ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:273/1072)

Użądlenie pszczoły 227

Kolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest

dolcevitainmykitchen
śliwkowa drożdżówka bez kruszonki... 165

ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 168

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Przepisy Thermomix Składniki na krucho-drożdżowe ciasto: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek  1 cebula 20 g oleju jajko sól, pieprz, majeranek (do smaku

Themo przepisy
Topielec 192

próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec! Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej4 jajkaszczypta soli7 łyżek mleka1 kostka świeżych drożdży (100 g)3/4 kostki margaryny1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukruolejek pomarańczowyKruszonka:125 g margaryny250 g mąki pszennej125 g cukruDodatkowo

Krokusowy Dom
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake 240

śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru

karmelowy
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 197

prezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 207

mąką. Teraz do całości dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy (najlepiej mikserem zaopatrzonym w końcówkę z hakiem, przystosowaną do wyrabiania ciast drożdżowych) około 8 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą niż na np. kopytka, ale gdyby było zbyt luźnie dodajemy około 2-4 łyżek mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie
Ślimaczki z serem 199

Ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe, co tydzień coś innego robię. Dziś zapraszam na pyszne ślimaczki z serem, które będą smakowały dzieciom, dorosłym. Są przepyszne, idealne na śniadanie podwieczorek :) Ślimaczki z serem · 1kg mąki · 10 dag drożdży · 15 dg ma · 1/2szkl cukru · 2 szkl mleka 3,2 % · 8 żółtek · ½ łyżeczki soli

Kulinarne pyszności Molki
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 244

pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 221

miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.  Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.  Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.   Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie

wyzwania kuchenne
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 202

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niby pizza na cieście francuskim 162

Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 199

łyżecka cukru • 1 łyżeczka soli • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 167

drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 379

pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI

Kuchnia MagdaLeny