolada drożdżowa ze szpinakiem Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 60 dkg mąki, 15 dkg margaryny, 4 dkg drożdży, 3 żółtka, jajko, 2 łyżeczki cukru, masło, sól, pieprz. Wykonanie: Szpinak(...)rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy

paapilotkaa
Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne 169

drożdży ale kiedyś się wyłamałam i zrobiłam w plastikowej miseczce - zaczyn nie wyszedł. Aha i podobnie jest z przeciągiem. Za nic w świecie nie można robić zaczynu czy innego drożdżowego ciasta w przeciągu ;) Może i są to jakieś przesądy ale ja się do nich stosuję :) (podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się(...)objętości. Jeśli drożdże "nie ruszą" tzn są stare i z wypieku nic nie będzie. Gotowy rozczyn dodać do składników na ciasto (ważne jest, aby składniki te były w temperaturze pokojowej).   Mam nadzieję, że mój sposób na zaczyn drożdżowy Wam się spodoba i będzie Wam wychodził :) Udanych drożdżowych wypieków

CookYourself