Wielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni
dolcevitainmykitchenBułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami przygotowałam z ciasta drożdżowego. Są one mięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem. Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek . Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami Składniki: 400g mąki pszennej 350g zsiadłego mleka 130g cukru pudru 25g drożdży 50g masła
Smakołyki Berenikidrożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto
Cakes By Kejtmijających wakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki to symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe(...)pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto: 2,5min//interwał. Artykuł Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plMięciutkie jak poduszeczki, ślimaczki z ciasta drożdżowego. Dodatki mogą tu być według uznania. Co kto lubi, albo co akurat jest w lodówce. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Dzięki temu, że jest w nim sporo tłuszczu, nie trzeba podsypywać go mąką na stolnicy. Gotowe ślimaczki można zamrozić i później odgrzewać w piekarniku. Kiedy robię ślimaczki
Agusiowe smakołykismażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków(...)które oznacza kokardkę, ale w zależności od regionu bywają nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie
Moja smaczna kuchniawody letniej - 1g cukru - 25g świeżych drożdży II etap - 1. ciasto - wyrośnięta biga - 1/2 żółtka L - 30g wody letniej - 55g mąki - 4g cukru III etap - 2. ciasto - 1 ciasto - 1/2 żółtka L - 50g wody letniej - 100g mąki - 25g drożdży świeżych - 5g cukru IV etap - 3. ciasto -3 żółtka L - 5 jajek L - 500g mąki - 180g cukru - 150g masła - 1 łyżeczka(...)mała pod koniec przełożyłam ciasto do innej misy, dodałam resztę cukru, mix ze skórek i miodu i wyrobiłam ręcznie jednolite ciasto. Do niego na koniec znowu ręcznie wmieszałam stopniowo miękkie masło, a gdy już całkiem zaniknęło w cieście, wyrabiać dalej, aż będzie elastyczne i da się wyciągną w prawie przeźroczystą wstążkę ciasta bez rozrywania. Dopiero teraz dodać rodzynki
I tu będę miała takie tewody, dodajemy cukier i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na bok, aby drożdże „ruszyły”. Do miski wlewamy nasz jogurt, dodajemy nasz zaczyn drożdżowy i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale też leciutko klejące. W razie(...)potrzeby dodajemy więcej mąki (wszystko też zależy od mąki, ja dziś dodałam dodatkowo 2 łyżki). Ciasto przykrywamy ściereczką lub pokrywką (jeśli tak jak ja macie miski do wyrobu ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Po tym czasie ręce smarujemy delikatnie olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy 6 bułeczek. Bułeczki układamy
Słodkie okruszkiZapraszam na nowy przepis - pyszne i proste rogaliki drożdżowe z marmoladą , które można nadziać czym się chce. Ciasto drożdżowe jest delikatne i bardzo miękkie dzięki dużej ilości masła i śmietany , dlatego rogaliki znikają błyskawicznie. Jednak należy mieć na uwadze, że jak każdy wypiek drożdżowy, na drugi drugi dzień rogaliki będą już nieco twardsze, ale nadal pyszne
Kawa z mlekiemDrożdżowe paluchy z serem to pyszny pomysł na wyborne śniadanie na słodko czy deser do popołudniowej kawy. Wychodzą mięciutkie i puszyste. Skuszą nawet największych niejadków! Składniki na drożdżowe paluchy z serem (około 16 sztuk): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 650 mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Masa serowa(...)miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm. Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową. Następnie ciasto
e-PrzepisyKulinarneogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację(...)oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później znalazłam inne sposoby przygotowywania ciasta na beignets, takie "rosnące nocą", bardzo lubię tę formę przygotowywania drożdżowego ciasta i następny razem wypróbuję. Ale tak, jak jest, jest pysznie, polecam więc:) składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe
6nieboWpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę dni temu udał mi się perfekcyjnie). Na zdjęciach ciasto wyglądało super, ale w sumie no czego się spodziewać. Jakby komuś ciasto nie wyszło, nie publikowałby przepisu ze zdjęciami, które(...)tylko do połączenia składników. Do tortownicy wykładamy ciasto, układamy owoce, które lekko wbijamy w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika, ciasto pieczemy około godziny – do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja ciasto piekłam w tortownicy o śr. 24 cm. Podobne przepisy: Ciasto z owocami Ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami Artykuł Ciasto jogurtowe
KardamonovyPrzy częstym pieczeniu, niektóre produkty spożywcze trzeba mieć zawsze pod ręką, bez nich zrobienie ciasta jest niemożliwe. W dzisiejszym artykule przedstawimy listę rzeczy, które są niezbędne przy pieczeniu. Gdzie kupować cukiernicze produkty spożywcze? Kiedy się dużo piecze, trudno jest wyposażać swoją kuchnię w produkty z osiedlowego sklepu . Zdarza się, że potrzeba ogromnej ilości mąki lub cukru, kiedy sklep wprowadza ograniczenie(...)przyrządzania ciast czy babeczek. Skupimy się na produktach spożywczych, bez których pieczenie byłoby niemożliwe. To właśnie te produkty zawsze musisz mieć w kuchni, dzięki nim bez problemu zrobisz ciasto nawet bez przygotowania . Jajka Jajka to kolejna ważna rzecz przy pieczeniu, warto mieć przynajmniej kilka sztuk w lodówce, zazwyczaj 2 jajka wystarczą, by móc upiec ciasto drożdżowe . Większa ilość będzie potrzebna
Słodkie okruszkiciasto jest na dzisiejsze czasy; oszczędne, a więc tanie, szybkie do zrobienia i smaczne:) Składniki : 30-35 dag mąki pszennej typ 550 15 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 3/4 szklanki ( szklanka o poj. 250 ml) słodkiego mleka lub średnio gęstej śmietany, ja dałam pół na pół 15 g proszku do pieczenia ok. 20 szt.wypestkowanych śliwek węgierek cukier puder(...)śliwki ułożyć skórką do dołu na cieście Piec ok. 50 min w temp. 180 *C Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Przepis znalazłam w starej książce: "Ciasta, ciastka i ciasteczka- wypiek domowy" J. Czernikowskiego. Trochę go zmodyfikowałam :) Nosi nazwę Placka Owocowego "na co dzień" Miałam zamrożoną kruszonkę, która została mi po wypieku ciasta drożdżowego i użyłam jej do posypania ciasta
Proste Potrawy