ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:288/1072)

Pieczone pączusie 138

Tym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i

AleTorcik
Pieczone pączusie 138

Tym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i

AleTorcik
Drożdżowe ślimaczki z dynią 164

się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „ Potrawy z dyni „… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej niż dwie osoby – inaczej(...)niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dynią Składniki na 15 niedużych bułeczek: 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 1/4 szklanki letniej wody 1/3 szklanki letniego mleka 1 duże jajko, roztrzepane 3/4 szklanki puree z dyni* 1 łyżka masła, roztopionego 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej

UgotujmyTo.pl
Bienenstich - użądlenie pszczoły 187

Jakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę

Moje domowe kucharzenie
Bułki z pokrzywowym pesto 165

Zbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika(...)letniej wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor

Apetyczna babeczka
Pączki 123

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)wyrabiam ciasto ręką. Z ciasta na pączki tworzę kulę i przykrywam bawełnianą ściereczką. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stosuję metodę podobną do przygotowania zaczynu – odstawiam do lekko nagrzanego piekarnika (maksymalnie do 35 st. C.). Po godzinie czasu ciasto powinno zdecydowanie podwoić swoją objętość. Zanim zacznę z niego formować pączki chwilę je wyrabiam. Ciasto drożdżowe dzielę

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową 146

Szybkie i smaczne ciasto do kawy. Składniki: Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta  tłuszcz Sposób przygotowania(...)zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka i dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć

Bajeczna Kuchnia
Placek drożdżowy z rabarbarem 203

pory rzadko robiłam ciasta drożdżowe i myślę, ze to był błąd, bo to ciasto było tak pyszne, ze można byłoby zjeść cał ą blaszkę. A rabarbar, który już się kończy nadaje temu ciastu oryginalnego, orzeźwiającego smaku. Krotko mówiąc jest wyborne i polecam każdemu póki jeszcze można go kupić, albo można zrobić je z innymi leśnymi owocami. Będzie równie pysznie. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 216

taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła  - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu(...)rozczyn podwoił swoją objętość.  Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp mąką i odstaw na godzinę

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 277

miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 części. Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie kruszonką. Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut

Ostra na Słodko
BUŁECZKI PODWÓJNIE CYNAMONOWE 101

Bułeczki drożdżowe w formie zakręconych ślimaczków. Ze słodkim wilgotnym, cynamonowym nadzieniem w środku i chrupiącą kruszonką na zewnątrz. Są lekkie, puszyste i mięciutkie. Doskonałe do popołudniowej kawki lub zimowej herbatki.   Ciasto szybko się wyrabia, nawet bez użycia miksera. Już po kilku minutach mieszania robi się zwarte , plastyczne i odchodzi od ścianek miski. Ważne, aby miało czas na wyrośnięcie(...)stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy do rozpuszczenia.  Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko oraz roztopione masło. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub energicznie mieszamy łyżką (ciasto jest kleiste, dlatego nie zagniatamy dłońmi), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów

cool and minty
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15430

nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia. 1. Grzanki śródziemnomorskie Serowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki.  2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołami Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z rabarbarem 237

drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące

Ciastkozercy
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 205

zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego(...)rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego mleka). Tak przygotowane, dobrze wyrobione

Rozpustne gotowanie
Ciasto z żurawiną i masą cynamonową na zakwasie 104

Kolejny miesiąc za nami i nadszedł czas na Piekarnię Amber. Nasz wypiek potraktuje jako babkę na Wielkanoc i pod tym kontem ją upiekłam. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a to jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo smakowite. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Gucia i polecam do niego zajrzeć i skorzystać nie tylko z tego jednego przepisu. Do pieczenia babki potrzebny

Moje Małe Czarowanie