ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:277/1038)

Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 123

cebulaki Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek(...)DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej

greenscarf
9 przepisów na Tłusty Czwartek 89

pudrem. Przepis:  https://ugotowac.blogspot.com/2017/02/faworki-na-jogurcie-naturalnym.html 2. Zakręcone drożdżówki nadziane twarogiem to pomysł na nieco inną formę drożdżowych słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Przepis:  https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/zakrecone-drozdzowki-z-serem.html 3. Churrosy z sosem czekoladowym. Churros(...)będzie potrzebować niewiele składników. Syrniki w smaku przypominają pieczony sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/10/racuchy-na-jogurcie-greckim.html 9. Tradycyjne

Ugotować
Otrębowe racuchy z truskawkami 152

ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło .   Na patelni rozgrzać olej. Na gorący(...)kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać polane sosem truskawkowym i obłożone truskawkami ( kto chce posypuje dodatkowo cukrem) * Już kiedyś wyjaśniałam , że dodanie jogurtu do ciasta drożdżowego na racuchy doskonale się sprawdza i co tu ukrywać służy osobom , które mają problemy po proszku do pieczenia lub sodzie ( a   do takich należy moja Mama). ** Ciasto

Buniabaje w kuchni
Drożdżowy precel z gorzką czekoladą 123

Wystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób  nim  poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione  i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 3 żółtka, 100 g roztopionego masła, 100 g cukru białego(...)solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z tartymi migdałami, cukier, żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Formułujemy wałek o długości ok. 50 cm, przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy go po długości, rozchylamy

Moniki Smakołyki
Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik 172

rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek(...)blat i zagniatamy. Ciasto jest tłuste, więc podsypujemy ostrożnie mąką. Zagniecione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół, połowę nadal chowamy do lodówki. Pozostałą część wałkujemy na omączonym blacie na dość cienki prostokąt, który dzielimy na pół, a następnie wycinamy trójkąty

Kawa z mlekiem
Cebularz 207

Drożdżowa bułka z serem i cebulą :)  Robimy ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości,  układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy

chleba naszego
Drożdżowe ciasteczka tymiankowe. 154

ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się, a my mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom

vegetanie
Drożdżówka Teściowej 96

czasu myślę sobie, że może fajnie byłoby umieć jednak zrobić takie podobne ciacho samemu, tylko "podobne" bo do oryginału nawet nie mam zamiaru się zbliżać. Babciny przepis na idealne ciasto drożdżowe to oczywiście: mąka, trochę drożdży, ciepłe mleko, trochę cukru, wszystko tak na oko, żeby była dobra konsystencja...no i to wszystko wyrobić dokładnie, jak będzie trzeba to dołożyć tego(...)przepis dostałam od Teściowej. Jak go zobaczyłam, to nie wierzyłam, że to się może udać. Drożdżowe bez wyrabiania, jak to w ogóle możliwe???? I wiecie co? udało się! Naprawdę wyszło. I od teraz ten przepis zapisuję sobie na listę moich ulubionych, szybkich i łatwych ciast. Drożdżówka bez wyrabiania Składniki: Ciasto: 1) 100 g drożdży 2) 1 szkl. cukru

Na kulinarnym poligonie
Placek zamszowy 29

Mój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet wyszywanka

To co kocham
Rogaliki połfrancuskie, listkowe z dżemem 435

Pyszne, mało słodkie, smakują trochę jak z ciasta francuskiego, zrobione z warstw drożdżowego ciasta przesmarowanych masłem. W cieście jest tylko 1 łyżka cukru + cukier którym posypałam wierzch. Jeśli wolicie bardziej słodkie możecie dodać do ciasta 2 łyżki cukru lub np. posypać cukrem pudrem. Ale takich mniej słodkich można zjeść więcej.... są na prawdę zupełnie inne w smaku, polecam.... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Ciasto śliwka w czekoladzie 39

Zapraszam dziś na pyszne ciacho, do złudzenia przypominające w smaku popularne słodkości, czyli śliwki w czekoladzie. Ale uważaj! Ciasto ma dodatek alkoholu i to wysokoprocentowego, dlatego nie nadaje się dla dzieci. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Ci inne moje ulubione ciasta Ciasto kukułka Sernik z brzoskwiniami Najlepsze ciasto marchewkowe! Karpatka Sernik nowojorski Ciasto drożdżowe – topielec Tort tiramisu Murzynek Ciasto cytrynowe Ciasto saleceson z jabłkami Blok czekoladowy najlepszy CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Przygotowanie : 3 h + chłodzenie Składniki masa

nietylkopasta.pl
Szarlotka orzechowa z bezą 112

Szarlotka to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto kończącego się lata. Jabłka dojrzewają na drzewach – to najlepszy czas na zrobienie tego pysznego ciasta. Przepisów na szarlotkę jest wiele, ale może kogoś zainspiruje szarlotka orzechowa z bezą i skorzysta z poniższego przepisu na to ciasto. Orzechy, które dodajemy do kruchego ciasta należy najpierw zmielić w młynku lub tak, jak ja to zrobiłam: zawinięte(...)pominąć. Szarlotka orzechowa z bezą to idealne ciasto do popołudniowej kawy. Do zrobienia tego pysznego deseru najlepsze są jabłka kwaśne i niezawierające dużo soku, na przykład szara reneta. Ciasto po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu należy oprószyć cukrem pudrem. Taka szarlotka orzechowa z bezą może śmiało konkurować z tradycyjnym ciastem drożdżowym z owocami. Idealnie kruche ciasto z orzechami, soczysta masa

Danka Pichci
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 58

Tarta od niechcenia Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu. Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette . Tu liczy się minimum wysiłku przy maksimum smaku(...)owoce i albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku. Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta: Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem Proste ciasto czekoladowe z gruszkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto jogurtowe z malinami Drukuj Rustykalna tarta

Na-talerzu.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 58

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą , to błyskawicznie przygotowane danie na wieczór czy imprezę. Dzięki temu, że kupujemy gotowe ciast francuskie, omijamy cały proces wyrastania i wałkowania ciasta drożdżowego. Oczywiście możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie, ale proszę… kto będzie poświęcać kilka godzin czasu na jego przygotowanie Paszteciki z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do barszczu, więc będą potrawą podawaną

To Musisz Wiedzieć