feta. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić
Gospodyni Miejskatemp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam 3 pierożki i jestem najedzona :)). Do pierożków zrobiłam sos majonezowo-jogurtowy z kolendrą, ale możecie je podać z sosem czosnkowym lub w ogóle pominąć - i tak są wyśmienite :) Danie klasycznie przyrządza się z jagnięciną(...)Teraz przygotujemy ciasto. Do szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut
My Culinary ArtPrzekładaniec drożdżowy pojawiał się w domu tylko na święta. Ciasto ma w składzie bardzo dużo orzechów, które wtedy, jeśli nie miało się babci na wsi z rosnącym w ogrodzie orzechem, należały o towarów luksusowych Ciasto jest kruche, chrupiące i naprawdę smaczne. Można też wprowadzić nutkę dowolności w dodatkach. Orzechy można zastąpić migdałami, można też dobrać ulubiony dżem. Przekładaniec ma niewiele(...)śmietanki słodkiej 30% Drożdże zasypuję cukrem i zalewam podgrzanym lekko mlekiem, mieszam i odstawiam. Do miski wsypuję mąkę, siekam masło i dodaję zaczyn drożdżowy (drożdże nie muszą rosnąć). Całość zagniatam i dobrze wyrabiam. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część będę rozwałkowywać do wielkości blaszki (u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia
Słodki sentymentponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli i gruszek, doskonały do kawy czy herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu i na pewno każdy da sobie radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in English Wieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec) Składniki na ciasto: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant(...)minut, do pojawienia się piany na powierzchni, po czym wmieszaj żółtko i masło. W dużej misce miksera wymieszaj mąkę z solą, po czym dodaj mieszankę drożdżową. Miksuj na średnich obrotach aż powstanie jednolite ciasto, zmniejsz obroty i miksuj kolejne 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dochodziło od ścianek misy. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodaj odrobinę mleka
karmelowydanego ciasta. Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :) No i okazało się, że "kuch" w oryginale to proste, drożdżowe ciasto pochodzące z kuchni warmińsko-mazurskiej i ... nie wiem jakim cudem przywędrował on do naszej kujawskiej kuchni?! W każdym razie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kuchy, czy to proszkowe(...)drożdżowe. Dziś będzie kuch z jabłkami. Proste ucierane ciasto z jabłkami, które znalazłam na blogu BERENIKI TUTAJ . Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak. Ciasto robi się dosłownie 15 minut, co dla współczesnych, zabieganych pań domu jest dodatkowym walorem :) Składniki: 2 szkl. mąki 3/4szkl. cukru (w oryginale jest 1szkl
Walijskie PichcenieZostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa(...)białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia) Inspiracją był przepis pochodzący z książki " Ciasta drożdżowe. Słodkie i wytrawne " Tadeusza Barowicza, ale zamiast migdałów dodałam rodzynki i zmniejszyłam proporcje o ponad 60%, bo dla nas ciasto z kilograma mąki to nieco zbyt dużo. Zredukowałam też
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRogale marcińskie z białym makiem Rogaliki drożdżowe z białym makiem czyli rogale marcińskie. Rogaliki z białym makiem to historia, która przetrwała do dziś. Tradycyjne ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie z białego maku i bakalii. Takie pyszne rogale drożdżowe można przygotować z białym makiem jak i z makiem niebieskim. Jak zrobić biały mak do rogali? Rogale z białym makiem wzorowane(...)powodzeniem. Jak zrobić pyszne rogale świętomarcińskie? Marcińskie rogale z białym makiem Biały mak mielony znakomicie się sprawdzi jako baza do nadzienia. Możesz przygotować rogale z ciasta francuskiego, rogale kruche jak i te najpopularniejsze rogaliki drożdżowe. Jeżeli nie masz czasu lub warunków, równie dobrze możesz przygotować rogaliki z białym makiem z puszki. Kiedyś był on dostępny tylko w sprzedaży wysyłkowej. Dziś
Dieta moja pasjaDawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate. Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą ! Składniki: Ciasto na około 15-18 sztuk 80 dag mąki pszennej luksusowej ½ szklanki jaglanej kaszy
Wanilia i Kardamonzrolować po obłożeniu farszem, ale ja tym razem zrobiłam w cieście małe wgłębienie i tam nałożyłam trochę pasty paprykowej, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację(...)haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy farsz: wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 16 kawałków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżówka ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z końcem lata i początkiem jesieni. Takie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce
Kuchnia z widokiem na ogródOdstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram. Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam(...)posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa. Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier
wesoła kuchniaMięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać ! Składniki na dużą blachę 25/38 cm Ciasto: 75 dag mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłego mleka 10 dag roztopionego masła
Wanilia i KardamonPrzygotowanie: Do plastikowej miski (u mnie specjalna do wyrobów drożdżowych z pokrywką, jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła miska i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy 2 opakowania drożdży instant i sól himalajską. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i ciepłą (! nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie odchodzić swobodnie(...)ręki. Ręce podczas wyrabiania można obsypać delikatnie mąką, jeśli ciasto zbyt się klei. Z ciasta formujemy „kulę” i wkładamy do miski (jeśli nie macie specjalnej miski do ciast drożdżowych – śliskie boki, możecie przed włożeniem ciasta spryskać miskę delikatnie oliwą z oliwek). Miskę zamykamy lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Słodkie okruszki